Namn: Lösen:

Ubåt blir vrak i San Diego

Publicerad den 2 september 2010  (Läst 4 399 gånger.)


B-39 vid kaj på Maritime Museum of San Diego.
B-39 vid kaj på Maritime Museum of San Diego.

Sedan 2005 ligger den gamla ryska ubåten B-39 av Foxrot-klass som museiföremål vid Maritime Museum of San Diego, Kalifornien (USA), men museiföremålet kommer snart att få ett nytt öde och skall överföras till organisationen California Ships to Reefs som kommer sänka den som artificiellt rev. Ubåten skall enligt planerna hamnar i San Diegos egen "Wreck Alley", där redan den 112 m långa före detta kanadensiska jagaren HMCS Yukon ligger på 30 m djup och är ett populärt vrak för dykare en knapp kilometer utanför Pacific Beach.

Fakta Foxrot:
En rysk ubåtsklass som byggdes mellan 1957 och 1983 avsedd att ersätta Zulu-klassen i tjänst som patrullubåt. Den är en av de sista ubåtarna som är konstruerad med den tidigare fartygsinspirerade skrovformen, istället för den modernare och effektivare droppformade skrovform som ubåtar har idag. Ryska flottan rangerade ut de sista Foxrot-ubåtarna på slutet av 1990-talet, men då hade de redan varit föråldrade i nästan 20 år.
"Foxtrot" är NATO’s benämning på ubåtsklassen, den ursprungliga sovjetiska beteckningen är "projekt 641".
Totalt antal byggda: 74 st
Längd: 90 m
Bredd: 7½ m
Motor: diesel-elektrisk
Fart yta: 16 knop
Fart u-läge: 15 knop
Besättning: 78 man
http://en.wikipedia.org/wiki/Foxtrot_class_submarine

Fakta B-39:
Byggdes mellen 1962-1967 i Leningrad (nuvarande St Petersburg), därefter överförd till Stilla Havsflottan med hemmabas i Vladivostok. Patrullerade norra Stilla Havet längs USA’s och Kanadas västkust, samt även arktiska vatten och Indiska Oceanen innan hon togs ur tjänst 1994 och såldes till Finland. Såldes 1996 till Kanada och hamnade på Vancouver Island för att 2005 säljas till sin nuvarande ägare i San Diego.
http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_submarine_B-39

Fakta California Ships to Reefs:
En idéell organisation med sitt ursprung i San Diego Oceans Foundation som verkar för att skapa artificiella rev av uttjänta fartyg. Organisationens första projekt var HMCS Yukon, som blev en framgång, både för dykare och den lokala ekonomin. Organisationen fortsätter att arbeta för fler sänkningar på olika ställen längs Californiens kust.
http://www.californiashipstoreefs.org

Läs mer:
http://www.californiashipstoreefs.org/Resources/Documents/B-39_Announcement_100715.pdf
http://www.thelog.com/news/logNewsArticle.aspx?x=11226Taggar:  Vrakfynd Ubåt
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Tsarguldet kanske funnet i Bajkalsjön

2010-09-01
Tsarguldet kanske funnet i Bajkalsjön
Bajkalsjön i Sibirien (Ryssland) är världens djupaste insjö, och under ryska revolutionen, så flydde vita trupper under amiral Alexander Kolchak längs ..»

Champagnen på Åland bärgad

2010-09-01
Champagnen på Åland bärgad
I hemlighet har man nu bärgat champagnen från vraket i södra Ålands skärgård. Landsskapsstyrelsen på Åland valde att hålla arbetet hemligt så att dykarna ..»

HD film från Titanic

2010-09-01
HD film från Titanic
Sedan den 18:e augusti pågår ett dokumentationsprojekt utanför New Foundland (Kanada) genom Woods Hole Oceanographic Institute där man gör en noggrann ..»

Unika fynd utanför Birka

2010-08-31
Unika fynd utanför Birka
På sjöhistoriskas blogg skriver man om upptäckterna: - I de provgropar vi tagit upp längs med en drygt 40 meter lång sträckning ut från nuvarande strandlinje ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »