Namn: Lösen:

Dyk nr: 301, Harm, Lillsved Värmdö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2010-07-11
MAXDJUP :
17,7 meter
DYKTID :
57 minuter
VATTENTEMP :
7 grader
SIKT :
2 meter
VISAD :
516 ggr

Ut till Lillsved med Peter J. Peter hann fram först denna dag då jag blev lite försenad på grund av biltankning och långsamma bilister.

Vädret idag var riktigt sommarvarmt och det skulle nog kunna bli rejält svettigt under torrisen på land. Termometern visade 26 grader i bilen och strålande sommarväder var det ute.

Väl på plats så lastade jag ur, Peter var redan färdig - så när som på några detaljer som han glömt i bilen...

Vi dök i och svalkade oss i det ca 18 gradiga ytvattnet, innan vi simmade ut till nerstigningsplatsen vid stegen. OK-tecken och ner till linan. Hoppsan, någon hade satt dit en liten skylt som det stod Harm på precis vid linans början - kanske som ersättning för den ytboj som inte funnits där de senaste gångerna vi varit där...

Då jag bara hade 140 BAR i flaskorna så hade jag bestämt mig för att inte penetrera och att vända om vid ca 60-70 BAR kvar. Men Peter fick leda vägen ut och rackarns vad dålig sikt det var från land och nästan fram till vraket, kan inte ha varit mer än ca en halvmeter. Väl ute vid vraket blev sikten bättre och jag uppskattar den till ca 3 meter.

Vi sam ut i lugn och fin takt och gjorde en sväng nere vid botten från aktern och framöver på babordssidan - svängde runt fören och följde sedan styrbordssidan akterut utefter relingen. Peter gick sedan ner i det aktre lastrummet medan jag väntade ovanför. Rätt som det är försvann han ur sikte och jag blev lite osäker på om han simmat rätt genom och fram till det främre lastrummet så jag simmade fram dit utan att se honom. Hm, vände han om, tro? Jag simmade snabbt tillbaka, men utan att få syn på honom. Så jag fick simma fram till ovanför det främre igen och där, i svagt lampsken, ser jag honom igen.

Höll ganska noga koll på manometern hela tiden så att jag inte skulle bli överraskad medan dyket fortskred. Vi vände om vid fören och fortsatte genomsökningen akterut. En och annan tånglake (blev hela 5 stycken innan dyket var klart - mellan ca 10-12 cm och upp till ca 25 cm) synade vi på vägen.

Ett litet besök inne på muggen och konfererande om att jag närmade mig mig gräns och att jag skulle vara etta resten av dyket för att på så sätt avgöra när vi skulle vända om hemåt.

Vi körde en sväng runt bygget igen och kikade in i skylighten där vi hittade en fin tånglake och sedan vände jag hemåt igen.

Återigen hemåt och följde linan i den allt sämre sikten. Nästan framme vid igångsplatsen känner jag att jag är på tok för lätt och benen bara vill fara uppåt! Får kämpa som en liten galning för att hålla mig nere och simma fram till linans start där jag kan få tag i en stor sten att sätta på mig själv - där gick det en del luft kan jag lova! Sedan sitter jag där en stund på rumpan i dyn med en stor sten i knät och avverkar säkerhetsstoppet och lugnar ner mig. Tappar lampan och får be Peter lokalisera den åt mig, men den gör inte så stor nytta så mycket silt jag har slammat upp under min eskapad.

Efter ett ovanligt säkerhetsstopp med stentyngd och allt så tecknar jag upp och stiger inte allt för snabbt uppåt. Lyckades göra halvhalt vid ca 3 meter och sedan bar det iväg upp till ytan. Nåja, datorn signalerade inte SLOW så allt för illa var det inte.

Bröt ytan efter 57 minuter och med nästan 40 BAR i flaskorna. Fick vänta in Peter som tog en betydligt lugnare uppstigning (det visade sig sedan att han försökt få till precis en timmes dyk).

Måste komma ihåg att jag är betydligt lättare när flaskorna har mindre än 50 BAR kvar... En extra vikt då kanske?

LUFT
Gen.djup: 12,8 m
Temp: +7C
Sikt: ca 0,5-3 m
Dräkt: TORR
Bly: - kg
140 BAR -> 40 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 18,3 l

Parkamraters loggar:
Peter Jegbert - Värmdö, Lillsved "M/S Harm"