Namn: Lösen:

Dyk nr: 36, Gräddö Brygga - Gräddövraket


DYKARE :
PARKAMRAT :
Magnus Ekberg  
DATUM :
2005-01-23
MAXDJUP :
12,2 meter
DYKTID :
48 minuter
VISAD :
521 ggr

Fan.. ska man hålla på å dyka blir det aldrig någon sovmorgon. Att kliva upp klockan 0800 en kall söndagsmorgon, det är ju inte friskt. Att sen lasta tunga prylar, köra bil i en timme, käka statoil-macka, dra en latextätning över huvudet, bada en timme i isvatten och sen göra om allt igen men bakvänt, det borde ju betraktas som totalt sinnessjukt!!?? Likförbannat var det precis vad jag gjorde idag igen..

Jag svängde in på Skepparegatan klockan nollnio och möttes av en mörk och låst lokal, tog en tur runt hörnan, köpte en kaffe på 7-11, åkte tillbaks och möttes av trängsel i lilla butiken. Tjackade ett spänne för att hålla fast kannistern, fyllde flaskan och drog mot Täby där jag skulle plocka upp Magnus, ännu en "internet-date".
Vi packade turbo-SAABen och drog till Gräddö.. Väl framme såg det inte helt inbjudande ut. Snö på marken, kallt, blåsigt och krusig sjö.
Men vafasiken, det är ju tufft att dyka så det var ju bara lasta på sig grejerna och intala sig själv att det här är jävligt normalt när polarna ligger nerbäddade bakfulla i sina sängar. När jag fått på mig dräkten (vilket inte alls är lätt för tätningarna är tighta som.... ja, där censurerar jag) inser jag att bilen är upplåst och nyckeln ligger i fickan på understället. Jag gör fan inte om processen en gång till, så Magnus får zippa upp och pula in armen från ryggöppningen för att försöka få fram nyckeln. Det ser säkert rätt bissart ut men vi lyckas få fram nyckeln till slut i alla fall..

Magnus plumsar först och jag lastar ner hans feta kamera till honom, sen plumsar jag i efter.. Vi guppar en stund och njuter av de friska vindarna innan vi går ner.
-"Vraket är skitlätt att hitta, det ligger precis här nedanför bryggan. Nej, kompassen har jag lämnat, den behöver vi inte".
Vi börjar dyket med att leta vrak i 5-10 minuter..
Det visar sig att vi har gått ut precis liiiite för långt och simmar förbi det på utsidan.
Då slår det mig att man såg bryggan och kättingarna från vraket, alltså måste vi gått för djupt. Så vi simmar inåt tills det blir något grundare och vänder sen tillbaks. Strax kan jag skymta bryggan däruppe och sekunden senare tornar fören upp sig framför oss.

Sen ägnar jag resten av dyktiden med att simma runt lite framför, bakom, bredvid, över och under Magnus medans han fotograferar.
Jag har flyttat om bly från igår, fått lampan att sitta fast och känner att avvägning och balans känns helt okej. Tror att jag ligger något för upprätt i vattnet men det väntar jag med att justera tills jag fått tummarna ur röven och anmält mig till nån cool kurs. Irriterar mig dock som fan på att jag har så svårt att ligga helt still. Fenorna jobbar lite hela tiden tyvärr..

Efter dryga 45 minuter bestämmer vi oss för att det får vara nog. Vi tar ett sista varv runt skutan och sen gör vi uppstigning längs bryggkättingen. Vi softar lite på 3 meter medans jag testar att fylla och tömma dräkten några gånger för att testa ventilen.
Vi kravlar oss upp på isiga stenar och hoppar snabbt ur paketen för att komma in i bilens goa värme.

På hemvägen stannar vi till för att checka Magnus båt i Åkersberga som står lite vingligt i sin vagga. Vi fixar till vaggan i några timmar och sen droppar jag Magnus i Täby igen.
Ta sig hem tog sin lilla stund, snutar ta mig tusan överallt, avspärrade vägar och ett jäkla hallå. När jag väl passerat alla blåljus hamnar jag bakom en traktor istället..
Jaja, nu ska badrummet fyllas med prylar igen. Jäklar vad kul det är att dyka! :-)