Namn: Lösen:

Dyktankhuset på Djurgården fyller 90 år

Publicerad den 21 maj 2024  (Läst 431 gånger.)


PRESSRELEASE

År 1979 bildades på privat initiativ Svensk Dykerihistorisk Förening (SDHF, https://www.SDHF.se ) med målsättningen att rädda Dyktankhuset från rivning, vilket lyckades. SDHF blev därmed världens första dykerihistoriska förening och firar med stolthet sitt 45-årsjubileum den 25 maj 2024, med start kl 10.30.

Dyktankhuset är ett ovärderligt historiskt kulturarv. Tillsammans med den 6 m höga träningstanken och världens äldsta elektrosvetsade tryckkammare inrymmer huset unika samlingar av föremål och utrustning från den tekniska utvecklingen inom såväl militärt som civilt dykeri och sportdykning.

Här finns även Håkan Lans enmansubåt ”Doppingen”, hopfällbar tryckkammare, dykarklockor både för arbete och räddning av ubåtspersonal samt en av världens första fjärrstyrda undervattensfarkoster (Remotely Operated Vehicle, ROV).

Dyktankhuset sköts ideellt av SDHF med ett nära samarbete med Vrakmuseet och Statens Maritima och Transporthistoriska museer (SMTM) till vilka vi hör. Vår målsättning är att värna om och bevara det dykerihistoriska kulturarvet och att visa alla delar av den dykeritekniska utvecklingen, för både den svenska allmänheten och de många hitresta turisterna från hela världen som besöker Djurgården.


Med bästa hälsningar
Kent Forsén
Sekreterare SDHF

Ytterligare information: 070 - 360 21 04 eller kforsen@telia.com
https://www.SDHF.se.Taggar:  Dykerihistoria
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Tappad dykkamera upphittad efter 7 år

2024-05-16
Tappad dykkamera upphittad efter 7 år
Så här beskriver Jonny själv händelsen, Havsresan har sedan 1990 varje år dokumenterat havet bra sidor och dåliga sidor. Gemensamt för varje år att ..»
2024-04-13
Man avled i dykolycka vid Gullmarsfjorden
Mannen var på cirka 50 meters djup när något hände som gjorde att han inte lyckades ta sig upp själv. Han fördes till sjukhus, men hans liv gick inte ..»
2024-04-04
Dykare omkom i Plura-grottan Norge
Efter räddningsinsatsen konstaterades att dykarens liv gick tyvärr inte att rädda. Personen dödförklarades på platsen. Dykaren är en man med amerikanskt ..»

Ny bok om bärgningen av DC-3an

2024-03-11
Ny bok om bärgningen av DC-3an
Den 13 juni 1952 lyfte ett spaningsflygplan från Bromma flygplats. Ombord fanns åtta personer. Deras uppdrag var topphemligt. Två timmar efter start förlorades ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »