Namn: Lösen:
Mats Horngren

Mats Horngren

Vid tillfället för intervjun:
Ålder: Snart 30
Bosatt: Stockholm
Dykt sedan: 1998
Antal dyk: För få
Medlemsnummer: 1638


Hej Mats, allt bra med dig?
Allt är jättebra, jag känner att sommaren är på väg med stormsteg och jag ligger verkligen i startgroparna inför en riktigt trevlig sommar med mycket sol och bad och dykning. Jag är ingen vintermänniska :)

Vem är egentligen Mats Edenfeldt?
Jag är en torrsatt skärgårdsbo som är bosatt i Stockholm sedan 1992. Född och uppvuxen på en ö i ytterskärgården. Är 3:e generationen skärgårdsbo och släkten bor fortfarande ute bland kobbar och skär. Mitt barndomshem är kvar men ingen i familjen bor längre permanent på ön, stället används idag som fritidshus året runt. Är en målinriktad person med starka åsikter och oftast medveten om vart jag vill komma. Jag är många gånger för snäll och tolerant mot min omgivning och hjälper mer än gärna till om någon behöver hjälp vara sig det är med dykprylarna eller annat. Har en ful ovana att rigga om andras decoflaskor för att jag tycker dom ser för sloppy ut :) Tycker om att vara engagerad i mycket på en gång och sitter sällan stilla. Jag har alltid något som ska göras, jag och min skåpbil far allt som oftast runt stan på ledig tid och letar prylar för fixning av båt, hus, dykprylar eller dyklokal. Jobbar sen 10 år i IT-branschen och just nu på ett dataföretag som nätverksspecialist men jag drömmer dagligen om att få flytta tillbaka till ön och jobba på sjön igen.

Du har ju blivit nominerad av våra läsare varför tror du att de är nyfikna på vem du är?
Spontant har jag ingen aning, men det är en ära att få presentera sig såhär. Antagligen är det på grund av att jag har en hel del starka åsikter när jag väl skriver något på forumet. Jag är inte den typen av person som tyst håller med utan är av en ifrågasättande natur. Det sticker oftast ut, och jag är lika rak på sak och ifrågasättande i egen hög person som på forumet. Man hoppas ju på att en och annan genom åren har fått lite bra och användbara tips av mig som dom har haft glädje av i sin dykning. Sen har jag fyllt dykarna.nu med bilder av allt från rebreatherombyggnationer till båtmekande och det kan nog också ha bidragit till visst intresse.

När började du dyka och varför?
Min officiella dykkarriär började 1998 i Märsta och då var det egentligen bara för att det var dags att ta dykarcertifikat och få det gjort samt att det var ruskigt billigt. Men den inofficiella dykningen med apparat startade redan när jag var 9. Vatten har alltid attraherat mig och när jag precis lärt mig gå fick min morfar bokstavligen koppla mig för att jag inte skulle ta varje chans att springa ned och hoppa i vattnet. Sen har självklart alla dykhistorier man hört från familj och vänner, och den närhet till vatten jag är uppvuxen med varit skäl nog att skaffa sig cyklopöga och andningsapparat.

Kan du kort beskriva din dykkarriär?
Jag började 9 år gammal med badbyxor och cyklopöga bubblandes runt bryggan hemma på Vånö. Min mor utbildade mig i det grundläggande som av och på med mask, växelandning, parlina, lindykning med mera. Mitt första dykpaket var ett par dubbel 5:or som endast fylldes till 150 bar, en regulator och ingen manometer. 1998 tog det fart ordentligt med grundcertifiering. Som för de flesta unga sportdykare dör sedan dykningen under ett par år till fördel för andra roliga saker, lika så var det för mig.

Dykningen återupptas av en ren händelse igen 2001 och ganska snart har jag hittat dykarna,nu och läser allt jag kommer över. Fantastiskt! Det finns ju flera som tycker det här är lika roligt som jag tycker. AOW genomförs i mitt första dubbelpaket ett par 2*10*300 bar. Jag åker även över till Ville på Åland och får stifta bekantskap med den vackra damen Plus utanför Mariehamn en isig novemberdag 2002 i samband med min första nitrox kurs. I den här vevan så är DIR på kraftigt intåg och heta debatter om long hosens vara eller icke vara delar forumet. Jag och min dåvarande sambo bestämmer oss för att försöka göra det så rätt vi kan redan från början och går en Fundamentals i vagnhärad 2003. Jag har nu köpt på mig en hel hög med ny utrustning och nu är jag laddad att ta mig an techdykningen på allvar. Kort efter Fundamentals träffar jag Ulf Ericsson (Ulfman) som utbildar mig till Advanced EANx dykare, jag minns fortfarande hur pirrigt det var att för första gången byta till ren syrgas på 6 metersstoppet den där mörka kvällen i vagnhärad.

