Namn: Lösen:

Dyk nr: 278, Norge, Gulen, Parat och Ferndale


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2014-08-16
MAXDJUP :
55,9 meter
DYKTID :
58 minuter
VATTENTEMP :
8 grader
SIKT :
30 meter
VISAD :
293 ggr

Det första mixdyket den andra dagen gjorde vi på Parat och Ferndale.

Nedstigningen var najs, det var helt stilla på ytan utan ström och vägen ner till vraket var en njutning. När vi kom ner på ungefär 20-25 meters djup uppenbarade sig ett jättelikt vrak och sikten var otrolig. Vi såg långt åt båda hållen och hela botten upptogs av det som en gång varit ångaren Ferndale.

När vi kom ned på vraket simmade vi direkt ut på aktern och såg hela Parat nedanför oss. Sikten här var nästan ännu bättre. Vi såg också Jimmy, Kalle och Roger som låg akteröver på Parat och fotade och hade sig.

Eftersom Ferndale är en jätteångare såsom Frankenwald uppskattade vi att den största delen av dyket borde spenderas på just Ferndale och inte Parat som var en mycket mindre båt, vilket visade sig vara ett stort misstag! Jag vill rekommendera alla som planerar sitt första dyk på Parat och Ferndale att spendera större delen av tiden på Parat som har mer att ge än Ferndale som riktigt är ren-skrapad och bortsprängt nästan allt av intresse i detaljväg saknas. Maskin finnes ej och det saknas egentligen också bygge, de finns något i akterpartiet men att förvänta sig ett vrak såsom Frankenwald så misstar man sig.

Däcket på akterpartiet på Ferndale ligger på c:a 40 meter och Parat ligger djupare på mixdjup ner till ungefär 58 meter tror jag.

Vi spenderade cirka 15 minuter på Parat vilket är åtminstone 8-10 minuter för lite för att sedan komma upp på Ferndale.

Parat var riktigt häftigt med kanoner på varsin sida och en hel del detaljer kvar. Rick visade mig grejer han hade upptäckt och upplevelsen blev total.

Vi kom ikapp Jimmy och gänget uppe på 35 meters djup ungefär och där ungefär tog det mer roliga slut. Det är egentligen inget dåligt vrak Ferndale, men vi hade med vår dyra finmix förväntat oss att spendera bra med tid i maskin men det fanns liksom inget. Med dyket färskt i sinnet så borde man kanske ha gjort mer överskiktssimningar och gått utanför relingskanten för att skåda och beundras över storleken på vraket.

Vidare uppöver vraket och in i decozonen på 21 meter. Jag skymtade GUE-gänget som gjorde sin gasbytesprocedur när vi gick ner och kikade efter fler intressanta utrymmen under den nästan raserade däcket.

På 18 meter gjorde vi vårt gasbyte och inträdde i de accelererade decot. Sakta uppöver Ferndale som blev trasigare ju grundare vi kom. Uppe på 9 meter var det i princip omöjligt att se det som en gång varit en stor båt.

6 meter och sedan tummade vi dyket en bit innan överenskommet eftersom tiden på den djupare delen var mycket mindre än förväntat. Tur det finns fina trimixdatorer.

Deco 2 – 2 – 2 - 4 – 24
D18 – Tx21/35
11a – EAN50