Namn: Lösen:

Dyk nr: 50, Kortebo vattenverk, Vättern


DYKARE :
PARKAMRAT :
Jonas Isaksson  
DATUM :
2008-10-08
MAXDJUP :
7,6 meter
DYKTID :
38 minuter
VATTENTEMP :
10 grader
SIKT :
8 meter
VISAD :
658 ggr

Så fick man ett dyk under mässveckan i jönköping. Jonas hade tid att bryta upp lite i tentaläsningen och vi fick möjlighet att göra ett dyk i södra vätterns västra stand, en rätt vanlig dykplats vad jag förstår. Det är typ ett stort rör som går ner i vattnet som man enkelt kan följa och ha en bra referens.
Vi plockade upp lite hyresgrejer på Oxygene i jönköping vid 15.30 tiden och körde ut till korteboskolan och fann dykplatsen. Bytte om efter lite trassel med jonas viktbälte men vi fixade de med lite utbyte med mina 2kgs vikter. Väl nere i vattnet så provade jonas med 10 kg men det fungerade lite halvkasst så vi la på 2 till som i hade liggande på strandkanten. Väl nere i vattnet igen så gick vi ner och fann röret efter nån kort minut och följde de utåt och djupet gick sakta sakta ner emot de 7 meter vi hade som mål. Det fanns ganska mkt kräftor kring röret som var ganska roliga. Det var rätt fint egentligen och förstår att de är en rätt fin dykplats om man tänker att de ligger så nära jönköping. Sikten var fantastiskt bra från de jag är van med på mina vanliga dykplatser Tore och Ekerö ;-) Trodde de var 10 meter men en bättre uppskattning är nog 8 meter. Målet med dyket var att följa röret ut till ungefär 7 meter och de skulle vara ungefär 150 meter. Vi gjorde enligt plan och vi kom ner till ungefär 7 meter och något sorts "torn"liknande t-rörs ventilstopp. Det såg ganska roligt ut och vi rundade "grejen" några varv och såg en lina som gick åt höger men efter vi gjorde lite airvolymcheck och med tanke på de var jonas första dyk på 1,5 år så tyckte jag de var bäst att tänka på att vända och jonas protesterade inte alls utan vi vände och simmade sakta tillbaka, trots vi hade nog med luft för att fortsätta ett tag till. Tittade och hade lite roligt med kräftorna som bodde vid röret kring stenarna. Att simma på lite grundare vatten 3-4 meter var ganska jobbigt också med tanke på den ganska starka strömmen. Har egentligen aldrig tidigare dykt i jobbig strömt vatten, det var inte jättejobbigt men man fick verkligen hela tiden arbete med justering och stötfinkicka för att inte fara iväg...
I slutet av dyket gjorde vi också lite slut-på-luft övningar :) Nyttigt...

Roligt dyk, första också med Jonas. Hoppas de blir fler i vättern. Tyckte de var ganska bra men kanske man ska hitta några andra dykplatser också, det var lite som björkvik, en och två ggr sen har man liksom "blivit klar" med dykplatsen. Men att komma i vattnet var viktigare och därför spelade inte själva platsen sån stor roll bara det var någorlunda lätt dyk.