Namn: Lösen:
Micke Wolhardt

Micke Wolhardt

Vid tillfället för intervjun:
Micke Bergström. 43 år. Bor i Vallentuna med min fru Karin, dotter Iza och Greyhounden Dixie.
Jag är en riktigt kass loggare sedan länge men har upskattningsvis gjort ca 4000 dyk.
Medlemsnummer: 2074


Hej Micke, allt väl?
Allt är prima. Säsongen är i full gång och jag får ligga i vattnet så mycket jag orkar.

Vem är egentligen Micke Bergström?
En 43 årig yngling som försöker att inte ta sig själv på allt för stort allvar.
Intresset för vatten och dykning har funnits sen jag var liten men intressena har varit och är många.
Jag började som 15 åring att träna boxning, sedan avlöpte ca 10 år med träning inom olika kampsporter. Under den perioden meckades det också en hel del med diverse italienska bilar i olika stadier av förfall. 25 år gammal träffade jag kvinnan som sen 3 år senare blev min fru. Det blev hus och barn. 1995 slutade jag arbeta som snickare (det enda yrke jag haft förutom dykningen) och började jobba heltid med dykning. 1999 startade jag Åkersberga dykskola och 2003 SwedTech Diving.

Du är ju en av sveriges främsta techinstruktörer men ändå något av en "doldis", vad beror det på?
Jag har inte riktigt tid med ”dykpolitiken”. Jag lägger min tid på att utveckla mina kurser och min dykning. Den tiden som blir över går till annat än dykning vilket innebär att exempelvis dykpubar inte hinns med. Förlåt Tilja jag ska försöka hinna med nån dykpub innan fenorna läggs på hyllan.

Du har ju blivit nominerad av våra läsare varför tror du att de är nyfikna på vem du är?
Kanske just därför att jag är en ”doldis”. Men jag hoppas att det kan vara för att de tycker att jag gör ett bra jobb och tillför dykningen något. Jag jobbar konstant på att utveckla mina kurser. Detta har lett till att tankarna om ett eget utbildningssystem dykt upp. På den nivån som jag utbildar har mina kunder/elever en ganska stor målmedvetenhet. De väljer utbildning, instruktör eller utbildningsorganisation mer utefter vart de vill komma i sin dykning än pris och bokstavsförkortning på certet.

När började du dyka och varför?
Mitt första cyklop fick jag som 7 åring. När jag inte låg i vattnet med cyklopet så satt det i pannan när jag kollade Cousteau filmer på tv. Det var då jag bestämde mig att dykare skulle jag bli.
Mina första apparatdyk gjorde jag som 15 åring när jag prya som det hette då på Sven Nahlins dykeri. Jag fick bla. vara med när Sven utbildade blinda dykare. Tyvärr tog det allt för lång tid innan jag kom igång med dykningen på riktigt. Först i 25 års åldern tog det fart.

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
Jag har blivit bekväm så en perfekt dykdag för mig är när det inte är så mycket ”roddande” före och efter dyket. Den kan se ut så här: Vaknar i hytten på dykbåten Galten kl 7:30.
Går upp i byssan och får mig en kopp nybryggt kaffe av min fru. Att slippa laga mat är en förusättning för en bra dykresa. Den bästa kocken hitills är min fru Karin som numera alltid är med på Galten.
Blickar ut över Raftsundet och mot de väntande dyket på Nordstjernen som ligger ca 1000m ut (korta båtfärder är fint). All gas är fylld kvällen innan. Äter frukost och går igenom dagens dyk med dykteam eller elever. Att solen skiner och vattnet är blankt är självklart.
Väl i vattnet en lagom snabb nedstigning för att ganska tidigt i den fantastiska sikten skymta vraket.
Nere på vraket i lugn och ro få njuta av detaljer och känslan av bra teamsammanhållning.
Efter ett väl genomfört deko i inte allt för strömt vatten komma upp och få en kopp kaffe eller varm nyponsoppa. Gå igenom det fina dyket i solen på fördäck och planera för nästa dyk. Mellan dyken äta lunch och vila.
Efter dagens andra dyk äta middag och lyssna på de mer eller mindre sanna dykhistorier som berättas runt middagsbordet.
På kvällen fylla gas för nästa dykdag. Gå och lägga sig med fin dykning fortfarande på näthinnan och somna ovaggad.

