Namn: Lösen:
Martin Quensel

Martin Quensel

Vid tillfället för intervjun:
Ålder: 35
Yrke: Data-Apa
Bosatt: Stockholm
Antal dyk: Minst 30 i bassäng!
Medlemsnummer: 2668


Hej Martin, allt bra med dig?
Jodå, Solen skiner, och jag är inne på andra veckan då jag jobbpendlar på cykel. Träningsvärken har precis hunnit undan efter påskhelgen.

Vem är egentligen Martin Quensel?
Jag är en snäll, busig, lekfull, småpervers, pratglad skånepåg från Lund. Jag hamnade i Stockholm på grund av ett jobb för massa år sedan. Jag har portugisiskt påbrå, med kusiner i Portugal och därmed tillbringat alla somrar i barndomen där.

Du har ju blivit nominerad av våra läsare varför tror du att de är nyfikna på vem du är?
Kanske för att *piiip* och *piiiiiiiiiip* *piiiip*, hahahahaha!
Nej, men om jag ska vara alvarlig så tror jag det är för att jag sitter i P2, och är engagerad i vrakfrågor.

När började du dyka och varför?
Som liten grabb sprang jag runt med fenor och cyklop på Algarvekusten. Jag och min kusin "Jonny" (João) plaskade runt och lekte med harpungevär. Vi simmade mest ner och upp i stället för fram och tillbaka. Som barn hade jag någon form av andningsproblem. Barnastma eller liknande, så jag fick höra av en läkare att dykning inte skulle kunna bli min grej. Fick en obehaglig upplevelse i vatten när jag var runt 16 också, så de tankarna lades på hyllan. När jag var runt 24 funderade jag mycket på det där, Ändrade livsstil lite, gjorde en noggrann koll hos en läkare, Gick på ett provapå dyk på Ericsson (LM DYK) där jag jobbade, och sen kunde inget stoppa mig från att ta cert. Jag kan inte svara på varför jag började, det var bara något jag inte ville vara utan i livet. För mig är känslan alltid mest fantastisk sekunden då man går under ytan och börjar sjunka.

Kan du kort beskriva din dykkarriär?
Jag har inte gjort någon dykkarriär. De är mest de tre senaste åren då jag börjat dyka utomlands som jag fått något gjort med min dykning. Innan dess har det mest varit dyk från land, ner i mälaren eller Östersjön. Några gånger från båt, men inte organiserade utfärder, utan mest med polare. Mina första år som dykare spenderade jag nog mer tid i båten med sidescan sonar, än dykning. Första sommaren som dykare spenderade jag två hela veckor stirrandes efter vrakrester på en monitor utan att göra ett enda dyk. De senaste tre åren har det blivit mer dykning, med 2 resor till Malta, och resor till Egypten, Borneo, Kanarieöarna, och Öland. Jag börjar så smått tycka att fisk kan vara intressant.
Jag är en försiktig dykare. Jag är inte rädd för lite deko, eller simma in en aning i ett vrak, men viktigast av allt, jag är inte rädd för att tumma ett dyk om inte allt känns rätt.

Har du några andra intressen förutom dykningen?
Vrak, ubåtar, och datorer ( UNIX ). Gärna dataspel :-) Jag vurmar för människor, djur och natur, Greenpeace får en del av mina pengar varje månad. Läkare utan gränser också.

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
Dagen börjar med att man vaknar på båten. Dykdagar som börjar med att man går upp tidigt packar prylar för att sen ge sig ut och dyka är bara pest och pina! (Kan man åka till båten kvällen innan är det guld värt! Ska man stanna på båten över en vecka är det ännu bättre!) Man klättrar upp ur sin hytt, möts av solsken och stilla vatten. Dykfartyget vibrerar och mullrar under en. Prognosen är ingen vind och ingen ström. Men viktigast av allt. Duktiga, trevliga dykare runt omkring. Gärna dykare som är mycket mer avancerade än jag själv. Duktiga fotografer, eller RB dykare. Italienska skrytdykare har jag svårt för.