Under denna tid stöter jag för första gången på Micke Tilja och vi börjar dela dyklokal med ett gäng andra glada entusiaster på Gärdet i Stockholm. Nu dyks det ganska mycket och jag är ganska klar över vad jag vill med min dykning.

I slutet av 2003 blir jag kontaktad av Peter Steinhoff som tycker att en NAUI Technical Diver skulle passa mig. Sagt och gjort, det visade sig bli en av dom hårdaste och roligaste kurser jag genomfört.
Sen rullar tiden och åren på ganska fort och trimixdykning på vrak blir det som upptar största delen av min tid. På vägen träffar jag och lär känna massor med folk som idag är mycket goda vänner. Jag fick chansen att jobba med dykning via både Grodmansskolan, Åkersberga dykskola och Dive Åland. Flera kurser genomförs så som trimix 1 även den för Peter samt att jag utbildar mig till instruktör med Micke Bergström för NAUI och håller grundkurser via Åkersberga dykskola. Blir aktiv i vrakletarsällskapet Ålands marinhistoriska sällskap och tillbringar en hel del tid på Åland både dykandes och körandes båt för Ville.

2006 bestämmer jag och mina buddys oss för att åka till Florida och gå grottdykarkurs där vi får stifta bekantskap med Jarrod Jablonski och gänget på EE. Detta biter sig självklart fast lika hårt som all annan dykning gjort och möjligheterna och dom roliga dyken breder ut sig framför mig. Kursen är så rolig att den följs upp av ännu en grottdykarkurs i Florida 2007 med ännu längre och roligare dyk. Sista åren har mestadels inriktats på att dyka vrak och nu sista halvåret en del i gruvor. Jag har börjat inse att min vilja att simma allt längre in och att stanna allt längre på allt djupare dyk gör att vanlig oc dykning inte längre är kostnadseffektiv och ibland inte ens möjlig. I slutet av 2008 så övergick jag till att dyka KISS återandningsapparat med hjälp av instruktör Henrik Enckell. Detta har åter igen öppnat nya möjligheter inom dykningen och skapat många nya trevliga bekantskaper i CCR kretsar. Resan genom utbildningsorganisationerna och alla möjliga och omöjliga dykplatser världen över tar inte slut här utan kommer säkerligen att fortsätta framöver med allt roligare dyk och nya trevliga bekantskaper.

Har du några andra intressen förutom dykningen?
Jag har lätt att ”dra på mig” intressen, det som engagerat mig absolut mest senaste 10 åren är båtar och då närmare bestämt arbetsbåtar/dykbåtar och stora dieselmotorer. Meka båt och köra stora arbetsbåtar ger en speciell känsla för mig. Jag är uppvuxen med två stora lastbåtar som det jobbades med flitigt under alla år jag bodde i skärgården, så det intresset har funnits länge. Annars går tiden åt att ta hand om stället i skärgården, snickra bryggor och ta hand om huset. Reser även en del och finner stort nöje i att uppleva olika delar av välden. Har haft många andra intressen under åren men inget som har bitit sig fast lika hårt som dykningen och skärgårdsliv.

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
Finns flera bra dykdagar på olika platser på jorden och alla har sin charm men det som jag föredrar är absolut östersjödykning. Vi packar båten en ohederligt tidig och solig morgon i Mariehamn, det är bara ett litet gäng ombord och vi stävar sakta ut och passera Kobba Klintar. Utanför ligger havet stilla med undantaget för några långa trötta dyningar. Morgonkaffet åker fram och man skruvar upp volymen på stereon där Kalle Baah spelar svensk sommar reggae…” En frivecka i lugn och ro, för att ladda om batteriet. När du går över suckarnas bro och tänker -jag skiter i''t!” Solen värmer, doften av hav, diesel och kaffe breder ut sig över båten och man känner redan nu att det kommer bli en underbart varm och skön dag på havet. Dykplatsen är just nu ganska oviktig, djupt, grunt, vrak eller natur spelar ingen roll. Jag är på en båt ute till havs med mina vänner en varm sommardag långt från alla bekymmer och man önskar att dagen aldrig skulle ta slut.

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Jag har många fina dykminnen men jag kan nämna några som jag direkt kommer att tänka på. Mitt första dyk på Plus i krispigt klart vatten november 2002. Det var hisnande sikt och man såg långt förbi midskepps när vi passerade aktern. Det har jag inte upplevt igen sedan dess. Ett scooterdyk som jag och Stefan Löfgren gjorde förra året på Najade då vi scootrade i ett par minuter med en säl runt vraket. Första dyket i Tuna Hästberget med Micke Tilja var en fantastisk upplevelse och ett minne för livet. Första dyket på aktern på Betty H när jag får syn på den gigantiska ratten för första gången och sen när vi kan tyda namnet i aktern på henne. Till sist ett nattdyk (23:00) som gjordes på Storbrottens fyrskepp under stjärnklar himmel fullmåne och kav lugnt hav 2006. Många fina minnen.

Vad tycker du om dykarna.nu? (och senaste uppdateringen av sajten)
Jag har tyckt om dykarna.nu sen jag hittade sajt. Det är en perfekt mötesplats för människor med allt från fanatiskt intresse till dom som bara vill ha tips om en bra resa till varmare vatten. Jag har träffat mina bästa vänner via dykarna och kommer träffa många flera trevliga människor via sajten. Nya skalet på sajten har ännu inte riktigt satt sig hos mig men det växer på mig mera och mera för var dag som går. Det är snyggt, rent och funktionerna kommer, efter alla barnsjukdomar, att vara bättre än någonsin. Det är sannerligen ett gigantiskt arbete bakom sajten och jag är mer än nöjd.

Har du planerat nått kul den kommande tiden?
Sommaren ligger framför oss och jag har en hel del roliga grejer som jag vill göra. Med åren har jag lärt mig att vara mera aktiv och satsa på att göra hellre än att planera att göra. Om allt klaffar med väder och vind så kommer det bli en hel del roliga dyk i sommar från den egna båten. Annars kan det hända att man hänger på där det bjuds, det är en del resor som går under sommar och höst som mycket väl kan tänkas bli besökta. Den enda långtidsplanen som ligger för dörren nu är att mot slutet av året åter besöka grottorna i USA under ett par veckor.

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Tänk på att dykning ska vara roligt! När det inte är kul längre så är det dags att tänka efter. Stressa inte, ni har en lång dykkarriär framför er. Vraken, grottorna och reven ligger kvar. Det är inte värt din egen eller andras hälsa att envisas med att dyka om det inte känns riktigt bra. Bättre att avstå ett dyk än att riskera liv och lem för just det här dyket. När det kommer till utbildning och alla dessa tips och råd om hur saker ska göras, kom ihåg att det finns inte en gyllene väg och inte en instruktör som kan allt. Leta efter kurser och instruktörer som du vill gå för, lyssna på flera rekommendationer än den många gånger ensidiga hitkavalkaden med instruktör/butiks och utrustningstips på forumet.
No amount of learning can cure stupidity.

Artikeln läst 4699 gånger.

Nominera en medlem
Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!Jonas RoosChristian ReslowHenrik L JonssonPål TyreniusCatarina JostéusTor JörgensborgMartin QuenselPeter SteinhoffAndreas SwillsPetter JohansonAnders JälmsjöAndrej HoffmannMirka KinnunenAnnika BonnérKjell NylundMats HorngrenAngelica Rydelius BergmanMicke TiljaJill LundgrenJan WilskeErik RådströmJakob SelbingChristopher ZellAnders ThulinJesper BerglundChristian SvärdAndreas FritzFilip KalinskiChristian Balousa AnderssonTony HolmMats KarlssonInge LennmarkStaffan von ArbinSten MeyerÅke LarssonAnders NäsmanMillis KeeganAntonio MartinezTomas AspRoger Xerxes RosenvingeSofia GulinStefan BarthMark DoughertyPär AhlgrenJonas PavleticAlex DawsonRik GouldErika HeinemanRoger IngeboRahel ZemoiAndreas SannermanSofia SvärdHenrik EnckellUrban LundRaul BäckPer LagerbergTobias ÅbergLinda NormarkRichard LundgrenAnders PuranenTomas PerssonAnnelie PompeFredrik AstlidJohn GulliverLinda HaglundDmitri GorskiMattias VendlegårdCharlotta CarlénMagnus KeijserAnders StåhlMicke WolhardtNils MöllerströmRoland BedeCalle LundinKim DavidssonLinnéa LiloMagnus HagmanBjörn CarlssonUlf ErikssonGöran NilssonJonas EklöfSten StockmannErik Lindberg