Namn: Lösen:

Dyk nr: 444, M/S Harm, Lillsved, Värmdö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-06-14
MAXDJUP :
18,8 meter
DYKTID :
80 minuter
VATTENTEMP :
10 grader
SIKT :
1-4 meter
VISAD :
651 ggr

I hällande regn och under blytunga skyar begav jag mig av med Jonas och Joel till Lillsved för att hälsa på Harm igen. Var ett tag sen jag var där nu. Vi packade in oss i Joels bil allihop, mycket roligare att göra sällskap.

När vi väl kom fram gick vi och köpte varsin glass för att blidka parkeringsgudarna och sedan gjorde vi oss i ordning så fort vi kunde i regnet för att inte bli alldeles för sura innan vi hunnit paketera in oss i vattentätt fodral. Körde med argonflaskan (fast med luft i) idag samt 7an som stage samt min linrulle som extra last. Var helt slut när jag väl kommit fram till vattnet. På sätt och viss var jag rätt tacksam över att det inte var 25-30 grader varmt ute idag, då hade jag dött innan jag hunnit till strandkanten.

Vi låg där och flåsade en stund innan vi började häkta på oss flaskorna. Vi fick en liten pratstund med Johan och Christofer samt några nya bekantskaper, Pierre och Linn som dök upp på stranden strax innan vi skulle till att simma bort mot bergknallen där linan börjar.

Vi gjorde alla kollar och gav oss ner till botten där vi bestämde att vi skulle glida runt en stund innan vi stack iväg längs linan. Jag testade idag en Scubapro framelessmask för att se om silikonet i den (istället för gummit i Beaver frameless) skulle sluta mer tätt runt kanten på min torrhuva. Och jippi jippi, det verkar som att den håller tätt, vilket ju inte min Beaver gör så det blir till att köpa en. Lite dyrt för att köpa en mask, men är det den enda som funkar så får det bli så. Min andra lilla silikonmask får bli backup.

Vi gled snart ut mot Harm och efter ett mycket lugnt och skönt sim var vi ute. Vi började med att söka av ett litet område vid babord akter för att med lite tur träffa på Tobias säck han tappade där härom dagen. Men vi kammade noll, tyvärr. Vi gick sen upp på aktern där jag gjorde fast min linrulle och sen stack jag iväg in och igenom styrhytten, ner i främre lastrummet och när jag gjorde en placement där nere signalerade Joel att det var dags att byta från stage till bakpaket. Jag höll i rullen och Jonas höll koll på Joel. När det var klart fortsatte vi i den lilla "tunneln" till lastrum nummer två och sen upp till backen där jag gjorde fast linrullen. Jonas bytte till bakpaket, och så gjorde jag också när han var klar då jag hade 30-40 bar kvar bara. Vi gled ut en liten sväng över fören och lullade runt en stund innan vi gick tillbaka till rullen, jag gjorde loss den och signalerade turn around. Jag reelade in och fick lite kramp i tummen, men jag fixade det hela vägen "hem". När jag tagit loss rullen och fått lite hjälp av Jonas att hänga tillbaka den på rumpringen signalerade jag att vi borde dra oss hemåt. Jonas såg lite förvånad ut men jag tecknade att vi ju tänkt skillsa lite borta vid berget och vi hade ju trots allt redan legat i i över 50 minuter redan som det var.

Vid berget skruvade vi alla lite kranar och när det var klart blev jag flashad av Jonas som fått "slut" på gas varpå jag gav honom min primär. Vi simmade tillbaka längs djupkurvan mot stranden för att slippa ytsimma så långt och några minuter in i simmet signalerade jag "slut på övning" och vi återgick till våra ordinarie regulatorer. Jag tog spets och fortsatte tillbaka mot stranden och kikade med jämna mellanrum under mig för att se att de var med. Men, på 3 meters djup var de plötsligt spårlöst försvunna (sikten var riktigt riktigt dålig här, kanske max 1 m) och jag låg kvar på samma ställe och helikoptrade mig runt ett par varv då jag försökte se deras lampor. Jag höll andan en stund och kunde höra deras bubblor så de kunde inte varit långt borta, jag hörde även ett och annat "klonkande" av deras stageflaskor som slog mot dubbelpaketet. Rätt som det var blev det tyst och jag insåg att de brutit ytan. Jag gick då också upp och det visade sig att de simmat förbi mig (troligen när jag låg bortvänd i en sväng). När de kikat efter bubblor var det förmodligen när jag hållit andan och lyssnat efter dem samt att de rätt jobbiga vågorna som gick inte gjorde det enklare. Dessutom trodde de att jag låg framför dem då de inte fattat att de simmat förbi mig så de letade mest åt andra hållet efter mina bubblor. Jonas saknade mig så mycket efter bara nån minut att han var på G att dra igång ett cirkelsök efter mig. Men då ploppade jag upp som gubben i lådan 20 meter bakom dem. ;)

Idag gjorde jag dyk 444. Dyk 333 gjorde jag på S/S Kul, dyk 222 gjorde jag på M/S Sappemeer och dyk 111 gjordes även det på M/S Harm. Vilken slump att alla dessa dyk blivit på vrak, och i Sthlm skärgård. :)

Efter dyket snackade vi lite skit och fikade på strandkaféet en stund. Riktigt trevligt. Tack pojkar för ett trevligt dyk!