Namn: Lösen:

Vad gömmer sig i vattnen runt Fästningsholmen?

Publicerad den 23 oktober 2008  (Läst 2 000 gånger.)

Inom ramen för Bohusläns museums forskningsprojekt Medeltida trader och transportstrukturer i Bohusläns skärgård kommer vi under hösten att titta närmare på några av fartygslämningarna kring Fästningsholmen. Syftet är att översiktligt dokumentera vraken och att ta träprover för datering genom årsringsanalys, så kallad dendrokronologi.

Ett av vraken undersöktes redan 1953 av dykare från Göteborgs Amatördykarklubb, som med hjälp av inlånad spolutrustning från Kungälvs brandkår frilade delar av skeppsskrovet. Enligt en tradition skulle det röra sig om ett fartyg som använts för att evakuera flyktingar undan svenskarnas anfall mot Bohus fästning år 1645, under det krig som brukar gå under namnet Hannibalsfejden.

Genom vår undersökning kan vi kanske få klarhet i om det ligger någon sanning bakom denna seglivade tradition. En förhoppning är dock att något eller några av vraken ska visa sig vara äldre än så. Bohus fästning anlades år 1308 av den norske kungen Håkon Magnusson på det som då kallades Bagaholmen, dagens Fästningsholmen. Att något av vraken skulle kunna härröra från medeltiden är således inte otänkbart. Från älvbottnen utanför Fästningsholmen finns sedan tidigare fynd av bland annat medeltida keramik.

Vid frågor, kontakta projektledaren Staffan von Arbin, e-post: staffan.arbin@vgregion.seStaffan von Arbin
Staffan von Arbin

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2008-10-23
Automatisk avvägning med ny uppfinning
De två studenterna Anatoly Kudryashov och Jenny Xu har tagit fram en prototyp på ett datorstyrt avvägningssystem. Datorn känner av vilket djup dykaren ..»
2008-10-21
Samövning för dyksäkerheten
Dykterminalen Halmstad står som värd för en stor samövning mellan Dykterminalen i Halmstad, Lund och Malmö och Sjöräddningen med båtar från Bua, Falkenberg, ..»
2008-10-20
Nytt världsrekort i andhållning
Tysken slog David Balines tidigare rekord på 17 minuter och 4 sekunder. Det sattes på ”Oprah Winfrey Show” i april. Genom att bräcka det rekordet återerövrade ..»
2008-10-16
Femårsjubileum för miljödyket
Ett 10-tal lag med dykare från hela landet har hittills anmält sig till lördagens prestigefyllda och numera rikskända tävling. Förra året deltog exempelvis ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »