Namn: Lösen:

Leksands dykarklubb fyller 50 år

Publicerad den 15 juli 2022  (Läst 1 011 gånger.)

Utsikt från klubbstugan med älven och Leksandsbron precis utanför
Utsikt från klubbstugan med älven och Leksandsbron precis utanför

Dykarklubben har hela tiden haft instruktörer knutna till sig och på så vis fortsatt att utbilda nya dykare, men även tagit hand om dykare som tagit sin utbildning utomlands och velat börja dyka i Sverige. På 80- och 90-talet bedrevs även fridykningskurser i klubbens regi, men sedan har man gått över till att fokusera på sportdykning. Därmed är klubben numera öppen för dykare med alla sorters dykcertifikat.

LDK har hela tiden haft sin klubblokal precis intill Österdalälven där den rinner genom Leksand, och det innebär att dykning kan ske året runt eftersom älven sällan fryser till is. Varje år genomförs ett mellandagsdyk där man efteråt kan bada i vedeldad badtunna för att värma sig.

På somrarna har man de senaste 25 åren en traditionell Undervattenstipspromenad, dvs att man sätter ut frågor på botten av älven och de deltagande dykarna ska sedan navigera och försöka hitta och svara rätt på de dykrelaterade frågorna. Som mest har det varit 34 dykare i vattnet vid UVTn, men eventuellt kommer detta att slås i år då det redan är 40 anmälda till årets evenemang.

Därutöver finns många klubbevenemang med dykning både i närområdet och besök i andra delar av Sverige, och man brukar bjuda in till Daladyket samt Divers Night på höstarna, i samarbete med de andra dalaklubbarna.

Just nu är det 56 medlemmar i klubben, som är en av de 3 största i Dalarna. Den medlem som varit med längst och fortfarande är aktiv dykare är Bo Stormats som gick med 1984. Magdalena Laurell har varit omväxlande ordförande och kassör i klubben och gick med 1996 efter att ha tagit cert utomlands.

Många aktiva dykare och möjlighet att bjuda in till spontana dyk via Facebook, gör att medlemsantalet stadigt ökat trots pandemin som varit. 50-årsjubileet och Undervattenstipspromenaden finns som evenemang på Facebooksidan ”Daladykning” eftersom alla dykare som känner sig hugade är hjärtligt välkomna!

På lördagen kommer först tipspromenaden ske vid klubbstugan med grillning och en minimässa med dykprylar kl 10-15 och därefter förflyttar man sig antingen genom att dyka eller åka till en bystuga som ligger några hundra meter nedströms – om man dyker passerar man under en järnvägsbro och under Riksväg 70. I klubbstugan firas sedan 50-åringen med musik och mat fram till småtimmarna.

https://www.leksands.dkMicke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

T-Valve 360 från Ammonite

2022-07-07
T-Valve 360 från Ammonite
För dig som dyker med elvärme under torrdräkten släpps nu en ny genomföringsventil med kombinerad luft/el. Skapelsen heter T-Valve (Thermo valve) 360. ..»

Utveckla Kvinnersta Norra!

2022-07-06
Utveckla Kvinnersta Norra!
Under en tid har dykare från Örebros Sportdykarklubb (ÖSDK) planerat, sökt tillstånd och fått beviljat att utveckla dykningen i Kvinnersta Norra i form ..»

Vraken Hajen och Matilda bojade i Vättern

2022-06-27
Vraken Hajen och Matilda bojade i Vättern
Medlemmar i Hjo dykarklubb har under flera år brottats med att rensa de två vraken, Hajen och Matilda, från spöknät, fiskelinor och trollningsredskap. ..»

Avspark för Voice of the Ocean när ambassadörer möttes i Strömstad

2022-06-22
Avspark för Voice of the Ocean när ambassadörer möttes i Strömstad
Stiftelsen Voice of the Ocean, VOTO, grundades för tre år sedan av Carl Douglas som i över 30 år ägnat sig åt att utforska, studera och dokumentera undervattensvärlden. ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »