Namn: Lösen:
Ulf Eriksson

Ulf Eriksson

Vid tillfället för intervjun:
42 år, gift, 2 barn
Medlemsnummer: 1951


Hej mitt namn är Ulf Eriksson men kallas inom privata och dykkretsarna Ulfman.
Jag är nu till åren ca 42 år och är gift med Elizabeth som jag har en liten familj med på 2 små kottar (jake och Em-j) och en rackare till snäll hund ”Harry”. Bor sedan en tid ute på Torsåker slott, fast självklart inte i slottet utan snarare i flygelvillan, huset brevid.
Jobbar sedan länge som yrkesfotograf och har kunder som National geografic, Elle, Skönahem Amelia mfl. Har under en period utökat min bildresa med filmning på listan och har då haft många fina erbjudanden med stora tv-kanaler som slutmål. I dagsläget tittar jag efter en annan inriktning på försörjning, så om det är någon som läser detta och är intresserad tveka inte en sekund att ta kontakt.

Du har ju varit väldigt osynlig på sista tiden, vad händer i ditt liv?
uj oj, det händer massor i mitt liv just nu, så pass mycket att dykningen verkligen har fått stryka på foten ett långt tag. Men har man som jag ”dykarsjukan” sedan unga barnsben (5år första utrustning, 9år första prova-på och cert sedan 15 år) så vet jag att jag snart hittar dom där timmarna i schemat som behövs. Det gäller dock att få dom i ett sammanhängande ordning. Men just nu med en 11 månadrers baby och en 3 ½ åring så finns det ingen tid kvar i den ordningen. Under tiden så använder jag mina splittrade timmar till motorcross och pistolskytte, då dessa sporter inte kräver mer än 3 tim total.

Kör du några kurser nu för tiden?
Nä kursandet har det varit mycket dåligt med, men det är ett eget val . Då jag resonerar så att man skall vara aktiv inom den gren som man utövar för att kunna vara bra på att föra rätt information vidare till eleven. Jag håller mig dock riktigt uppdaterar på alla fronter inom dykmedicin eller tabellkonstruktion .så det behövs bara lite vattentid så kanske jag kan sätta igång igen.Men så var det ,de där problemet med tid och timmar i mitt liv. Nattlektyren är ju redan vald så att säga.

När började du dyka och varför?
Dykningen började tidigt i mitt liv. Redan som 5 åring hade jag tjatat till mig en mask och fenor till jul. Det blev mycket dyka på mattorna åren framöver. Vid 9 års ålder så fick jag genom en bekant till familjen chansen att plaska runt på ca 1,5 meter med full mundering (i 4 timmar). Sedan var det försent, jag var riktigt fast. Jag anmälde mig direkt till Märsta sportdykarklubb. Och började med ett par år med fridykning och uv-ruggby för att vid 15 års ålder ta mitt första certifikat (vi fick faktiskt göra armhävningar på kursen ”by the way”). Efter det följde många trevliga dyk i östersjön. Och jag var en av dom få som har fått sett många gamla vrak i nästan nytt utförande på botten innan dom han rasa samman (lyllo ost eller hur). Åren gick och snart övergick dyken till mer och mer kvalifiserade, och mer kunskap krävdes. Jag besluta mig för att åka till Amerika och utbilda mig vidare. 1994 var jag tillbaka ifrån resan med ny vunna kunskaper och nya vänner träffades snabbt. Åren efter så skapades sveriges första tech-förening i mitt vardagsrum, BSTD. Som i sig skulle vara en förening och sammanhållande kraft för säker och seriös utförda tekniska dyk. Det var målet och i många år var BSTD en förebild för hur teknisk dykning skulle genomföras säkert . Föreningen jobbade väldigt aktivt för att bryta gamla murar och informera om den nya möjligheten. Men det var inte alltid lätt. Vi stötte på både positiva och väldigt negativa och skeptiska personer inom industrin. Utryck som detta ”jag har dykt djupt på luft i 60 år så kan alla dom andra göra det också. De där med gas/nitrox verkar vara livsfarligt” Dock så var militären mycket positiva vilket gjorde oss mycket gott .Och till slut så tog även den svenska dykvärlden emot tekniska dykningen och nu kan vi se att det är mer populärt än vad vi trodde det skulle bli .
Det bästa under resan har ändå varit alla goda kontakter som jag skapat samt alla vänner som jag har fått. Många håller jag fortfarande privat kontakt med. Dykningen är och var mitt liv 24 h om dygnet tills jag för 4 år sedan gift mig och fick mitt första barn…å just nu pågår resan som småbarnsförälder. Räknar med ca 3 år till att det lungar ner sig lite Men vänta ni bara så skall jag visa mig när tiden finns. Så lätt går det inte att bli botad ifrån dykarviruset som ni vet.

