Namn: Lösen:

Haveri guldgruva


Län: Västra Finlands län
Dyktyp: GROTTA / GRUVA / BROTT
Båt krävs: Nej
Maxdjup: 80
Svårighetsgrad: MYCKET AVANCERAD
Luftfyllning: Pispala, Tammerfors
Haveri guldgruva  dykplats

Vägbeskrivning

Adressen för GPS är Haverintie 4 i Viljakkala.
Från Tammerfors följer man E12 norrut mot Vasa. Innan Hämeenkyrö tar man höger på väg 276 mot Viljakkala (det finns skyltar). I Viljakkala passerar man en bensinstation "SEO" vid en T-korsning där man fortsätter rakt fram efter väg 276. Efter drygt en kilometer tar man vänster in på Haverintie. Efter 100 meter på Haverintie ser man ett inhängnat område, där är guldgruvan.

Dykbeskrivning

I Haveri guldgruva började man med småskalig gruvproduktion på 1700-talet. Dåtidens teknik gjorde att man vid flera tillfällen slutade med brytningen för att sedan fortsätta igen årtionden senare. På 1900-talet återupptogs brytningen av gruvan och från denna tid var det just guld som var den viktiga mineralen. Gruvans storhetstid varade från krigsutbrottet 1939 till omkring 1960 då gruvdriften lades ned. Som mest arbetade 150 personer i gruvan och i Haveri by bodde flera hundra invånare. Gruvan tömdes på vatten igen 1998 och man gjorde analyser och prover om fortsatt gruvdrift. Planerna lades ner 1999 och gruvan började sakta fyllas med vatten igen.
 
Idag utgör Haveri guldgruva en populär dykplats där föreningen Haveri kaivossukeltajat ry med dess anslutna dykklubbar arrangerar och ansvarar för dykningen med tillstånd av Ylöjärvi kommun.
 
Som djupast är den öppna delen av gruvan cirka 70 meter. Gruvan är tillgänglig året om även när isen ligger. Dykföreningen som ansvarar för dykningen på platsen håller platsen plogad från snö och en pump går dygnet runt i vattnet för att hålla nedstigningsplatsen kring träplatån och trappan fri från is.  
 
Den öppna delen av gruvan har branta klippväggar runt om brottet där man inte ser botten. Sikten i brottet är ofta god ner till 20 meters djup men från 25 till 40 meter är sikten oftast under 2 meter. Väggar och botten är täckta av ett tjockt lager löst sediment vilket gör dykmiljön mycket lättsiltad. Dykning i brottet är krävande och därför är god avvägning och total kontroll i vattnet att rekommendera även för dykning i de öppna delarna av gruvan. 
 
En hel del linor är dragna i gruvan, även i de öppna delarna av brottet. Lindragningen är lagd så att man inte av misstag kommer att gå in i en grotta utan fri uppstigning. 
 
Det finns många grottor att utforska och flera spår och lämningar av gruvdriften att beskåda för dykare med adekvat utbildning och certifiering. En god idé är att ta kontakt med lokala dykare från Tammerfors eller övriga Birkaland för att få en introduktion. 
 
Grottorna i Haverigruvan är en mycket avancerad dykmiljö där ett par olyckor har skett genom åren. Av denna anledning är området bland annat helt inhägnat och tillgång sker genom dykklubbarna runt om i Birkaland och dess företrädare för gruvdykningen på platsen.

Att tänka på

För att dyka i Haveri guldgruva behöver man registrera sig på följande site: www.haverinkaivossukeltajat.fi/user/register
Allt står på finska men man kan slå på webbläsarens översättning för att förstå bättre. 
Det är också viktigt att läsa gruvans regler: https://www.haverinkaivossukeltajat.fi/content/quarry-rules
Linkartor: http://www.haverinkaivossukeltajat.fi/content/maps
 
Boende
Boende finns alldeles intill gruvan hos www.kultacasino.fi/mokit/ där man kan hyra stugor med sauna alldeles intill Kyrösjärvis strand.

Uppgifterna upplagda av
Tobias Minde

Senaste loggarna från platsen *SiktVattentemp
2024-03-02 Finland, Haveri guldgruva - AvoVesi (under isen) : Tobias Minde  1m
2024-02-24 Finland, Haveri guldgruva - Turisti : Tobias Minde  8m
2024-01-20 Finland, Haveri guldgruva - Mittdjupet : Tobias Minde  2m
2024-01-13 Finland, Haveri guldgruva - Mittdjupet : Tobias Minde  1m
2023-12-10 Finland, Haveri guldgruva - North : Tobias Minde  2m
2023-11-04 Finland, Haveri guldgruva - Kirkaat peräät : Tobias Minde  4m
2023-10-22 Finland, Haveri guldgruva - AvoVesi : Tobias Minde  4m
2023-10-15 Finland, Haveri guldgruva - Main : Tobias Minde  5m
2023-10-07 Finland, Haveri guldgruva - AvoVesi : Tobias Minde  2m
2023-09-24 Finland, Haveri guldgruva - AvoVesi : Tobias Minde  15m
* Sökningen görs automatiskt och är inte alltid från rätt plats.

Kommentarer om dykplatsenDet finns inga kommentarer till denna dykplats!


Kommentera dykplats