Namn: Lösen:

Dyk nr: 253, Harm, Lillsved Värmdö


DYKARE :
PARKAMRAT :
Robin Elvin  
DATUM :
2008-12-21
MAXDJUP :
17 meter
DYKTID :
35 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
8 meter
VISAD :
538 ggr

Söndagsdyk med Robin! Vi hade kommit överens om att dyka på Harm om det inte blåste för mycket, så jag blev riktigt glad när jag såg att vädrets makter var med oss idag!

Klarblå himmel (hur länge sedan var inte det?), solsken och nästan vindstilla!

Vi var framme strax efter elva och först på plats. Men strax efteråt kom det två bilar till med tre dykare, men fler blev vi inte. Robin och jag tog det lugnt och plockade ihop grejorna och gjorde iordning oss utan att stressa.

Planen var att, som vanligt ytsimma till badstegen, gå ner till linan där och maxtiden satte vi till att vända åter hemåt från Harm när det gått 30 minuter. Dyket skulle då bli totalt cirka 45 minuter.

I vattnet ville Robin gå ner direkt men jag kände för att spara nerstigningen till stegen så vi ytsimmade med ganska mycket luft i dräkterna för att inte bli så kalla. Idag var ytsimmet faktiskt riktigt trevligt (normalt hatar jag ytsim) då det inte gick några vågor alls, bara krusningar och sedan lite svall från de två färjorna som angjorde och gick från den stora bryggan.

Framme vid stegen fixade jag till masken och drog på ishuvan och så gick vi ner. Hittade linan direkt och simmade i lugn takt ut mot vraket. Som vanligt ganska gott om slöa simpor men också några stim med små abborrar - trevligt. Sikten var väl inte lysande prces när vi gick ner men den blev allt bättre ju längre ut vi kom. Skulle gissa att det var en 8 meters sikt ute vid vraket - mycket trevligt!

Vi kom fram till vraket som planerat efter ungefär 10 minuter tog tog en vänstersväng runt bygget (på vrakets styrbordssida). Robin höll sig ganska högt hela tiden medan jag gick lite längre ner och kikade in överallt. Kändes kanon och inte frös jag något. Var lite sugen på att simma in i bryggan men då Robin hade hunnit runt nästan till babordssidan å avvaktade jag med det för att simma ikapp honom. Väl framme hos honom signalerade jag att jag skulle gå ner under bryggan och kika lite och han stannade kvar på stället.

Efter en kortis där nere "lättar jag mig upp" upp till Robin igen och då signalerar han att han fryser rejält om fingrarna och jag undrar om han vill vända åter hemåt. Det vill han så det är bara att simma förut igen och framme vid rätt lina följa den hemåt igen.

Precis framme vid linan möter vi två av de andra tre dykarna som precis kommit fram till vraket. Undrar var den tredje tog vägen? Han kanske låg etta och hade hunnit runt på styrborssidan när vi kom fram...

Det blev en stillsam ur tillbaka och framme vid stegen valde vi att simma utefter botten fram till stranden. Fångade en liten simpa på vägen - det är lite kul att "smyga sig" på dem bakifrån och plocka dem i stjärtfenan...

Efter 35 minuter bryter vi ytan och Robin har rejält ont i fingrarna. Nu blev det ju bara 10 minuter kortare än vi hade planerat - men idag kändes det som att jag gäna varit kvar tio minuter till en kvart på vraket. allt kändes klockrent och härligt idag.

Väl uppe möter vi den tredje dykaren i andra sällskapet (den jag inte såg vid vraket). Han hade fått problem med öronen och gått upp utefter bojen och ytsimmat tillbaka!

Robin och jag plockar ihop och snackar under tiden som hans fingrar/händer tinar upp. Efter ytterligare en stund kommer de två andra dykarna upp och verkar också de nöjda över dyket. Sedan återstod bara hemfärden.


LUFT
Gen.djup: 11,8 m
Temp: +4C
Sikt: ca 6-8 m
Dräkt: TORR + 200
Bly: - kg
220 BAR -> 170 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 15,7 l