Namn: Lösen:
Roger Ingebo

Roger Ingebo

Vid tillfället för intervjun:
Ålder: 34
Yrke: Dykinstruktör
Bosatt: Puerto Galera Filippinerna
Antal dyk: Jag säger som herr Lundgren. Många men alldeles för få

Medlemsnummer: 10815


Hej Roger, allt bra med dig?
Jo tack, det har varit fullt upp hela hösten med resa till USA och dykmässan DEMA, live aboard till vraken i Coron Bay här i Filippinerna, trimix instruktörs kurser och en hel del annan dykning förståss.

Vem är egentligen Roger Ingebo?
Well, jag är 34 år och är född i Stockholm. Jag är passionerad dykare och hjärtat klappar främst för rebreathers. De senaste åren har jag mest bott i Asien med min flickvän Idha där jag jobbat heltid med min dykning. Man tjänar inte mycket pengar men jag lever ett liv utan trång slips, snöslask och fredags kö på ICA Maxi.
Många spar och drömmer om att kunna göra det jag gör varje dag så jag känner mig väldigt lyckligt lottad.
Jag finner mitt yrke väldigt spännande då jag gillar att jobba med människor och jag har fortfarande kontakt med många av mina gamla elever. En del kommer och söker upp just mig för att göra fler kurser oavsett var jag är i världen.
Sånt är givetvis smickrande och motiverande.
Det är väldigt svårt att återgå till de stillsamma livet man en gång levde nu när man sett vad som finns här ute i världen.
Jag vill bli den där gamla farfarn som sitter med mina barnbarn i knät, låter ungarna snurra på en jordglob och peka. Sen ska jag berätta att när jag var ung så jobbade jag i många av världens mest exotiska länder med det jag älskar mest och levde min dröm fullt ut.
Det är rikedom för mig.

Du har ju blivit nominerad av våra läsare varför tror du att de är nyfikna på vem du är?
Ja det undrade jag också men det beror väl på att jag är ganska aktiv på olika forum och i dyksvängen över huvud taget.
Sen har jag nog blivit en av de som oftast berör det här med rebreathers och då intresset ökat ordentligt de senaste åren så har kanske fler fått upp ögonen för vem jag är och en del undrar säkert vem killen bakom åsikterna är.
Det är kul att Poseidon nu klivit in i matchen vilket kanske kan få den stora massan att komma i kontakt med bubbelfri dykning.

När började du dyka och varför?
Jag har alltid snorklat och fridykt. Jag fick mina första fenor när jag var 6 år, tog mitt första andetag under ytan när jag var 16 men det var först 2001 det tog fart på allvar.
Sen dess har det varit full gas då jag jobbat som dykguide, instruktör , videograf och även som manager.

Har du några andra intressen förutom dykningen?
Jag har alltid sportat mycket med allt från thaiboxning till innebandy
Just nu har jag inte så mycket tid med någon annan hobby men om jag inte dök så skulle jag förmodligen syssla med skärmflygning, köra roadracing eller jobba som skidguide I Alperna.
Den dagen jag trappar ner på dykningen blir det nog en Harley Davidson. Jag är nog lite larvigt grabbig när det kommer till mina intressen.

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
Det finns så många olika typ av perfekta dagar men kanske då jag och tjejen tar ett scooterdyk på husrevet medan solen kämpar sig upp över bergen och solstrålarna tränger ner mellan palmbladen över vårat tropiska paradis. Fiskarna ser nästan lite nyvakna ut och efter dyket käkar vi frukost på balkongen med utsikt över lagunen.
Eller när jag och min kompis glider ner ljudlöst och framför allt bubbelfritt mot ett vrak på 70 meters djup i Östersjön. Man börjar ana vrakets konturer i skenet av våra lampor.
Det är så mörkt och tyst så det känns som man är på månens baksida. Alla sinnen är på helspänn.
Dykning kan vara så många saker och det är det som är den stora charmen för mig.

