Namn: Lösen:
Inge Lennmark

Inge Lennmark

Vid tillfället för intervjun:
Ålder: 62
Yrke: biolog, dykare, fotograf, författare, föredragshållare mm
Bosatt: i en röd stuga i skogen i Norduppland
Antal dyk: tappade räkningen vid drygt 100 på hösten 1968. Har sedan dess aldrig sett bakåt. Gissningsvis minst 5000. Förra gången jag blev tillfrågad, på ett dykcenter, svarade jag "tillräckligt många för att försörja mig som undervattensfotograf de senaste 30 åren"...
Medlemsnummer: 2068


Hej Inge, allt bra med dig?
Jotack. Just nu är det extra spännande, med den nya boken.

Vem är egentligen Inge Lennmark?
Egentligen en enstöring, som alltid gått sin egen väg. Just därför har jag lyckats åstadkomma en del. Tre utgivna böcker. Två om undervattensnatur: KUSTHAV om västkusten och SJÖ&ÄLV om sötvatten. En om undervattensfoto: VATTENBILDER. Åsså den fjärde och kommande boken INNANHAV om naturen i brackvatten.

Hela mitt liv har ägnats åt dykning och fotografering och åt allt som lever i vatten. Min passion är att ta bilder av djur och växter - och att visa upp och berätta om bilderna.


Du har ju blivit nominerad av våra läsare varför tror du att de är nyfikna på vem du är?
Har man hängt med i dyksvängen sedan 1960-talet och dessutom har så mycket på sitt samvete, är det kanske inte så konstigt om de undrar.

När började du dyka och varför?
I gymnasiet var jag passionerad naturfotograf - på land. Sedan kom jag till Uppsala för att studera biologi. Där lärde jag mig dyka - för att kunna fotografera natur även nere i vattnet.

Kan du kort beskriva din dykkarriär?
"Kort"?? Nääää...

- Snorklade och fridök utanför släktens sommarstuga vid Luleälven 1955-65
- Grundläggande dykutbildning i Uppsala 1966
- Förbundsinstruktör inom SSDF 1968
- Ledare för Sportdykarförbundets utbildningssektion 1969-71
- Anställd på SSDF som konsulent 1971-73
- Dykguide för en tysk resebyrå i Port Sudan vid Röda Havet 1974-75
- Internationell trestjärnig instruktör CMAS 1977
- Sportdykarförbundets förtjänsttecken i guld 1979
- Ledare för Sportdykarförbundets Vetenskapliga kommitté 1980-82
- Medarbetare i tidningen DYK 1983 och fram till dags dato. Är för närvarande mest översättare.
- KUSTHAV utgiven på Norstedts 1983
- VATTENBILDER utgiven på Norstedts 1985
- Gått syrgaskurs och skaffat sluten syrgasapparat 1991
- SJÖ&ÄLV utgiven på eget förlag 1993
- SSI Platinum Pro 5000 Diver 1998
- Naturvårdsverkets "Årets Naturfotograf" 2003
- Börjat ge ut "nätupplagan" av INNANHAV 2008

Har du några andra intressen förutom dykningen?
Fotografering och biologi

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
Inte för mycket vind. I vågskvalp riskerar kamerorna att bli sönderslagna på väg ner i och upp ur vattnet. Sol och blå himmel. Sol vill jag ha för ljusspelet på grunt vatten. Och för att det är fler djur framme då än i gråväder. Blå himmel behövs för bakgrunden i bilder tagna snett uppåt på grunt vatten.

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Senaste favoritdyket 2007 var vid Skatudden utanför Norrsundet mellan Gävle och Söderhamn.
När jag kom upp efter ett dyk vid Ekön utanför Gryt 2002 var min kommentar: "Röda Havet, släng dig i väggen!"

Vad tycker du om dykarna.nu?
Förträffligt sätt för dykare att komma i kontakt med varandra. Framför allt uppskattar jag att varje individ är "direktmedlem" - inte via en krånglig hierarkisk organisation med lokala klubbar, länsförbund och ett riksförbund. Medlemskap i dykarna.nu är en motsvarighet till det "individuella medlemskap" i Sportdykarförbundet som jag drömde om på 1970-talet men aldrig lyckades få genomföra. Dagens IT med datorer, Nätet och e-post underlättar förstås.

Har du planerat nått kul den kommande tiden?
Layouta och skriva på INNANHAV, såklart! Och i den ordningsföljden. Jag komponerar sidorna först, och lämnar plats för text. Sedan "författar" jag texten direkt i den befintliga, preliminära layouten. Bakvänt men himla kul!!

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Östersjön och Bottniska Viken bjuder på minst lika vacker naturdykning som Bohuslän eller tropiska vatten. Konsten är bara att inte gå för djupt. Vackrast är det på 2-5 meter, max 10. Det handlar om att titta NÄRA!! Det bästa som finns att se har mått som räknas i enstaka centimeter. Och jag vet! Jag har jobbat i Röda Havet i 2 år. Jag har dykt, fotograferat och skrivit en hel bok om dykning i Bohuslän! Kolla bilderna i INNANHAV...

Artikeln läst 7147 gånger.

Nominera en medlem


Du måste vara inloggad för att skicka mail!Jonas RoosChristian ReslowHenrik L JonssonPål TyreniusCatarina JostéusTor JörgensborgMartin QuenselPeter SteinhoffAndreas SwillsPetter JohansonAnders JälmsjöAndrej HoffmannMirka KinnunenAnnika BonnérKjell NylundMats HorngrenAngelica Rydelius BergmanMicke TiljaJill LundgrenJan WilskeErik RådströmJakob SelbingChristopher ZellAnders ThulinJesper BerglundChristian SvärdAndreas FritzFilip KalinskiChristian Balousa AnderssonTony HolmMats KarlssonInge LennmarkStaffan von ArbinSten MeyerÅke LarssonAnders NäsmanMillis KeeganAntonio MartinezTomas AspRoger Xerxes RosenvingeSofia GulinStefan BarthMark DoughertyPär AhlgrenJonas PavleticAlex DawsonRik GouldErika HeinemanRoger IngeboRahel ZemoiAndreas SannermanSofia SvärdHenrik EnckellUrban LundRaul BäckPer LagerbergTobias ÅbergLinda NormarkRichard LundgrenAnders PuranenTomas PerssonAnnelie PompeFredrik AstlidJohn GulliverLinda HaglundDmitri GorskiMattias VendlegårdCharlotta CarlénMagnus KeijserAnders StåhlMicke WolhardtNils MöllerströmRoland BedeCalle LundinKim DavidssonLinnéa LiloMagnus HagmanBjörn CarlssonUlf ErikssonGöran NilssonJonas EklöfSten StockmannErik Lindberg