Du har ju varit med på dykarna.nu under flera år, hur ser diskussionerna ut nu jämfört med starten?
Det var kul att du frågade, Internett chattandet började ju först på swenet där många HÅRD bataljer och diskutioner fördes för att sedan gå över till dykarna.nu.
Fast här var klimatet mycket mjukare. Även fast det även här har förts hårda diskusioner men med ett litet annat ordval. Sidan har ju sedan tidigupplaga extremt utvecklats och förstårligt tagit den ledande tröjan inom den svenska internett-dykvärlden. Jag personligen känner att denna sida är ett starkt komplement i utveckligen för nya dykare eller som informationskälla för var och en. Styrkan är väl framför allt att vem som hellst kan ställa vilken fråga som helst å alltid finns det någon som känner sig manad att dela med sig av tankar och åsikter. Jag har själv valt att ta en tystare approch nu än tidigare men jag finns här nästan varje dag och läser och begrundar svaren.

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
Hade ni frågat mig för ca 7 år sedan så hade jag nog sakt en kall vår dag utanför Landsort på nått mysigt vrak eller varför inte en kall dag utanför öland. Men i dagsläget så vill jag nog säga en lagom varm solig dag nere i medelhavet på nåt schyst vrak utanför invationsstränderna i frankrike. Dessa dyk är helt otroliga eftersom dom både har en fantastisk historia och dom ligger där nere i bra sikt och behaglig vattentemperatur.
Men viktigt är att det inte får vara för varmt på ytan …Eller hur..fy fanken för dyngsurt DUI-underställ innan man hoppar i vattnet..

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Ett dyk som har påverkat mig starkt och som jag minns är inte som många tror Britanic
Utan ett vrak i usa som heter Wilkesbarre som ligger på 85 meter kölrätt som ett kalle anka-vrak. Med sina gigantiska kanoner pekandes ut ifrån kusten. De dyken jag gjorde där var otroliga. Knallblått vatten, bra sikt och ett sjuhelsike stort vrak med haj cirkulerandes runt.
Att man var på helspänn under dyket på grund av det stora djupet tror jag ni förstår, men ni kan ju tänka er hur det var på dekot när tigerhajjarna cirkulerade runt en. Gud vad sakta klockan gick då. Att hänga på lina i ca 65 min var inte kul alls.


Har du planerat nått kul inför årets dyksäsong?
Ja faktiskt. Jag hoppas få hoppa ner i vattnet lite med några av mina gamla vänner.
Känner att det är snart dags att hitta den där ”resande man” eller nån annan skojjig båt.
Nä lite lung plaskande blir det nog enbart…Tid tid, var är du.

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Ta vara på tiden och gör lite trevliga dyk som jag kan få läsa lite om här på sidan. Samt jag uppmanar er att skriva en liten rad nån gång i min gästbok, så att jag kan känna mig levade inom dykvärlden. Nu när jag sitter på land för det mesta och passar barn.
Å en sakt till ”I will be back” Räkna med det..

Hej
/ulfman

Artikeln läst 5995 gånger.

Nominera en medlem
Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!Jonas RoosChristian ReslowHenrik L JonssonPål TyreniusCatarina JostéusTor JörgensborgMartin QuenselPeter SteinhoffAndreas SwillsPetter JohansonAnders JälmsjöAndrej HoffmannMirka KinnunenAnnika BonnérKjell NylundMats HorngrenAngelica Rydelius BergmanMicke TiljaJill LundgrenJan WilskeErik RådströmJakob SelbingChristopher ZellAnders ThulinJesper BerglundChristian SvärdAndreas FritzFilip KalinskiChristian Balousa AnderssonTony HolmMats KarlssonInge LennmarkStaffan von ArbinSten MeyerÅke LarssonAnders NäsmanMillis KeeganAntonio MartinezTomas AspRoger Xerxes RosenvingeSofia GulinStefan BarthMark DoughertyPär AhlgrenJonas PavleticAlex DawsonRik GouldErika HeinemanRoger IngeboRahel ZemoiAndreas SannermanSofia SvärdHenrik EnckellUrban LundRaul BäckPer LagerbergTobias ÅbergLinda NormarkRichard LundgrenAnders PuranenTomas PerssonAnnelie PompeFredrik AstlidJohn GulliverLinda HaglundDmitri GorskiMattias VendlegårdCharlotta CarlénMagnus KeijserAnders StåhlMicke WolhardtNils MöllerströmRoland BedeCalle LundinKim DavidssonLinnéa LiloMagnus HagmanBjörn CarlssonUlf ErikssonGöran NilssonJonas EklöfSten StockmannErik Lindberg