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Jag har många favvodyk. Men det senaste var för någon månad sedan i Egypten, på Thistelgorm. Vi gjorde ett recognoceringsdyk där vi drog en sväng runt vraket för att få en överblick. Jag hade med mig kameran och tog lite bilder, men det var rätt strömt och jobbigt, så andradyket bestämmer jag mig för att lämmna kameran hemma. Vi hoppar i och märker att strömmen är helt borta. Sen glider vi ner in i lastrummet och där är dom... Motorcyklarna som alla pratat om. Men ingen hade talat om för mig att dom stod lastade på lastbilsflak. Det står altså rader av lastbilar från 40 talet, lastade med motorcyklar. Det var oväntat. Vi hade hela lastrummet för oss själva. Alla andra var väl och tittade på kanonerna eller något.. Det var skönt att ha HID:en med sig och verkligen spana in alla spännande grejer i lastrummet. Synd bara att kameran var på båten :-)

Sen finns det ett favvodyk till. Något jag hoppas alla vrakdykare får uppleva en gång i sitt liv. Att vara den första människan som besöker ett bortglömt fartyg som ingen sett sen det försvann. Det går inte att beskriva känslan att ge sig ner i det okända och plötsligt se vraksiluetten avtecka sig framför en, veta att man hittat rätt. För min del var det vraket av Galeasen Lillan, som dykaren Daniel lokaliserat med ekolod.

Vad tycker du om dykarna.nu?
Riktigt bra. Men det är inte siten i sig, utan alla människor som gör den till den fantastiska site den är.
Här vill jag passa på att lägga in ett tack till alla besökare och medlemmar!
dykarna.nu puben, är något kul som gett mig många trevliga dykpolare!

Har du planerat nått kul den kommande tiden?
Ja, vi får se, hade tänkt prova RB så jag får ett hum om vad det handlar om. Vill till egypten en gång till i år, samt Moçambique och träffa knölval i höst. Sen tänkte jag försöka och klämma in Narvik i september också. Ska väl avklara lite kurser under året också.. Tech 1 skulle sitta fint nu. Vi får se hur mycket jag hinner innan pengarna tar slut...

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Känns det inte bra, tumma dyket! Känns arrangören oseriös, gå därifrån! Känns det inte ok efter ett dyk, be om syrgas! Ta hand om varandra där ute, och på forumet!

Artikeln läst 5864 gånger.

Nominera en medlem


Du måste vara inloggad för att skicka mail!Jonas RoosChristian ReslowHenrik L JonssonPål TyreniusCatarina JostéusTor JörgensborgMartin QuenselPeter SteinhoffAndreas SwillsPetter JohansonAnders JälmsjöAndrej HoffmannMirka KinnunenAnnika BonnérKjell NylundMats HorngrenAngelica Rydelius BergmanMicke TiljaJill LundgrenJan WilskeErik RådströmJakob SelbingChristopher ZellAnders ThulinJesper BerglundChristian SvärdAndreas FritzFilip KalinskiChristian Balousa AnderssonTony HolmMats KarlssonInge LennmarkStaffan von ArbinSten MeyerÅke LarssonAnders NäsmanMillis KeeganAntonio MartinezTomas AspRoger Xerxes RosenvingeSofia GulinStefan BarthMark DoughertyPär AhlgrenJonas PavleticAlex DawsonRik GouldErika HeinemanRoger IngeboRahel ZemoiAndreas SannermanSofia SvärdHenrik EnckellUrban LundRaul BäckPer LagerbergTobias ÅbergLinda NormarkRichard LundgrenAnders PuranenTomas PerssonAnnelie PompeFredrik AstlidJohn GulliverLinda HaglundDmitri GorskiMattias VendlegårdCharlotta CarlénMagnus KeijserAnders StåhlMicke WolhardtNils MöllerströmRoland BedeCalle LundinKim DavidssonLinnéa LiloMagnus HagmanBjörn CarlssonUlf ErikssonGöran NilssonJonas EklöfSten StockmannErik Lindberg