Namn: Lösen:

Dyk nr: 102, Ormestad, Gullmaren


DYKARE :
PARKAMRAT :
Ingen jag vill kännas vid längre, Lögnare är inte  
DATUM :
2007-03-31
MAXDJUP :
32 meter
DYKTID :
38 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
663 ggr

Häftigt en tumlare !!! Då kan vi ta med det i loggböckerna

Jaha tredje gången ner i Svenska vatten och mars är inte helt slut ännu, förvandlingen är total eller...
undrar var detta ska sluta.... ingen engångsföreteelse i alla fall visade det sig

Avtalad tid 09.37 hämtades min buddie upp och sen for vi till Paulsens för att fylla på luftförrådet. Väntade en stund då vi inte var först men kom ganska snart iväg till Ormestad. Gillade den platsen förra året och nu skulle vi ner och titta efter lergökar bland annat samt att jag hade för avsikt att testa hur fingrarna mår av att hålla i en kamera i kallt vatten.

Parkerade bilen och plockade ihop oss och gick ner till dykplatsen. Hanna satte sig demonstrativt på en bänk för att som hon så fint beskrev det invänta mina procedurer - hrmm *muttrar lite* - jo sant är det så kallt så behöver jag någon/några minuter extra för att acklimatisera ansiktet. Hade fint stöd av bryggan och fick dock på mig fenorna själv idag, bara det en bedrift

Hanna lurade mig att ytsimma några meter genom att hon sen tog min kamera och simmade ut före mig, jag var alltså tvungen att simma ikapp för att få tillbaka den, elakt ja - effektivt ja. Finns tom bildbevis på mig när jag ytsimmar numera.....

Nåja vi går ner lite lugnt o fint och när vi landar på ca 10 meter så börjar jag bromsa genom att fylla luft i dräkten men det händer ingenting. Visar sig att jag är en massa kilo för tung med lampåbäket och kameran men lyckas undvika att göra en jättekrater i botten i alla fall. Sätter mig en stund och andas, huvudet värker, nästan att jag gråter, det är kallt
En minut senare har jag hämtat mig och vi beger oss neråt. Känner att lampan är grymt tung och att ha den hängande och kameran i den andra handen var grymt innefektivt men ja det fick bli så nu. Måste ju prova om det går i alla fall.

Botten lever. Eremitkräftor springer omkring överallt och vart annat grässtrå som ligger är inte alls grässtrån utan små havsnålar. De är jättesöta speciallt när de står upp med huvudet högt och tittar förbryllat på de de två torrdräktsförsedda jättarna som simmar förbi. Nere vid 20 meter känns det lite varmare i alla fall och efter en liten stund ser vi bergväggen till höger om oss. Botten börjar nu slutta lite mer och där ute är det ganska mörkt. Plötsligt viftar Hanna med sin lampa och inne vid bergväggen sitter en stor trollkrabba - weee, sån har jag ju sett förr men inte så stor, har bara sett pyttisar förr. Simmar fram och tittar på den. Vill prova att fota bara för att se vad som händer. Lägger lampan och lyser (Har inga blixtar ....) och tar en bild, oki lite mörkt kanske, slutartiden blev liiiite lång och bilden katastrof men jag tittar i alla fall lite extra på det vackra skaldjuret. Den sitter och lunchar på något och använder sina stora långa ben med precision. Hrm tänker efter lite och kommer på att jag är hungrig, är dyket klart snart.....

Vi simmar vidare neråt en bit och där ser jag något, viftar med lampan till min buddy och lyser på det jag sett, jodå det är en lergök - Weeee !!!, jublar under vattnet och sträcker armarna och tackar min kamrat. Ligger en minut och tittar på när tagghudingen stoppar ner en arm i munnen på sig själv och slickar av den från något godis. Tog en bra stund så det måste ha varit som att stoppa in ett finger i munnen med en massa smetig kladdig chokladsås. Till slut är sjögurkan klar och hela armen dras ut och börjar leta efter nytt godis, nästa arm åker in i munnen och så går det vidare. Väldigt vackert djur i alla fall i rött och vitt

Vi simmar ner ytterligare en bit och hittar lite sjöpennor och piprensare, nedanför oss bort från berget är det kolsvart, lockar lite att simma ner och titta vad som finns där men vi börjar istället simma uppåt för klippväggen som är täckt med små vita anemoner. En lergök som jag lyser på ser ut att sitta direkt på berget men den måste ha hittat tillräckligt med dy där för att gräva ner sig men det såg lite lustigt ut, väldigt felplacerad kändes det som, den kanske hade gått vilse på väg till en date eller en konferens.

Flera piprensare och sjöpennor på den dyiga botten här uppe också och en död stackars sjöpenna ligger på en liten klipphylla. Det ser ut som någon har plockat den som en blomma och sen bara kastat där, stackarn.
Ser ett litet stim av någon för mig okänd fiskart. Vackert när det bara ett par tre centimeter långa fiskarna simmar fram och tillbaka medan jag lyser på dem och de bara glittrar i ljuset. Flera sjöborrar och ett par sjöstjärnor sitter också på väggen som vi nu passerar och simmar in mot grundare vatten

När vi kommit upp på 8-10 meters djup börjar havsnejlikorna ta över mer och mer. Känns inte som ljuset är riktigt så starkt som jag önskat för att fota lite nu, men provar några bilder mest för att.
Kan i alla fall använda avtryckarfingret som börjar bli lite kallt. Efter en stund har vi kommit nästan hela vägen tillbaka när jag fotar en liten havsnål som simmar fritt ute i vattnet. Blir otroligt häftigt när jag lägger kameran rakt under den och bara trycker av på måfå och solen syns skinande ner i vattnet och bara silhuetten av den lilla fisken syns.
Vi simmar in sista biten och jag fotar en havsnejlika till när Hanna ropar att jag ska komma och pekar på tre stora havsnejlikor som sitter där. Jag tittar och ser inte så mycket. Faktiskt ser jag ingenting alls om jag ska vara ärlig. Tittar frågande på henne och försöker ge ett uppgivet intryck att -jag förstår inte - vad ska jag se.
Förstår hennes reaktion senare när hon pekar på en enorm nakensnäcka som sitter på botten - WOW !!!!!
Den är säkert 7-8 centimeter lång, och ett par centimeter bred och bara otroligt häftig.
Ytterligare en art jag aldrig sett - jubel igen och nynnar glatt i regulatorn
visar sig senare vara en Aeloidiella (har jag för mig...) Vi slog upp den senare och identiferade den i alla fall.

Sen simmar vi in på sandbotten och dyket är slut. Fingrarna gör lite ont men nästan 40 minuter har vi dykt, kändes ganska bra faktiskt bortsett från att jag var lite tung då.
Vi går upp och tar av oss utstyret och går tillbaka ner till bryggan för att fota och äta lite. Typiskt att jag glömde huvudingrediensen men lite frutk, juice och choklad gick ner i alla fall.
När vi ätit klart hör vi några som är borta på andra sidan viken som har hittat något, nyfikna som vi är så går vi dit för att kolla lite och där på stranden ligger en lite tumlare. Väljäst och delvis söndertuggad av någon men det syns klart att det är en tumlare för det mesta är kvar, stackars liten.... Hade varit roligare att se när vi dök men lite intressant i alla fall.

Efter att sen ha gått upp och lastat bilen beslöt vi oss att vi hoppar över dyk två som vi planerat att göra och åkte och åt glass istället, Det var inte helt fel det heller
En trevlig dag i solen men nästa dyk vet jag att jag gör jag i betydligt varmare vatten.
Det är kul att dyka även om det här var sista gången Hanna och jag hade kul ihop som dykkompisar. Vi är numera bittra ovänner pga att hon inte vågade hålla löften och på det en massa lögner, trist trist !! Lycka till !!