Namn: Lösen:
Richard Lundgren

Richard Lundgren

Vid tillfället för intervjun:
Yrke: Dykare
Bosatt: Västervik
Antal dyk: Många men inte nog
Medlemsnummer: 1809


Hej Richard, allt bra med dig?
- Hej, jo allt är bara bra. Jag har just avslutat min semester och är tillbaka i normala rutiner igen. Det har varit ett minst sagt intensivt år för GUE och framtiden bär med sig än mer arbete, utmaningar och äventyr.

Vem är egentligen Richard Lundgren?
- Den som det visste. Försöker fortfarande hitta mig själv. Nä, seriöst, jag är en vanlig kille, far till tre kommande äventyrare, med en kanske ovanligt brinnande passion för äventyr och dykning. Jag började dyka tidigt ivrigt uppmuntrad av min fader som troligen behövde lite billig arbetskraft i sitt företag. Började arbeta med utbildning under tidigt 90-tal och har sedan dess fortsatt på den banan. Ett av mina stora intressen är historia och därmed är marinarkeologi och vrakdykning i allmänhet ett givande område. Detta intresse i kombination med grottdykning ledde mig under mitten av 90-talet in på det som i folkmun kallas teknisk dykning. Vi hittade vrak som blev mycket komplicerade att utforska med dåtidens trubbiga tekniker, gaser och procedurer. Detta före mig och mina bröder till USA där vi både utbildade oss och skapade livslånga vänskapsband. Tillsammans med några andra likasinnade skapade vi BSTD som nog kan sägas introducerade teknisk dyking i Sverige under 1995-96.
Min passion för dykning har lett mig till många äventyr och unika upplevelser, där ibland två framgångsrika expeditioner till Titanics systerfartyg Britannic, ubåten M1, de spanska guld galionerna Atotcha och St Margarita mm. Under de flesta av dessa äventyr har jag filmat för företag som Discovery channel, History channel och BBC. Även om jag dykt och upplevt mycket finns ingen känsla av mättnad utan den unika upptäckten/upplevelsen som mycket väl kan vänta under nästa dyk pockar fortfarande lika intensivt.

Sedan grundandet av GUE, 1998, har jag verkat som instruktör inom denna organisation och verkar sedan tre år tillbaka som en av organisationens training directors och är medlem i dess training councel. Jag är även medlem av den Svenska organisationen Ocean Discovery.

Du har ju blivit nominerad av våra läsare varför tror du att de är nyfikna på vem du är?
Jag tror de är mer intresserade av GUE eller av några av de äventyr jag upplevt snarare än min person som sådan

När började du dyka och varför?
1986 för att uppleva men även att hjälpa min fader i sitt arbete

Har du några andra intressen förutom dykningen?
Många, gillar utmaningar.

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
Främst god gemenskap där en ny upptäckt eller utmaning kanske tar dyket till en ny dimension. Att hitta ett nytt okänt vrak och sedan spåra dess ursprung och förstå dess öde är ju aldrig fel. Att planera och sedan säkert genomföra ett flertal dyk till ett objekt som vid första ögonkastet föreföll näst intill omöjligt.

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Det finns många oförglömliga ögonblick, några spännande somliga humoristiska. Mellan är 2000 och 2004 hittade Ocean Discovery mer än 40 nya vrak utanför öland. En dag hittade vi 6 vrak på en dag, en känsla svår att beskriva. Utforskningen av dessa är minnen som jag delar med nära kamrater och som aldrig förbleknar. Brittannic är oförglömlig som sådan och jag hoppas snart besörka henne under ett tredje projekt. När det gäller grottor finns det många underbara minnen men för att lyfta upp något skulle det väl kunna vara dyken vi gjorde där under 1997.

Har du planerat nått kul den kommande tiden?
Jag har många utbildningar på G och dessa är alltid stimulerande. Annars kom jag just hem från ett GUE projekt i Italien och har mer på gång under året i Florida, Australien och Oman. En annan intressant händelse är GUE konferansen som nu i för för första gången hålls i Europa, i den vackra staden Budapest.

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Visdomsord och pekpinnar? Dyk, ha roligt med vänner och upplev äventyret!

Artikeln läst 7464 gånger.

Nominera en medlem
Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!Jonas RoosChristian ReslowHenrik L JonssonPål TyreniusCatarina JostéusTor JörgensborgMartin QuenselPeter SteinhoffAndreas SwillsPetter JohansonAnders JälmsjöAndrej HoffmannMirka KinnunenAnnika BonnérKjell NylundMats HorngrenAngelica Rydelius BergmanMicke TiljaJill LundgrenJan WilskeErik RådströmJakob SelbingChristopher ZellAnders ThulinJesper BerglundChristian SvärdAndreas FritzFilip KalinskiChristian Balousa AnderssonTony HolmMats KarlssonInge LennmarkStaffan von ArbinSten MeyerÅke LarssonAnders NäsmanMillis KeeganAntonio MartinezTomas AspRoger Xerxes RosenvingeSofia GulinStefan BarthMark DoughertyPär AhlgrenJonas PavleticAlex DawsonRik GouldErika HeinemanRoger IngeboRahel ZemoiAndreas SannermanSofia SvärdHenrik EnckellUrban LundRaul BäckPer LagerbergTobias ÅbergLinda NormarkRichard LundgrenAnders PuranenTomas PerssonAnnelie PompeFredrik AstlidJohn GulliverLinda HaglundDmitri GorskiMattias VendlegårdCharlotta CarlénMagnus KeijserAnders StåhlMicke WolhardtNils MöllerströmRoland BedeCalle LundinKim DavidssonLinnéa LiloMagnus HagmanBjörn CarlssonUlf ErikssonGöran NilssonJonas EklöfSten StockmannErik Lindberg