Namn: Lösen:
Stefan Barth

Stefan Barth

Vid tillfället för intervjun:
Ålder: 23 år
Yrke: Inget för tillfället
Bosatt: Göteborg
Antal dyk: 400+
Medlemsnummer: 10422


Hej Stefan, allt bra med dig?
Jajemensan! Väntar bara på att få bli av med mitt dykförbud, men annars är det fint!

Vem är egentligen Stefan Barth?
Gotlänning i exil. Bor nu mest i Göteborg, men känner mig lika hemma på ön. Pluggade 2005-2007 kemiteknik på Chalmers, men avbröt studierna för ett sabbatsår och en projektanställning på Marin Mätteknik. Just nu hade jag tänkt dyka på heltid ett tag, men det sket sig rätt hårt på annandag jul...
Till hösten lutar det åt att jag läser automation och mekatronik på Chalmers.

Du har ju blivit nominerad av våra läsare varför tror du att de är nyfikna på vem du är?
Jag tror mycket har att göra med att jag varit aktiv på dykarna ganska länge och har ett brett kontaktnät bland dykare i kombination med att jag nästan höll på att dyka ihjäl mig i julas.

När började du dyka och varför?
Apparatdykning började jag med under 2004, då jag och ett gäng kompisar tog cert under lumpen ute på Berga genom Åkersberga Dykskola. När det skulle ske var egentligen bara en tidsfråga, och att jag tog cert just då var främst för att det var först då jag hade råd till det.


Kan du kort beskriva din dykkarriär?
Innan jag började med apparatdykning höll jag på med fridykning i Gotlands Dykarklubb, det började jag med som en liten parvel så fort jag lyckades uppnå kravet på att "simma" 50 meter. Efter det har jag under några år spelat undervattensrugby i DK Bottenskraparna.
När jag väl hade lyckats erövra mitt apparatdykningscert och köpt lite begagnad dykutrustning från ett par av officerarna ombord på båten jag gjorde värnplikten ringde jag upp min kompis Kristian Lyberg, då jag hade ett vagt minne av att han hade tagit cert tidigare.
Från slutet på 2004 började vi dyka aktivt i Stockholms mörka vatten och ett par vändor i det kristallklara vattnet utanför Gotland. När jag och Krille började känna oss mogna gick vi advanced som första elever för den nycertade instruktören Micke Tilja. Med facit i hand så kan jag säga att det var en otroligt bra advancedkurs!

Efter att redan på grundkursen fått dyka med platta, vinge och långslang så insåg jag snabbt fördelarna med det, och min vingväst jag hade köpt fick hamna på hyllan så snabbt som möjligt.
Vi fick sen upp ögonen mer och mer för den utrustning och de dyktekniker som "teknisk dykning" utgör, och det resulterade i att vi tillsammans med Dmitri gick Technical Diver för Micke Bergström. På senare tid har intresset varit stort för återandningsapparater och att bygga egna dykprylar.
Just nu har jag dessvärre dykförbud till följd av den dykolyckan jag råkade ut för på annandagen, men väntar bara på att få dra på mig fenorna igen.


Har du några andra intressen förutom dykningen?
Utöver dykningen så blir det mycket pillande på dykutrustning både åt mig själv och andra, jag är också engagerad i Chalmers Dykarklubb och lägger gärna ner en del tid på klubbverksamheten.
Annars så tycker jag mycket om att vara ute på sjön eller ute i naturen, vid tillfälle ger jag mig gärna ut och seglar. Nu i år har jag dessutom börjat klättra inomhus.

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
En vacker vinterdag ombord på nån trevlig dykbåt på väg ut till nått trevligt vrak. Havet ligger blankt och solen skiner som kontrast till hur brutalt havet ofta är. Vattnet är klart och vraket välbevarat med många detaljer att kika på, efter avslutat deco kommer man upp till en väntande
kopp kaffe. Kvällen avrundas med att äta upp dagens fångst av fisk och musslor och sen ett par kalla öl i bastun.


Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Inget specifikt, men utöver vraken är favoriterna Digerhuvud och Hallshuk på Gotland, och dyk med känslan att allt fungerar perfekt.

Vad tycker du om dykarna.nu?
Första dyket efter kursen tillsammans med brorsan gjordes med hjälp av en dykplatsbeskrivning som han hittade på sidan, och jag har träffat flera kompisar genom dykarna.nu. Sidan betyder rätt mycket för mig och jag hoppas att den utvecklas åt rätt håll.


Har du planerat nått kul den kommande tiden?
Jag arrangerar en utfärd med Chalmers Dykarklubb till Gotland över påsken, och det verkar bli ett riktigt kul gäng som åker med. Oavsett om jag får dyka eller inte då så är jag säker på att det kommer bli riktigt trevligt!

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Dyk försiktigt, få nån att dyka och var öppen och behjälplig mot nybörjare!

Artikeln läst 5959 gånger.

Nominera en medlem
Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!Jonas RoosChristian ReslowHenrik L JonssonPål TyreniusCatarina JostéusTor JörgensborgMartin QuenselPeter SteinhoffAndreas SwillsPetter JohansonAnders JälmsjöAndrej HoffmannMirka KinnunenAnnika BonnérKjell NylundMats HorngrenAngelica Rydelius BergmanMicke TiljaJill LundgrenJan WilskeErik RådströmJakob SelbingChristopher ZellAnders ThulinJesper BerglundChristian SvärdAndreas FritzFilip KalinskiChristian Balousa AnderssonTony HolmMats KarlssonInge LennmarkStaffan von ArbinSten MeyerÅke LarssonAnders NäsmanMillis KeeganAntonio MartinezTomas AspRoger Xerxes RosenvingeSofia GulinStefan BarthMark DoughertyPär AhlgrenJonas PavleticAlex DawsonRik GouldErika HeinemanRoger IngeboRahel ZemoiAndreas SannermanSofia SvärdHenrik EnckellUrban LundRaul BäckPer LagerbergTobias ÅbergLinda NormarkRichard LundgrenAnders PuranenTomas PerssonAnnelie PompeFredrik AstlidJohn GulliverLinda HaglundDmitri GorskiMattias VendlegårdCharlotta CarlénMagnus KeijserAnders StåhlMicke WolhardtNils MöllerströmRoland BedeCalle LundinKim DavidssonLinnéa LiloMagnus HagmanBjörn CarlssonUlf ErikssonGöran NilssonJonas EklöfSten StockmannErik Lindberg