Namn: Lösen:

BCD


BCD är en förkortning som står för Buoyancy Compensator Device, eller Buoyancy Control Device. I vardagligt tal så säger man oftast "BCD".
Det är ett västliknande plagg, som många sportdykare bär ovanpå dykdräkten.
På ryggen av denna väst, sitter det fästanordning för flaskan (brukar vara en form av Band med spännen).

BCD:n har också en slang så att man kan fylla BCD:n med luft, en så kallad inflatorslang (denna saknas på vissa modeller av BCD som i stället använder andra mekanismer för fyllning och dumpning av luft).
Genom att reglera mängden luft i BCD:n kan man reglera sin flytkraft i vattnet.

Vingen är en annan form av BCD. Den används tillsammans med backplate och ett remställ (sele).

Historia
Dagens BCD är en utveckling av stabjackan, som till utseendet är mycket lik men som saknar möjlgheten att reglera axelremmarna, utan istället helt och hållet är en luftsäck med öppningar för armarna.
Den första BCD kom 1984 när tillverkaren Mares släppte sin modell "ADV" som snabbt blev mycket populär och normsättande för industrin.
Idag har BCD:n även den genomgått omfattande utveckling, och finns idag med fickor för trimvikter, integrerade dumpningsbara vikter, fickor, mm.

Relaterade ord: Avvägning Avvägningsblåsa BC Dumpventil Dykapparat Dykutrustning Flaskrem Flytkraft Frontväst Inflator Inflatorslang Luftpaket Pottring Stabjacka Trimviktsficka Viktsystem VingeBCD

TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER