Namn: Lösen:
Tony Holm

Tony Holm

Vid tillfället för intervjun:
Ålder: 65
Yrke: Dokumentärfilmare och fotograf
Bosatt: Göteborg
Antal dyk: Sista loggade dyket -98 var nr 2337. Försökte därefter
logga via dator, men Macen, PC-programmet och jag kom inte överens.
Medlemsnummer: 9579


Hej Tony, allt bra med dig?
Jag blev blind för ett par månader sedan. Lyckligtvis gick det att fixa med en enkel operation, så nu har jag ett helrenoverat öga i nyskick! Har inte sett så bra på 20 år!

Vem är egentligen Tony Holm?
En envis, målinriktad >:) som lägger ner alldeles för mycket tid på sina filmer och bilder.

Du har ju blivit nominerad av våra läsare varför tror du att de är nyfikna på vem du är?
Våra filmer och foton, antar jag. Kanske bidrar DVD:n om Gullmarsfjorden också.

När började du dyka och varför?
1966. Intresse för natur och strandfynd i form av djur och växter gjorde mig nyfiken.

Kan du kort beskriva din dykkarriär?
Skaffade en Nikonos för att visa hur vackert det var under ytan. Sedan blev det en lampblixt. Utvecklade mitt exponeringsdiagram, som fungerade bättre än TTL.

Min filmkarriär startades tillsammans med Leif Caesar ( "I nordiska vatten" 1975). Efter några år (uv-film föll inte SVT på läppen då) gjorde Barbro Johansson, Jan Erik Falk och jag "I tropiska vatten" och Janne byggde ett mycket välgjort hus till en filmkamera från 30-talet.
Tyvärr var sökaren kolsvart och filmen varade bara 2,5 minuter! Utrustningen var ett problem. Byggde ett hus till en Pentax LX och ett hus till min Aaton filmkamera. Filmen "I norska vatten" (silverpris i Antibes) blev den första med en riktigt bra kamera. Från och med denna film har Per Carleson varit till stor hjälp med ljudarbetet.

Efter "algdöden" 1988 såg det riktigt dystert ut för Västerhavet. Vi fick stöd för "Mar da Madeira" och fick hälften av budgeten till "Gädda!" (silverpris i Antibes). Västerhavet repade sig och vi
fortsatte med "Livet i Västerhavet", "Såna maneter!" och "Gullmarsfjorden".

Gjorde också "Tusenbröder - en film om abborren". Efter tre somrars simmande i samma lilla vik blev filmen klar och jag blev "kompis" med en gädda! Den hängde med mig mer eller mindre under hela inspelningen. Det finns många bilder på gäddan "Sid" i materialet, som lyckligtvis gjorts i HD-kvalité, så nästa projekt blir förhoppningsvis "Gädda 2" i HD. "Små grodorna" som snart är avslutad skall sändas i SVT i år.

Har du några andra intressen förutom dykningen?
Lära nya dataprogram för att kunna utföra mitt arbete. Natur, bilder och ljud.

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
När BILDEN fastnar antingen det är på silver eller digitalt. Sedan spelar det mindre roll om det är ett "näckrosdyk" eller dyk bland mantor och valhajar.

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Ett "gäddkillsdyk". Fick syn på en gädda, som stod med darrande fenor strax ovanför braxengräset och var helt fixerad vid något på bottnen. Kameran rullade i ett par minuter, men inget hände. Jag kunde fortfarande inte se vad som intresserade gäddan, så jag simmade vidare.

Efter c:a 5 minuter kom jag tillbaka. Nu var gäddan ännu närmre bottnen och jag sänkte mig försiktigt och startade kameran. Då sköt gäddan fart och försvann i ett moln av slam. Efter några sekunder kom gäddan upp ur slammolnet med en gädda på tvären i munnen!
Sekvensen kom med i "Tusenbröder". Den större gäddan var c:a 10 cm och tagningarna gjordes utan stöd från bottnen. Då var jag mycket glad över min kamera och mitt hölje! Utan den sökaren, servomotorerna och uv-optiken hade det inte varit möjligt att ta en av mina bästa bilder.

Vad tycker du om dykarna.nu?
Det finns en mycket imponerande samling kunskaper och erfarenheter bland inslagen. Skulle själv vilja engagera mig, kanske får jag tid när jag är klar med programmet "Shake"!

Har du planerat nått kul den kommande tiden?
Ja, men det återkommer vi om senare...

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Det finns mer uppgifter på min hemsida: http://tony.holm.just.nu

Artikeln läst 5757 gånger.

Nominera en medlem


Du måste vara inloggad för att skicka mail!Jonas RoosChristian ReslowHenrik L JonssonPål TyreniusCatarina JostéusTor JörgensborgMartin QuenselPeter SteinhoffAndreas SwillsPetter JohansonAnders JälmsjöAndrej HoffmannMirka KinnunenAnnika BonnérKjell NylundMats HorngrenAngelica Rydelius BergmanMicke TiljaJill LundgrenJan WilskeErik RådströmJakob SelbingChristopher ZellAnders ThulinJesper BerglundChristian SvärdAndreas FritzFilip KalinskiChristian Balousa AnderssonTony HolmMats KarlssonInge LennmarkStaffan von ArbinSten MeyerÅke LarssonAnders NäsmanMillis KeeganAntonio MartinezTomas AspRoger Xerxes RosenvingeSofia GulinStefan BarthMark DoughertyPär AhlgrenJonas PavleticAlex DawsonRik GouldErika HeinemanRoger IngeboRahel ZemoiAndreas SannermanSofia SvärdHenrik EnckellUrban LundRaul BäckPer LagerbergTobias ÅbergLinda NormarkRichard LundgrenAnders PuranenTomas PerssonAnnelie PompeFredrik AstlidJohn GulliverLinda HaglundDmitri GorskiMattias VendlegårdCharlotta CarlénMagnus KeijserAnders StåhlMicke WolhardtNils MöllerströmRoland BedeCalle LundinKim DavidssonLinnéa LiloMagnus HagmanBjörn CarlssonUlf ErikssonGöran NilssonJonas EklöfSten StockmannErik Lindberg