Namn: Lösen:

Besök på Oxygène Åland

Publicerad den 11 juli 2002 


På torsdagseftermiddagen hämtade jag upp min parkamrat för helgen, Filip. Jojje mötte upp vid färjan och trots att vi tyckte oss vara ute i god tid så var vi bland de sista på färjan.
Överfärden spenderades med mat samt att stå och småle åt den finska karaokeföreställningen som var kvällens stora spektakel.
Efter sex timmar, när stämningen bland skollediga tonåringar och medelålders finska män började bli på topp, var det dags för oss att köra av.

Att hitta till centret var lätt, med reservation för mitt lokalsinne som gjorde färden lite extra lång. Har man en liten handpirra så är det gångavstånd på ca 15 minuter. På centret möttes vi av Ville som visade oss runt och till vår stora förvåning sitter våra vänner Rikard och Anna-Lena och ler glatt åt oss när vi kommer in. Världen är bra liten.

Centret är fräscht. En mindre butik, luft och gasfyllning ligger i direkt anslutning till boendet som består av ett större rum med åtta bäddar samt ett mindre tvåbäddsrum. Två toaletter och två duschar räcker gott till och en bastu är under konstruktion.
Egenhushåll råder och köket, med inbjudande havsutsikt, fungerar ypperligt.

Vår första natt blev kaotisk. Kom i säng vid ett-tiden och runt halv tre börjar det trilla in nyexaminerade trimixdykare som firat sina certifikat med en större mängd rusdryck. Ytterligare en firande bankar på dörren vid halv fyra och ställer sig sedan och lagar mat.
Klockan sex på morgonen ringer deras klockor. Alla vaknar, utom dom själva.
Efter en uppiggande entimmessömn denna natt kände jag mig inte helt hundra inför att dyka. Ett tips är att försöka fylla hela centret eller ringa och kontrollera hur bokningarna ser ut för att om möjligt slippa sådana incidenter, det tänker ialla fall vi göra fortsättningsvis.

Helgens divemaster, Christian, dyker upp och går under frukosten igenom dagens dykning.
Vi börjar med ett enklare dyk på flodpråmen "Nederland" (Se logg nr 125 https://www.dykarna.nu/dyklogg/27317.html ). Ett bra uppvärmningsdyk och jag fick för första gången se en "stenbit".
Efter luftfyllning, fika och en snabb tupplur bar det av igen, denna gång mot vraket efter
segelfartyget "Plus". Förväntningarna inför detta dyk var stora och trots att sikten var begränsad
så var detta ett av mina bättre dyk.
Tillbaka i hamnen får vi erbjudande om att följa med Christian ut på ytterligare ett dyk på "Plus". Jag och Filip var inte sena att tacka ja. (Se logg nr 126-127: https://www.dykarna.nu/dyklogg/27319.html https://www.dykarna.nu/dyklogg/27323.html ).

Kvällen blev lugn efter tre intensiva dyk. Rikard och Anna-Lena åkte hem och två nya gäster
anlände. Vid midnatt anslöt sig Daniel och Stefan till vårt sällskap och vi somnade alla som stenar.
På morgonen väcks vi tjugo i åtta av Stefan som undrar om inte Jojje skulle med åtta-färjan.
Jojje sätter nytt uppvakningsrekord och springer halvsovande iväg med en ikeakasse under
armen och lämnar sängkläder och dykutrustning till oss. Tack för det.

Vädret är toppen! Tyvärr ställs dykningarna på det efterlängtade "Gävle" in då sjön går för hög. Vi beger oss i stället mot det mindre vraket, "Planet", som ligger skyddat från vind och våg. (Se logg 128: https://www.dykarna.nu/dyklogg/27327.html ).
Efter dyket fikar vi på den närliggande bryggan och tar sedan en promenad upp till det gamla
lotshuset som numera är museeum.
Dagens andra dyk ställs in på grund av sjögången. Båten känns lite i minsta laget och det finns inga fästanordningar för dykpaketen.


Sammanfattningsvis är Åland ett lättillgängligt och hyfsat billigt resmål. Att bo hos Oxygène kostar för två dagar 1595:- inkl luft och båtutfärder.
Personalen är trevlig och det finns stora möjligheter att själv påverka upplägget av resan och dykningen. Vi är helt klart nöjda med vårt besök och har redan bokat in ytterligare en helg.


ATT TÄNKA PÅ.
Vid vårt besök fanns ingen med behörighet att fylla syrgas. Kontrollera innan resan om du dyker Nitrox eller annan mix.

Att handla med VISA kort verkar inte vara så självklart som på andra platser. Vi hade problem att på småtimmarna köpa kioskmat, samt ta ut pengar i bankomat. Spana efter automater där det
uttryckligen står VISA, men det går utmärkt att betala med Svenska pengar.


Mer info om vrakdykning på Åland.
http://www.divealand.comTaggar:  Åland
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2002-07-09
dykarna.nu får 8 stjärnor av 10 i "PC för alla"
I senaste numret av "PC för alla" får dykarna.nu 8 poäng av 10 möjliga. Tidningen skriver: "Dykning är, liksom fallskärmshoppning och Bungyjump något ..»
2002-07-09
Tysk ubåt funnen av sportdykarklubb i Danmark
Dykare från Sønderborg sportdykarklubb i Danmark rapporterar att man funnit en hittils okänd tysk ubåt. Klubben och den lokala turistföreningen planerar ..»
2002-07-07
12-åring till sjukhus efter dykolycka
ELLÖS: En 12-årig pojke fick föras till sjukhus efter en incident i samband med en dykkurs på Ellös igår eftermiddag. -Han kände obehag under dyket och ..»
2002-07-07
Suunto återkallar Vytec datorer
Säkerhetsmeddelande Suunto Vytec. Om du har en SUUNTO Vytec med serienummer 205000-223700 skall den tillbaka till butiken där du köpte den, för att ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »