Namn: Lösen:
Anders Näsman

Anders Näsman

Vid tillfället för intervjun:
Ålder: 35
Yrke: Systemarkitekt inom media
Bosatt: Tullinge, söder om Stockholm
Antal dyk: 1200+
Medlemsnummer: 1459


Hej Anders, allt bra med dig?
Jo tack, kunde knappast ha varit bättre, skulle i så fall ha varit att ha mer fritid kanske…

Vem är egentligen Anders Näsman?
En 35 åring med dykande fru, Paula och våra två grabbar som än så länge har en bit kvar till sina första cert men jobbar på det. ;-) Jag tror att det är en nödvändighet att hela familjen dyker om man skall lägga så mycket tid och resurser på dykningen som jag / vi gör och för att alla skall förstå vad det handlar om. Jag har sysslat med allt möjligt som rör vatten sedan jag var pytteliten från första kanotturen med föräldrarna genom sjöscouterna, flottan och fram till nu. Jag kör sedan sju år dykfartyget Viola (www.viola.nu) ihop med Paula i egen firma och har tillsammans med en kompis dyk- och tryckkammarfartyget Pagi (www.pagi.se).

Jag brukar se till att få saker jag bestämmer mig för genomförda oavsett vad som eventuellt kan komma i vägen. Det har i sin tur gett belöningar i form av ett antal nyhittade vrak att dyka på och bekväma fartyg att ta sig dit med.

Du har ju blivit nominerad av våra läsare varför tror du att de är nyfikna på vem du är?
Måste svara som de flesta - Ingen aning, det troligaste är väl att dykarna.nu börjar lida brist på ”veckans medlemmar” och herr Tilja plockar fram oss i bottenskrapet. ;-) Skall man ta sig för en liten gissning så kan jag tänka mig att det beror på de utfärder vi kör, mässor vi varit med på, föredrag vi hållit och att vi varit med i alla möjliga tänkbara och otänkbara dyksammanhang under ett bra tag nu.

När började du dyka och varför?
Mitt första dyk var nog vid badplatsen i Stavsjön utanför Norrköping som ettåring, då jag ramlade ifrån en brygga och glatt satt på botten och bubblade till föräldrarna kom och drog upp mig. Bortser man från det så: När jag var liten var det första yrke jag ville bli arkeolog, jag var totalt såld på allt vad historia hette, allt från grottmålningar i södra frankrike till Sfinxen i Egypten och fornborgarna i Sverige. Detta fick en speciell inriktning när familjen besökte Vasamuseet (i plåtskjulet som det var då) första gången på 70-talet och som sexåring hade jag bestämt mig att jag skulle bli marinarkeolog och hitta vrak som Anders Franzén och dyka som Per-Edvin Fälting. På dagis skakade fröknarna på huvudet och förstod knappt vad en marinarkeolog var och än mindre begrepp som mammutpump och liknande.

Kan du kort beskriva din dykkarriär?
Ja, som sagt så var målet tidigt inriktat, på 80 talet var man tvungen att kunna dyka för att hitta sitt Vasa, så dyka skulle jag. Jag tog mitt första SSDF cert (Skin diver tror jag det stod på det, det var i alla fall ett fridykarcert) 1980. Första apparatcertet tog jag 1989 ihop med en polare hos Janne Sangrud, en underbar sommarvecka på hans dåvarande bogserbåt Furön. En riktig boost fick dykningen 1995 då min flickvän, nuvarande fru, skaffade cert och vi plötsligen kunde dyka tillsammans (Hennes första dyk gjorde hon med mig 1991). Efter det har det rullat på, med olika båtar, projekt osv. Dyka tekniskt började jag med 2002 för att nå de där vraken det talades om men man aldrig kom ner till och den typen av dykning fick sig en rejäl skjuts under några veckor med Viola runt Öland och Blekinge 2003. Nästa steg var cave-cert för Kevin Gurr 2004 för att komma närmare de där grottmålningarna jag pratade om tidigare och kunna dyka när isen ligger tjock på havet. Senaste tillskottet i utbildningsskörden är väl våren 2006 med CCR utbildningen för Tom Mount i Florida. CCR certet tog jag för att kunna fullfölja ett dyk jag planerat sedan 2005 och som förhoppningsvis skall bli av senare i år.

