Namn: Lösen:

Dyk nr: 61, Harm & Galeasen


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2018-11-17
MAXDJUP :
22,2 meter
DYKTID :
84 minuter
VATTENTEMP :
8 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
403 ggr

Härligt premiärdyk på Harm!
Äntligen fick man så besöka detta fantastiska vrak, det är ju i alla fall stort nog så att man får känsla av "riktigt" vrak.

9:12 gick vi ner, två dykpar, Jag o Jocke samt Anders & Lennart.
Började med lite ytsim österut bort till stegen, därefter rakt ner och direkt på linan.
Jocke o jag gick först i sakta mak, jag körde på min nya kompis stageflaskan, härlig kompis måste jag säga.
När vi kom fram till punkten där linan går upp på aktern fästa Jocke blixtljuset och jag passade på att skifta till bakpaketet, drog 80 bar på stagen ut.

Sedan gick vi på babord sida och fick direkt kontakt med propellern som jag passade på att nudda som en första hälsning.
Därefter gled vi mot fören tills vi hittade kollisionshålet, gick uppåt där och gled in över däck.
Första gången man kände att detta är ett hyfsat stort fartyg då lastutrymmet var rätt stort.
Gled så vidare mot fören på styrbordsida och rundade fören på däck för att sedan sväva över lastrummet och ner mot botten.
Där splittade vi i två dykpar helt o hållet, Jocke o jag valde att följa linan ut en liten bit, vände på 22 meter för att sedan gå mot aktern på Harm på babord sida, gled ner i främre lastrummet där vi sedan dök i passagen mellan lastrummen, trevligt!
Därefter blev det att runda hytten och spana in i olika skrymslen, skänkte en tanke till de som fastnade i maskinrummet under dyk.
När vi rundat hytten blev det ett lastrumsbesök till innan vi återvände till blixtljuset och följde linan in mot land igen.
Vid linans startpunkt gick vi sedan mot Galeasen, en ljus historia då den ligger grunt o trevligt, otroligt mycket abborre i den brädhögen, vi svävade över och gick runt, naturligtvis med blixtljus på startpunkten.
Efter detta så kändes det som om vi kunde fortsatt en smula till men samtidigt var det "klart" så vi simmade sakta in mot stranden igen, en aning för långt men rätt ok landning.

Så det blev inte bara ett trevligt förstadyk på Harm utan dessutom rekordtid på 84 minuter tack vare min nya och välplacerade stageinvestering! hade 120 bar kvar i stage och 65 i bakpaketet så en 90 minutare är väl nästa mål eller gärna 100 bara för att.

SAC 20,1 på den del jag körde på bakpaketet.

Tack till Jocke för dryga året av enträget fostrande i dykkonstens hemligheter! nu kan du skriva ut ett cert som aproved dive buddy!