Namn: Lösen:

Dyk nr: 296, "Duvholmsvraket" - Norra Lidingö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2003-12-13
MAXDJUP :
25,4 meter
DYKTID :
41 minuter

Utfärd med "Grim".
Något senare än vanligt anlände vi till skeppsholmen och lastade ombord prylarna på båten. Kul med en båtutfärd, tack Mats och Linda för att ni ordnade!

På vägen ut åtnjöts julmust och pepparkakor, luciadagen till ära. Väl framme vid positionen såg vi till vår glädje att vraket redan var bojat, perfekt tänkte vi och kaptenen inspekterade bojlinan och ansåg att den var tjock nog att fästa båten i. 2 minuter senare kom en liten eka ut i full fart... det visade sig att vi ankrat i en värmekabel :)

Dykpar nummer ett hoppade i för att lokalisera vraket, efter 40 minuter kom de upp med beskedet att vi låg åvanför ett 1700- tals vrak med bara spanten kvar... inte direkt var man var sugen på men med gott mod hoppade vi ner ialla fall, alla vrak är värda ett dyk :-)

När jag tar på mig dräkten går huvan sönder för 100e gången... nu var jag så less skiten att jag klippte bort den! Lånade en lös huva av Marcus, tack!

Vi tog ett varv runt "vraket".. eller det som var kvar av det. När jag tittar ner under en plankhög ser jag något som ser exakt ut som en kritpipa... vid en närmare titt visar det sig vara en elkabel ;-)

Efter ett varv runt brädhögen chansade vi i en riktning i förhoppning om att hitta det "riktiga" vraket. Efter bara någon meter möter jag en konstig stor trekantig vägg... rodret! Lyser snett till höger och fartygssidan tornar upp sig, yes!
Vi tar oss uppåt mot däcket och i aktern jag jag en kort tur in i bygget, på babordsidan finns ett kaklat badrum med handfat.
Efter min lilla titt på simmar Marcus in medans jag vaktar i dörren, plötsligt ser jag en liten men intensiv bubbelpelare från hans vänstra förstasteg! Vinkar ut honom, stänger kranen och informerar honom om läget.

Något begränsade tar vi en simmtur över däck, kikar ner i lastrum och in under backen. I fören sitter en lina fäst och den sticker inbjudande rakt ut i mörkret... ett till vrak?
Vi tar oss upp efter masten, riggen sitter fortfarande kvar. På elva meter slutar masten och jag skjuter, efter ett visst besvär, en säck. Fan... tränar för lite.

En kul dag och ett mycket trevligt vrak!