Namn: Lösen:

Dyk nr: 380, M/S Benli, Lidingö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2012-03-24
MAXDJUP :
13,8 meter
DYKTID :
54 minuter
VATTENTEMP :
3 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
423 ggr

SWE-dyk, men idag "bara" PB och jag. MR hade barnen själv, MH som vanligt bakis, CM inte med bara, MN krasslig och DP annat. Rena åldermannadyket idag!

Vi möttes upp på OT, PB för att fylla och jag för att hämta nylagad torris (halstätningen gick ju förra gången) och för att fylla. MR var där och hälsade på och vi tjötade ett tag alla tre - alltid trevligt att prata med kamrater!

Efter lite konfererande bestämde vi oss för att dyka på Benli. Bra för våra halvtrötta ryggar att inte behöva släpa så långt :-). Vi tog det lugnt ut till Lidingö och ännu mer lugnt med kittning och påklädning - ingen stress idag inte ;-). Båda lite nyfikna på Benli då ingen hade "gjort henne" tidigare. PB hade varit ytorg en gång och jag inte ens varit på platsen. Ryktena (MH) sa att det var skit, men han är ju bakis mest hela tiden - så vad vet han ;-).

Vi plumsade i och letade rätt på linan. Jag cirklade runt en del medan jag höll andan då jag tyckte mig höra väsande hela tiden, men efter optisk check av PB så var det tydligen OK. Vi tog linan och begav oss mot vraket. Lite upp och ner över krön gick det men det var en behaglig tur. Lite kallt i vattnet men bra sikt, riktigt bra sikt.

Strax framme vid vraket och en rundsväng utefter botten. Man kommer ju fram ganska nära fören på babordssida så vi svängde vänster och gick mot fören för att sedan runda den och gå akterut efter styrbordssidan. På styrbordssidan var det inte lika bra sikt men det ordnade upp sig igen mot aktern. Fin propeller och lite skorv (jag gillar dem). Runt aktern och tillbaka mot linan. Sedan gick vi upp mot däck och följde relingen akterut på babordssidan och gjorde ett motsolsvarv. Väl tom på däck men jag tycker det såg ut att vara ett trevligt vrak. Kikade in ner mot maskin och sedan in i styrhytten. Föröver över däck och kika ner i byssan genom hålet och sedan ända mot fören.

Där vänder vi om akteröver igen och PB är först med att dra ner i byssan och gå hela vägen mot fören nere i vraket medan jag väntar ovanför. När han kommer tillbaka bjuder han ner mig och jag glider ner i hålet. Massor med grejor kvar. Diskstället, kaffemuggar hängandes i taket och knivarna i knivstället på väggen. Jag går sakta en bit föröver men vänder ganska snart då jag inte ser så mycket.

Vi går upp igen och akteröver. Jag tecknar att jag vill gå ner i maskin och PB tecknar att han väntar utanför. Vänder mig om och kör ner dojjorna och glider ner. Fint där inne men himla lättsiltat och en del rör som hänger löst så jag knör inte runt för mycket. Glider upp igen och PB vill också köra en sväng. Han går ner med huvudet först och rotar runt lite medan jag väntar utanför.

Efter en stund kommer han ut igen och jag känner att det börjat bli lite kyligt. Vi kör en lugn sväng föröver utefter styrbordsrelingen innan vi tecknar hemåt. Vi söker upp linan och tar oss i maklig takt tillbaka. Spanar in vespan och den lilla ekan på vägen tillbaka. Säkerhetsstopp och sedan tummar vi dyket då dykdatorn visar på 54 minuter.

Himla trevligt vrak tycker vi båda och är lika nöjda!!! Jag är dessutom nöjd med att jag är helt torr (det är ju inte varje gång)!

Ingen stress nu heller utan vi snackar lite och plockar ihop allt lugnt och stabilt! Sedan är det dags att bege sig därifrån så det är bara att "tacka och bocka" för att sedan glida iväg norrut igen!

Tack PB för riktigt bra dyk och ännu bättre sällskap!

EAN32
CNS 15% TOT 15%
Gen.djup: 9,3 m
Temp: 3 C
Sikt: 4-5 m
Dräkt: TORRDRÄKT
Bly: - kg
220 BAR -> 150 BAR (2 x 12l, 232BAR)
SAC: 15,9 l/min

Parkamraters loggar:
Peter Brockman - M/S Benli