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Jag har gjort många riktigt bra dyk och blir oftast helt tyst när jag får den frågan för jag vet inte vilket jag ska välja. Men här kommer några:
Mitt första dyk på Hansa utanför Öja iförd våtdräkt i det 4 gradiga vattnet. Sikten var suverän och hon var då fortfarande helt skrovhel.

Filippinerna, grottan som går genom Gato Island. Där ligger jag och min buddy i 15 minuter med 3 revhajar simmandes runt oss.

Polska jagaren ORP Grom i Narvik. Otrolig stämning på vraket.

Tyska jagaren Erich Giese i Narvik. Antagligen den bäst bevarade jagaren som går att dyka på. Allt finns kvar.

Ett kvällsdyk på Paula Faulbaum för några år sedan, sikten var kanon och efter dyket satt vi i båten och fikade och kollade in solnedgången på ett helt vindstilla hav.

Uranus utanför Linnesöja i Norge, ett otroligt orört vrak. Precis som att åka tidsmaskin. Att det dessutom var ljust på nästan 90 meter gör inte dyket sämre.

Första gången jag besökte kaptenshytten på August thyssen. Den var då helt intakt med askkoppen kvar i vänstra skrivbordslådan och den fina snurrstolen i trä vänd mot utgången. Det senariot jag målade upp för mig själv liggandes därinne glömmer jag aldrig. Det som gör mig ledsen är att på ett dyk 2 år senare finna hytten helt raserad.

Många av dyken på Åland, bra sikt och otroligt välbevarade vrak.

Det finns många fler favoriter men jag får sluta där annars blir jag babblandes hur länge som helst.

Har du planerat nått kul den kommande tiden?
Jag har ett gäng vändor till Åland i sommar och höst, jag avslutar många av mina kurser där.
I juli blir det Linnesöja och Uranus igen.
Jag kör en vrakkurs i Narvik i juli.
Vi är ett gäng som planerar att dyka Ds Tinn i Norge nu i höst. Ett avancerat vrakdyk i en sjö. Ska bli mycket spännande.
I augusti är det 2 veckor semester i Danmark med familjen, då dyker jag bara med min fru och dotter.
I december äker jag till Thailand med familjen för semester och lite skön varmvattendykning.

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Ta er tid att träna dykning exempelvis avvägning, simtekniker och utrustningshantering. Då blir de dyk som kostar pengar och inte kan göras så ofta mycket roligare.
Dykning är en härlig upplevelse oberoende vilken nivå det handlar om.
Glöm inte bort att ha skoj när ni dyker.

Tack för att du tog dig tid!

Artikeln läst 7036 gånger.

Nominera en medlem
Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!Jonas RoosChristian ReslowHenrik L JonssonPål TyreniusCatarina JostéusTor JörgensborgMartin QuenselPeter SteinhoffAndreas SwillsPetter JohansonAnders JälmsjöAndrej HoffmannMirka KinnunenAnnika BonnérKjell NylundMats HorngrenAngelica Rydelius BergmanMicke TiljaJill LundgrenJan WilskeErik RådströmJakob SelbingChristopher ZellAnders ThulinJesper BerglundChristian SvärdAndreas FritzFilip KalinskiChristian Balousa AnderssonTony HolmMats KarlssonInge LennmarkStaffan von ArbinSten MeyerÅke LarssonAnders NäsmanMillis KeeganAntonio MartinezTomas AspRoger Xerxes RosenvingeSofia GulinStefan BarthMark DoughertyPär AhlgrenJonas PavleticAlex DawsonRik GouldErika HeinemanRoger IngeboRahel ZemoiAndreas SannermanSofia SvärdHenrik EnckellUrban LundRaul BäckPer LagerbergTobias ÅbergLinda NormarkRichard LundgrenAnders PuranenTomas PerssonAnnelie PompeFredrik AstlidJohn GulliverLinda HaglundDmitri GorskiMattias VendlegårdCharlotta CarlénMagnus KeijserAnders StåhlMicke WolhardtNils MöllerströmRoland BedeCalle LundinKim DavidssonLinnéa LiloMagnus HagmanBjörn CarlssonUlf ErikssonGöran NilssonJonas EklöfSten StockmannErik Lindberg