Har du några andra intressen förutom dykningen?
Vad är ”förutom”? Jag har hållit på med marinelektronik och programmering av applikationer för sån sedan 1994 då jag gjorde ett system som pratade med tidiga AIS prototyper och ritade ut flera fartygs positioner i sjökort. I detta lade jag även djuploggning och 3D utritning av botten. Byggde även tidigt en ROV ihop med en polare, den senaste varianten av ROV ligger som prototyp på skrivbordet i väntan på mer tid. Just nu är det i första hand renovering och modifiering av mitt / våra dyk- och expeditionsfartyg och vraksökning som tar all tid.

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
Ja, det är nog att gå upp tidigt och tuffa ut till en vrakplats man hittat tidigare, men inte dykt, på ett tyst och stilla hav. I soluppgången ankrar man upp och glider ned i havet, helst Östersjön och möter ett skeppsvrak ingen annan besökt tidigare. Upp kommer man några timmar senare för att inta en frukost i förmiddagssolen på akterdäck medan man pratar om dyket och kommande dyk med de närmaste dykpolarna.

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Ja, det är ju lite olika dyk beroende på typ av dykning. Vad gäller vrak, ja förresten alla dyk, så är Steuben utanför Polen i särklass det bästa jag dykt. Det råder en säregen stämning vid det vraket och man är hela tiden på spänn under ett dyk där. Man kan nästan höra folk gå omkring i korridorerna när man simmar där. Skall vi nämna grottdyk så gjorde vi ett riktigt roligt scooterdyk långt in i Jackson Blue förra året, medan dyken i Cow springs nog är de vackraste. Jag gillar normalt inte klassiska naturdyk, med det finns ett undantag: de dyk vi gjorde på Ari atoll i Maldiverna slår allt annat på det området.

Vad tycker du om dykarna.nu?
Dykarna.nu har mognat. Äntligen kan faktiskt folk mötas och diskutera saker utan att med en gång bli ratade eller strokade som resultat av att ha ställt en enkel fråga. Dessutom utgör dykarna.nu en perfekt reklampelare för företag i branschen.

Har du planerat nått kul den kommande tiden?
Alla våra vanliga utfärder är ju roliga! Och ja, vi skall ju ut på vår årliga långa dykexpedition med båt som vi gjort varje sommar de senaste åren. En kul blandning mellan dykning, vraksökning, vänner och härlig stämning. Föreberedelserna är i full gång och vi rustar precis Pagi för årets expedition. Sen skall jag delta i en mycket spännande internationell dykexpedition i höst, men mer om den en annan gång.

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Satsa järnet på dykningen, dyk mycket och snacka mindre, den är värd varje nedlagd timme och krona, men det vet ni inte förrän efter ni dykt... Jag måste dessutom få citera vad Tom Mount, då 67 år med en outtröttlig syn på dykningen, sa till oss när vi besökte honom: ”Jag var iväg förra veckan i Karibien och dök 160m på min RB för att hämta några biologiska prover ihop med en kille ”guy” som var 72år och insåg att jag minst har 5 års teknisk dykning kvar” och det innebär i sin tur att jag själv inte nått hälften än!

Artikeln läst 7876 gånger.

Nominera en medlem


Du måste vara inloggad för att skicka mail!Jonas RoosChristian ReslowHenrik L JonssonPål TyreniusCatarina JostéusTor JörgensborgMartin QuenselPeter SteinhoffAndreas SwillsPetter JohansonAnders JälmsjöAndrej HoffmannMirka KinnunenAnnika BonnérKjell NylundMats HorngrenAngelica Rydelius BergmanMicke TiljaJill LundgrenJan WilskeErik RådströmJakob SelbingChristopher ZellAnders ThulinJesper BerglundChristian SvärdAndreas FritzFilip KalinskiChristian Balousa AnderssonTony HolmMats KarlssonInge LennmarkStaffan von ArbinSten MeyerÅke LarssonAnders NäsmanMillis KeeganAntonio MartinezTomas AspRoger Xerxes RosenvingeSofia GulinStefan BarthMark DoughertyPär AhlgrenJonas PavleticAlex DawsonRik GouldErika HeinemanRoger IngeboRahel ZemoiAndreas SannermanSofia SvärdHenrik EnckellUrban LundRaul BäckPer LagerbergTobias ÅbergLinda NormarkRichard LundgrenAnders PuranenTomas PerssonAnnelie PompeFredrik AstlidJohn GulliverLinda HaglundDmitri GorskiMattias VendlegårdCharlotta CarlénMagnus KeijserAnders StåhlMicke WolhardtNils MöllerströmRoland BedeCalle LundinKim DavidssonLinnéa LiloMagnus HagmanBjörn CarlssonUlf ErikssonGöran NilssonJonas EklöfSten StockmannErik Lindberg