Namn: Lösen:
Pär Ahlgren

Pär Ahlgren

Vid tillfället för intervjun:
Ålder: 35år (född 1972)
Yrke: Logistiker
Bosatt: Stockholms södra förorter
Antal dyk: +450
Medlemsnummer: 4994


Hej Pär, allt bra med dig?
Jo, tack. Allt är bra, men som vanligt så dyks det för lite.

Vem är egentligen Pär Ahlgren?
Pär Ahlgren är en skojfrisk kille som gärna lägger allt för mycket tid och pengar på dykning. Uppfattas nog av mina vänner som en kul och trevlig kille som man kan lita på, även om jag i början nog kan uppfattas som ganska diskret och trist typ. Till vardags jobbar jag med logistikutveckling på ett centrallager. Har varken fru, barn eller husdjur - satsade istället på en egen dykutrustning.

Du har ju blivit nominerad av våra läsare varför tror du att de är nyfikna på vem du är?
Det finns väl egentligen tre skäl till varför man på dykarna.nu skulle vara intresserad av mig. Dels att jag regelbundet lägger upp nya bokrecensioner på sajten, dels att jag tidigare innehade en av de få guldstjärnor som sajten hade delat ut, men mest sannolikt så är det väl kopplat till de vrakdebatter som skett på sajten - där jag ju är en av de vanligaste debattörerna bland dem som förespråkar att man skall vara rädd om vraken.

När började du dyka och varför?
Tog mitt certifikat 1995. Det hade då egentligen varit en dröm sedan långt mer än tio år. Men när jag först fick upp intresset, så var jag för ung för att gå kurs, och sedan blev det inte av förrän 1995 då jag råkade ha en del kompisar som skulle går kurs och jag hakade på.

Har du några andra intressen förutom dykningen?
Jag tillhör en av de få kvarvarande monoskidåkarna, så ibland så blir det resor till alperna, men tyvärr inte varje år. Gillar i övrigt att uppleva och lära mig nya saker, läsa böcker, friluftsliv, resa eller annat.

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
I glada vänners lag, en båtutfärd till ett fint stålvrak av en stor lastångare. Fint väder och lugn sjö med bra sikt. Men egentligen så håller jag till fullo med om uttrycket ''any day diving, is better than any day at work'', så varje dykdag är en bra dag - förutsatt att den inte blir förstörd av läckande lampa, kamerahus, torrdräkt eller någon dyr utrustning som går sönder eller förloras. Blir glad över alla vrakdyk, små som stora, trä som stål, gamla som nya - alla vrak är värda ett dyk, även om alla inte är värda två.

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Mitt första besök i Narvik, då jag dök på Neuenfels. Det var första gången jag fick uppleva ett stort gammalt lastvrak. Vraket var otroligt stort och sikten var enligt mina erfarenheter otroligt bra. Vi simmade genom torpedhålet och upp genom ett av lastrummen, försökte hinna med en sväng över däcket men det var alldeles för stort för att vi skulle hinna med, därefter simmade jag ut över den otroligt stora lastöppningen, innan vi gick ner och simmade mellan lastrummen i fören. Sedan dess har jag gjort bättre dyk, men det dyket har en speciell plats i mitt hjärta eftersom det var det första dyket av den kalibern - ett dyk som verkligen gav mersmak.

Har du planerat nått kul den kommande tiden?
Är nyligen hemkommen efter en längre resa, och har inte gjort några nya planer direkt. I bakhuvudet finns det ju alltid en massa planer, men ingen som jag börjat göra något konkret av i nuläget.

Kan du kort beskriva din dykkarriär?
Började dyka med några kompisar, blev mest dyk på småvrak runt Stockholm i dålig sikt. Det har lett till att jag har ganska låga krav för att anse att det är dykbart och vara bra sikt - ser man längre än armen så är det OK, över två-tre meter är en bra dag. Har försökt gå lite kurser med jämna mellanrum för att hålla mig uppdaterad och utvecklas som dykare, det ledde till att jag blev divemaster år 2000, varefter jag ledde utfärder för en dykskola i Stockholm ett tag, något som öppnade för nya upplevelser och bekantskaper. 2002 så skedde en förändring i min dykning, jag började åka med Anders Näsman och fick helt nya intryck och vänner, vilket ledde till att jag började med nitrox och dubbelpaket (Tack Anders) och fick helt nya kontakter. Det blev sedan en helt ny plattform för min fortsatta dykning, så det finns en klar brytning där. Bland annat har det lett till att jag idag är aktiv medlem i både MAS och P2. Fortfarande så kan jag dock utrustad med AGA324:or glatt treva runt i Mälarens dy letandes efter någon beryktad brädhög, så jag har inte glömt mina rötter och tycker fortfarande att letandet efter nya dykmål är en av de roligaste sakerna man kan göra.

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Var rädd om våra vrak, de är en tillgång vi måste vara rädda om. Hjälp även andra dykare, utbyt tips om dykplatser och ge råd till andra, framförallt nya dykare behöver en hjälpande hand för att komma igång. Sist men inte minst, uppträd trevligt och civiliserat mot omgivningen på stränder, bryggor och sjön - det är lätt att reta upp omgivningen mot en så speciell grupp som dykare, oftast lika lätt att göra ett gott intryck genom att uppträda sakligt och informera om vad man håller på med. Hjälper vi en båtägare att plocka upp hans tappade båtshake så gillar han dykare, förklarar vi för en liten pojke vad vi gör så blir vi hjältar i hans värld, lämnar vi sopar på stranden eller uppträder otrevligt så vill lokalbefolkningen införa dykförbud.

Artikeln läst 5118 gånger.

Nominera en medlem


Du måste vara inloggad för att skicka mail!Jonas RoosChristian ReslowHenrik L JonssonPål TyreniusCatarina JostéusTor JörgensborgMartin QuenselPeter SteinhoffAndreas SwillsPetter JohansonAnders JälmsjöAndrej HoffmannMirka KinnunenAnnika BonnérKjell NylundMats HorngrenAngelica Rydelius BergmanMicke TiljaJill LundgrenJan WilskeErik RådströmJakob SelbingChristopher ZellAnders ThulinJesper BerglundChristian SvärdAndreas FritzFilip KalinskiChristian Balousa AnderssonTony HolmMats KarlssonInge LennmarkStaffan von ArbinSten MeyerÅke LarssonAnders NäsmanMillis KeeganAntonio MartinezTomas AspRoger Xerxes RosenvingeSofia GulinStefan BarthMark DoughertyPär AhlgrenJonas PavleticAlex DawsonRik GouldErika HeinemanRoger IngeboRahel ZemoiAndreas SannermanSofia SvärdHenrik EnckellUrban LundRaul BäckPer LagerbergTobias ÅbergLinda NormarkRichard LundgrenAnders PuranenTomas PerssonAnnelie PompeFredrik AstlidJohn GulliverLinda HaglundDmitri GorskiMattias VendlegårdCharlotta CarlénMagnus KeijserAnders StåhlMicke WolhardtNils MöllerströmRoland BedeCalle LundinKim DavidssonLinnéa LiloMagnus HagmanBjörn CarlssonUlf ErikssonGöran NilssonJonas EklöfSten StockmannErik Lindberg