Namn: Lösen:

Dyk nr: 419, Norge, Trondheimsfjorden, TB Hercules


DYKARE :
PARKAMRAT :
Robert Stördal  
DATUM :
2007-07-15
MAXDJUP :
61 meter
DYKTID :
62 minuter
VATTENTEMP :
11 grader
SIKT :
15 meter
VISAD :
826 ggr

Jag måste bara inleda med att jag hade stånd hela dyket!

Funderar att gå upp några storlekar i pisskådisar när man dyker sånt här... De la sig vid 40 meter och då kunde jag äntligen pissa. Sen kollade jeg ner, såg vraket på 50 och... ja!

Man har hursomhelst lurat ut lite farbröder på en tur till Hercules - en ganska odykt bogserbåt som ligger ute vid Munkholmen 10 min färd från Trondheim med ribben. Båten sjönk när den, som alla andra sjunkna bogserbåtar, försökte bogsera nåt men inte var så bra på det. Trossen la sig över den och det blev en liten klusterfuck varpå alla fick bada. Idag ligger vraket på väldigt sluttande botten från ca. 52 till 62 meter med toppen på signalmasten som når upp till kanske 48 och bygget på 52.

Det regnade helt typiskt apa på morgonen och jag blev lite besviken på det när jag vaknade. Sen räknade jag ut att det var mest Kjos som skulle bli blöt mot sin vilja och inte vi blev det bättre. Ännu bättre blev det när jag såg att fjorden var spegelblank! Det här skulle bli underhållande.

Vi gjorde alla checks och gled nerför linan - första 10 metrar var mjölkiga men sen sprack sikten upp och alla partiklar försvann, det blev lite kallare. På runt 50 meter märkte jag plötsligt att vi låg vid sidan av ett vrak - draggen hamnade kanske 5 meter ifrån den. Vi simmade över till bygget och började gå långsamt ner mot aktern som låg djupast. En massa detljer på vraket, det märks att nästan ingen har varit här! Det är mindre än Hvalbåten men ack så mycket att se! Påminner lite om Tyr i Stockholms skärgård men äldre och plattare. Vi kikade in i lite dörrar och ventiler och såg innandömen med bland annat köksbänk, vask, fjädermadrasser och lite ledningar och lampor. Aktern gick nästan helt ner i sandbottnet på ca. 62 meter. Längst bak i aktern fanns det stora anordningar för trossar och andra bogsergrejjer som misstänker jag ska finnas på en bogserbåt ;) Ännu mer detaljer på väg mot fören och sen kul stor (ca. 0,5 meter i diameter) glaskruka på botten som ser ut att härstamma från vraket.

Från 62 meter kunde man se hela vraket utan lampa om man kollade uppåt - det var helt ljust! Mycket fiskenät överallt men det stör inte ändå. Simmade ovanpå bryggan där taket fattades och man kunde se alla instrument och sånt inne i styrhytten. Efter (bara) 20 minuter var det dags att vända upp och börja med decot som leddes av Robert och gick problemfritt. Vi använde ratio-deco den här gången och jämnade ut alla stopp på profilen. I slutändan gjorde vi typ 7-10 minuter mer än nödvändigt, men vem fan bryr sig om det är så varmt i vattnet... På 6 meter tvingade Robert mig att skjuta säck, säkert bara för att jävlas ;) Kan också vara för att vi gled från linan för att Kjos skulle plocka upp draggen!

18/45 (D12) + 50 (80cft) + 100 (40 cft)

61 m - 20 min (18/45)
45 m - 0,5 min
42 m - 0,5 min
39 m - 0,5 min
36 m - 1 min
33 m - 1 min
30 m - 1 min
27 m - 1 min
24 m - 1 min
21 m - 3 min (50 %)
18 m - 3 min
15 m - 3 min
9 m - 3 min
6 m - 16 min (100%)
6-0 m - 6 min