Namn: Lösen:

Dyk nr: 205, Grundvik, Ljusterö


DYKARE :
PARKAMRAT :
Lisa och Jim Boistrup  
DATUM :
2008-04-05
MAXDJUP :
26,2 meter
DYKTID :
36 minuter
VATTENTEMP :
3 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
433 ggr

Dags för dykning med, för mig, nya dykparet Lisa och Jim från Sundbyberg. De var vänliga att bjuda med mig på andra sajten.

Vi bestämde träff vid färjelägret på Ljusterösidan kl 11:00. Jag for hemifrån vid 09:45 och blev något förvånad när navigatorn visade att jag skulle vara fframme vid 11:30, trots att det bara var drygt 7 mil. Så det var bara att ösa på och se om jag kunde "köra in en del tid"...

Det gick ju bra utan att vara galen på vägarna och jag kom fram till färjelägret på "landsidan" vid 10:50-tiden. Ringde till Lisa och sa att jag nog skulle bli några minuter sen eftersom färjan inte låg på plats Det visade sig inte vara några problem då de satt i samma kö och väntade på färjan fast lite längre fram...

Efter att ha kommit samman på Ljusterö, började den lugna och fina turen ut till Grundvik. Vädret var verkligen på sitt bästa humör, solen strålade och det var riktigt vårväder. Några öbor satt på verandan i kortärmat (och kortbyxor) på altanen och solade.

Väl framme vid Grundvik parkerade vi och hälsade på varandra. Lastade sedan ur bilen och plockade ihop grejorna under trevligt prat. Skönt att inte "såsa fram och "dra ut på tiden"! Vi var ju här för att dyka primärt!

Vädret var underbart. Det blåste lite rätt in mot stranden men inte så att det störde.

Vi bestämde att göra det första dyket efter högerkanten där det skulle finnas en del väggar och klippblock. Eftersom Lisa och Jim hade varit där förut så kom vi fram till att Jim leder, Lisa kör som tvåa och jag hakar på som sisteman. Det ska tydligen finnas rester från ett gammalt vrak någonstans på säkerhetsstoppsnivå som vi skulle försöka oss på att hitta. Förra gången hade inte Lisa och Jim hittat det.

Enkelt att ta sig i vid den något steniga viken och bara ett tiotal meter ut gick vi ner till botten på ca 2-3 meter. Allt lugnt och vi fortsatte ut till höger i lugn och trevlig takt. Vid 6-7 meter kom ett språngskikt som ger sådant där läckert "disigt" vatten (alla gillar ju inte det, men tycker det är läckert - det är nästan som på land när det är så där riktigt varmt och luften nästan vibrerar). Sikten ble´v allt bättre och jag skulle gissa att den var cirka 6 meter. Det var mycket trevliga klippor att simma invid. Ett antal simpor, några pytteabborrar och en del spigg såg vi.

Efter en stund vände vi om och simmade tillbaka snett uppåt för att på så vis få en både trevlig och lugn, fin uppstigning. På vägen tillbaka såg jag en död simpa som låg och gapade i tången. Har aldrig sett att en simpa som sitter fast i tång! Kikade litet närmare och det såg banne mig ut som om den fastnat med ryggfenan, lite märkligt. Inget vrak såg vi men vi gjorde säkerhetsstoppet på 5 meter i lugn och ro.

Ett mycket trevligt dyk, tycker jag och det var ett mycket skönt tempo. Inte kallt och helt torr var jag (fasen vad skönt det är att dyka när man kan få förbli torr!!!).

Uppe på land drack vi lite varm choklad. Lisa och Jim hade med sig varm choklad och mackor även till mig! Så otroligt snällt, men jag hade ju eget med mig! Lite småsnack om dykning och utrustning, Jim var väldigt intresserad av mina RoLock-ringar och sa att han skulle skaffa egna sådana! Jag, å min sida, var väldigt intresserad av deras reggar och andrasteg (Poseidon) som jag tror släpper ut luften betydligt längre ut på sidorna än mina Scubrapro-steg (ibland får jag alla bubblor i ansiktet i vissa fotovinklar vilket stör lite).

Solen strålade, vinden hade mojnat och det var jätteskönt i pausen mellan de två dyken!

LUFT
Gen.djup: 14,3 m
Temp: +3C
Sikt: ca 6 m
Dräkt: TORR + 200
Bly: - kg
200 BAR -> 150 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 13,7 l