
Micke Tilja
Ålder: 33
Yrke: Webbutvecklare
Bosatt: Stockholm
Antal dyk: 600+
Medlemsnummer: 1
Hej Tilja, hur har din helg varit?
Helt fantastisk! Har precis återvänt från årets dykexpedition i Bjurälven där en grupp dykare utforskar nya grottsystem. Vackert väder, spännande dykning och trevligt sällskap.
Äntligen får vi se grundaren av dykarna.nu och innehavaren av medlemsnummer #1 som veckans medlem. Vem är mannen bakom 1:an?
Han är en exildalmas som flyttade från landet för att jobba med ”data” i storstan. Förskräckt över det hetsiga tempot i stockholm svor jag på att söka mig tillbaka till dalarna inom max ett år, det var 1997 och jag är fortfarande kvar. Jag kallar mig dock fortfarande för dalmas och man vet aldrig, en dag kanske jag tar mig tillbaka.
Nu bosatt i vasastan med familjen som består av fru Karin och grabbarna Svante och Sigge.
Hur kommer det sig att du driver en av nordens största samlingsplatser för dykare?
Som nybakad dykare började jag leta information om dykning på nätet men i slutet på 90-talet var utbudet i frågan väldigt begränsat. Det fanns en mailinglista där man helt enkelt ”prenumererade” på epostmeddelanden som dykare skickade till varandra men ingen riktig samlingsplats för dykare. Min dåvarande dykkompis hade beslutat sig för att lägga utrustningen på hyllan och nu stod jag utan dykvänner. I samband med detta så bytte jag jobb och upptäckte på min nya arbetsplats att det fanns fler i samma situation som jag, dykare som sökte kompisar och dykplatser. Så på lunchrasterna började vi så smått diskutera en sajt på nätet där vi kunde lägga upp information om dykning och en första version av dykarna.nu kom till liv 1999.
Till en början var det enbart för vårt eget höga nöjes skull men sakterliga började det droppa in mail från andra dykare som gärna ville vara med i vår lilla grupp och ha sin egen profil och loggbok på nätet. Inom ett par månader var vi 100 personer och det kändes helt magiskt. Sedan dess har utvecklingen bara accelererat och förhoppningsvis ska sajten leva länge till.
Var och när startade du din dykkarriär?
I mitten av 90-talet gjorde jag ett prova-på-dyk i simhallen i Vansbro. Allt sedan dessa första andetag under vattenytan så har stora delar av mitt liv kretsat kring dykningen. När jag flyttade till Stockholm 1997 så var det första jag gjorde att anmäla mig till en grundkurs och gick kort därefter advanced open water. Sedan dess har jag provat på det mesta och har vid flera tillfällen varit involverad i dykbranchen. Jag var med och startade en av landets första webbshoppar för dykutrustning, startat en dykbutik på Östermalm, jobbat som butikschef och instruktör i en annan men slutligen kommit till insikten att jag nog vill ha detta som en ren hobby.
Använder du dykningen som ett verktyg för att nå specifika mål, eller är det upplevelsen i sig som är målet?
Några specifika mål har jag inte för närvarande utan dykningen är för mig en livsstil. De flesta av mina vänner är dykare och jag kan tycka att det är lika kul att bara träffas en kväll och prata dykning som dykningen i sig. Mina personliga mål är att ständigt utvecklas som dykare och som person så att mina buddies och jag själv är trygga i vattnet. Sen kommer det förståss ofta upp delmål, som att hitta ett speciellt vrak eller plats, ta reda på dess historia och slutligen dokumentera.
Du som har en stor familj och en dyk-community att ta hand om, hinner du med några fler hobbies/sysselsättningar utöver dykningen?
Haha, nej. Som mina nära dykvänner och familj säkert enhälligt kan skriva under på så har jag ett ganska fullspäckat livsschema just nu så det är för tillfället inte så mycket tid över till annat. Jag försöker fotografera en del, en hobby som jag kombinerar med dykningen genom undervattensfoto, sen har jag ett okänt intresse av friluftsliv och har gett mig fan på att mitt ouppackade tält och stormkök snart ska få luftas på Kebenikaises sluttning. Annars så har jag haft svårt för hobbies eftersom jag inte klarar av att ge mig in i någonting lite halvhjärtat, detta kontrollbehov har, innan jag fann dykningen, resulterat i ett flertal Guld i gevärsskytte och ”nästan” ett svart bälte i ju-jutsu :-)
Vi vill gärna höra lite om din allra bästa dykupplevelse (nämn gärna ett loggnummer om du vill). Har du någon att dela med dig av?
Jag kan omöjligt välja ut ett enskilt dyk, men några guldkort som jag aldrig glömmer är bland andra dyken på ubåten S7 som jag fick det stora nöjet att vara med och dyka på (logg 488,489), Fyndet av fiskebåten Karlsö (logg 417), Outforskad grotta i Bjurälven (logg 604).
Åland och Narvik är två favoritplatser jag gärna återvänder till så ofta jag kan.
Hur ser dykåret 2009 ut, några roliga planer?
Hittils har det blivit en tripp till Gotland och Bjurälven. Närmast framöver så blir det en långweekend på Island och en del gruvdykning.
Till sist, har du något klokt att säga till dina medlemmar?
Om man följer diskussionerna kring dykning så är mycket väldigt teknikinriktat. Att ha ett teknikintresse är inget fel, jag klassar mig själv som en riktig prylnörd, men glöm aldrig att vi alla har ett gemensamt mål, att uppleva undervattensvärlden.
Artikeln läst 5907 gånger.
Nominera en medlem
Jonas Roos

Christian Reslow

Henrik L Jonsson

Pål Tyrenius

Catarina Jostéus

Tor Jörgensborg

Martin Quensel

Peter Steinhoff

Andreas Swills

Petter Johanson

Anders Jälmsjö

Andrej Hoffmann

Mirka Kinnunen

Annika Bonnér

Kjell Nylund

Mats Horngren

Angelica Rydelius Bergman

Micke Tilja

Jill Lundgren

Jan Wilske

Erik Rådström

Jakob Selbing

Christopher Zell

Anders Thulin

Jesper Berglund

Christian Svärd

Andreas Fritz

Filip Kalinski

Christian Balousa Andersson

Tony Holm

Mats Karlsson

Inge Lennmark

Staffan von Arbin

Sten Meyer

Åke Larsson

Anders Näsman

Millis Keegan

Antonio Martinez

Tomas Asp

Roger Xerxes Rosenvinge

Sofia Gulin

Stefan Barth

Mark Dougherty

Pär Ahlgren

Jonas Pavletic

Alex Dawson

Rik Gould

Erika Heineman

Roger Ingebo

Rahel Zemoi

Andreas Sannerman

Sofia Svärd

Henrik Enckell

Urban Lund

Raul Bäck

Per Lagerberg

Tobias Åberg

Linda Normark

Richard Lundgren

Anders Puranen

Tomas Persson

Annelie Pompe

Fredrik Astlid

John Gulliver

Linda Haglund

Dmitri Gorski

Mattias Vendlegård

Charlotta Carlén

Magnus Keijser

Anders Ståhl

Micke Wolhardt

Nils Möllerström

Roland Bede

Calle Lundin

Kim Davidsson

Linnéa Lilo

Magnus Hagman

Björn Carlsson

Ulf Eriksson

Göran Nilsson

Jonas Eklöf

Sten Stockmann

Erik Lindberg