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Oj vad svårt. Jag har haft turen att få göra så många fina dyk. Jag har dykt med valhajar, gjort ett solodyk med en Blue Marlin och haft tjurhajar som simmat ända fram till min videokamera men ett dyk som helt klart står ut är ett som jag gjorde i februari 2007.
Jag och en kompis gjorde en expedition till en nationalpark i Thailand som heter Khao Sok.
Parken är enorm med en gigantisk sjö mitt i. För drygt 20 år sedan så byggdes en damm och vatten nivån höjdes med 70 meter på sina ställen.
Landskapet ser ut som något hämtat ur Sagan om Ringen med stupande berg och otillgänglig djungel. I djungeln finns tigrar och runt vår atoll av flottar som vi bodde på klättrade gibbon apor i träden.
Det tar 2 timmar med longtail båt att ta sig ut på sjön.
Vi gjorde en del grott dyk i de perforerade klippväggarna.
En kväll bestämde vi oss för att göra ett midnattsdyk rakt under flotten vi bodde på.
När vi sakta gled ner i det kolsvarta vattnet med våra rebreathers sken fullmånen på oss.
När vi kommit ner till ca 30 m kände vi något mot våra fenor och när vi tittade efter visade det sig vara trädkronorna från djungeln som flödats.
Vi gled sakta ner genom grenverket och nådde botten på 47m. Löven var givetvis borta men alla träden var kvar och sikten var oändlig.
Vi simmade omkring i bland träden i djungeln i en halvtimme innan det var dags att bege sig mot ytan.
När jag hängde på mitt sista dekompressionsstopp tittade jag på min kompis och kunde se att han log i masken, jag flinade tillbaka medan månen sken med full kraft ner genom den spegellika ytan.
Den natten somnade jag gott på min bambuflotte kan jag säga.

Har du planerat nått kul den kommande tiden?
Ja det är många bollar i luften just nu.
I början av 2008 ska vi dyka ett djupt vrak som heter Princess of the Orient, det är stort som en Finlandsfärja och ligger i kristallklart vatten.
Sen sticker jag till Libanon för att dyka HMS Victoria som är världens enda vertikala vrak. Hon står på nosen ner i botten med skrovet spikrakt upp som ett höghus med propellerna pekande mot skyn.
Sen har jag lite andra saker på gång som just nu bara är i planeringsstadiet.
Det är otroligt kul att vara på en plats där den tekniska dykningen verkligen lever och man får chansen att ta del av alla fantastiska äventyr som händer och planeras hela tiden. Många av de kända dykpersonligheter man bara läst om tidigare kommer hit frekvent och såna möten inspirerar.

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Om du känner att det går lite tungt med dykningen så forsök att hitta på något nytt. Börja fota, lär dig filma, gå en kurs och omge dig med folk som kan inspirera dig.
Låt inte taskig sikt och läckande torrdräktshanskar stoppa dig.
Det vore synd att ge upp något så fantastiskt.
Jag började dyka rebreather och det var det bästa jag gjort för min dykning.

Dyk försiktigt!

Artikeln läst 6662 gånger.

Nominera en medlem
Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!Jonas RoosChristian ReslowHenrik L JonssonPål TyreniusCatarina JostéusTor JörgensborgMartin QuenselPeter SteinhoffAndreas SwillsPetter JohansonAnders JälmsjöAndrej HoffmannMirka KinnunenAnnika BonnérKjell NylundMats HorngrenAngelica Rydelius BergmanMicke TiljaJill LundgrenJan WilskeErik RådströmJakob SelbingChristopher ZellAnders ThulinJesper BerglundChristian SvärdAndreas FritzFilip KalinskiChristian Balousa AnderssonTony HolmMats KarlssonInge LennmarkStaffan von ArbinSten MeyerÅke LarssonAnders NäsmanMillis KeeganAntonio MartinezTomas AspRoger Xerxes RosenvingeSofia GulinStefan BarthMark DoughertyPär AhlgrenJonas PavleticAlex DawsonRik GouldErika HeinemanRoger IngeboRahel ZemoiAndreas SannermanSofia SvärdHenrik EnckellUrban LundRaul BäckPer LagerbergTobias ÅbergLinda NormarkRichard LundgrenAnders PuranenTomas PerssonAnnelie PompeFredrik AstlidJohn GulliverLinda HaglundDmitri GorskiMattias VendlegårdCharlotta CarlénMagnus KeijserAnders StåhlMicke WolhardtNils MöllerströmRoland BedeCalle LundinKim DavidssonLinnéa LiloMagnus HagmanBjörn CarlssonUlf ErikssonGöran NilssonJonas EklöfSten StockmannErik Lindberg