Namn: Lösen:

Dyk under ytan – undervattensfoto på Göteborgs Naturhistoriska Museum

Publicerad den 19 december 2014  (Läst 2 611 gånger.)


PRESSRELEASE

Redan nu finns foton från våra nordiska vatten att beskåda i Malmska Valen Kök & Kafé. Den 8 januari invigs utställningen officiellt, då även foton från tropiska vatten kommer att finnas på plats en våning upp, på väggen utanför föreläsningssalen. Med sina 80 bilder är utställningen den största i sitt slag som visats i Sverige. Den har tidigare visats på Scandinavian Photo i Göteborg och i vår ska den visas på en dykmässa i Stockholm.

Hängivna amatörer

Det är de göteborgska dykarklubbarna Kraken och Sjökorna, båda anslutna till Svenska Sportdykarförbundet, som står bakom utställningen. Båda klubbarna har med åren allt mer inriktat sig på undervattensfotografering och flera av medlemmarna har varit svenska mästare i undervattensfoto och vunnit både nordiska mästerskap och stora, internationella tävlingar. Medlemmarna fotograferar i både varma och kalla vatten, vilket framgår av de närmast magiska bilderna i utställningen.

- Undervattensfoto är en liten gren inom fotografi, säger Kent Forsén dykare, fotograf och en av de som deltar i utställningen med sina bilder.

- För att kunna ta den här typen av bilder måste du ju först och främst kunna dyka. Dessutom krävs en speciell utrustning; du måste ha ett undervattenshus till kameran. Eftersom ljuset – och därmed också färgerna - försvinner väldigt snabbt ju djupare du dyker, behövs också konstljus, om du inte befinner dig på väldigt grunt vatten.

Vill visa världen under ytan

För Kents del är det ett nästan livslångt intresse för dykning som lett fram till ett behov av att få visa andra människor det han ser under ytan. Han började dyka redan som ung grabb och tillhör idag den hängivna skara som reser världen runt för att dyka och dokumentera det han ser.

- För många blir det också så, att när du har dykt tillräckligt länge, vill du ha något mer att göra än att bara dyka, konstaterar Kent.

På utställningen syns Kents och hans klubbkamraters bilder från bland annat Sveriges, Norges och Kanadas kalla vatten och från tropiska vatten, som i Indonesien och Röda Havet.

Under vattenytan invigs på Göteborgs Naturhistoriska Museum torsdagen den 8 januari och visas och med 15 mars 2015. Redan nu finns bilder från våra nordiska vatten att se i Malmska Valen Kök & Kafé.

Varmt välkomna!

För frågor och mer information:

Kent Forsén, DK Kraken Göteborg
Tfn: 031-20 94 38
E-post: kent.forsen.mma@telia.com,

Eva Goffe, Göteborgs Naturhistoriska Museum
Mobil: 070-696 56 95
E-post: eva.goffe@vgregion.seAv: Micke Tilja
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter

Dive	4U turnén

2014-12-09
Dive 4U turnén
PRESSRELEASE ”Vi är de ledande tillverkarna eller agenterna inom vårt specifika område i dykbranschen. Tillsammans vill vi se till att nå så många av de nuvarande och framtida ..»

Hästholmens hamn utökar service för dykare

2014-11-21
Hästholmens hamn utökar service för dykare
Hästholmens Hamn välkomnar dykare och är en omtyckt plats för dykning . Vi har lokaler som dykarklubbar disponerar. För att ytterligare förbättra servicen ..»
2014-11-21
Vrakfynd vid Lidingö kan störa brobygge
Vid Lidingö i Stockholm planeras en ny bro för tåg, cykel samt gångtrafikanter men planerna kan nu komma att störas efter att dykare funnit ett hittills ..»

Dykförbudet hävt på Eidsvold och Norge

2014-11-16
Dykförbudet hävt på Eidsvold och Norge
Sedan den 26:e oktober har norska Kulturminnemyndighetene upphävt dykförbudet på de två norska pansarskeppen Eidsvold och Norge som ligger i och utanför ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »