Namn: Lösen:

Dyk nr: 480, HMS Eldaren, öster om Utö (Storsjön)


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-09-20
MAXDJUP :
33,5 meter
DYKTID :
37 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
15 meter
VISAD :
608 ggr

Vi fick i oss lite hemmagjord salami/brie-macka under ytintervallet, även om gungningarna gjorde det lite småsegt att äta, speciellt för Jonas (jag är ju alltid en hejare på att kasta i mig maten) och sedan gjorde vi kortast möjliga ytintervall för att komma i och göra ett dyk till innan gungningarna tagit allt för hårt på min ork.

Det är sååå skönt att komma ner till 26-27 meter vid Eldarens för och slippa allt gung och trassel. Ytljuset som letade sig ner gjorde det möjligt att dyka utan lampa om man hade varit road av det och sikten låg väl mellan 15-20 meter.

Den här vändan kikade vi ner i ett av bunkerdiesel-lastrummen och sedan simmade vi även genom bombhålet i däck på styrbord sida, ner och runt och sedan ut genom bombhålet i skrovet precis nere vid botten. Där nere hade RB-killarna tydligen mött en säl som följt med dem under större delen av dyket nån timme tidigare. Det låg en halvtuggad jättelik simpa död precis i nedgången, förmodligen från sälens störda middagsplaner.

Vi tog en repa över aktern och sedan gled vi sakta tillbaka mot fören och uppstigningen och snabbkikade ner för trappen till backen det sista vi gjorde innan vi gick mot ytan.

Väl på båten packade vi ihop och sedan sov vi sked som små barn i en av Storsjöns bäddar de 2,5 timmarna in till hamn.

Tack alla för en trevlig dykdag, trots gungandet! :)