Namn: Lösen:

SAMBAH-projektet halvvägs

Publicerad den 2 mars 2013  (Läst 1 914 gånger.)

Vanlig tumlare. Foto: Fjord&Bælt / Wikimedia Commons
Vanlig tumlare. Foto: Fjord&Bælt / Wikimedia Commons

Projektet SAMBAH som räknar tumlare i Östersjön närmar sig sitt slut. I maj-juni i år skall de bojar som tidigare lagts ut tas upp och informationen skall samlas in och analyseras. Då skall man genom ljudupptagningar analysera hur många tumlare det finns i Östersjön i vad som förväntas bli den första rättvisande räkningen.
Tidigare har uppskattningar av beståndet baserats på visuella iakttagelser från flygplan. Studier som gjordes 1995 och 2002 och resulterade i en uppskattning på 600 tumlare. Idag vet man inte statusen på beståndet och uppskattningarna ligger mellan 10 till 3300 tumlare.

Totalt har 300 bojar med klickdetektorer lagts ut i Östersjön under 2011, varav 99 i Sverige där de sträcker sig från Falsterbo till norra Stockholms skärgård. Under två år har de samlat in data som registrerar det klickljud som tumlare gör i vattnet.
SAMBAH står för Static Acoustic Monitoring of the Baltic Sea Harbour porpoise.
Projektet är delvis EU-finansierat, men även nationella finansiärer är med och stöttar projektet. I Sverige är naturvårdsverket, Havs- och Vattenmyndigheten, samt Kolmårdens djurpark med och finansierar projektet. Projektet är avsett att avslutas 2014 genom presentationen av den analys som kommer göras av insamlad data.

Tumlare är den minsta gruppen av valar och den enda som normalt förekommer i Östersjön. Tumlare i Östersjön är av arten ”Vanlig tumlare” (Phocoena phocoena) och blir som störst 180 cm långa och 75 kg tunga, med ett medelvärde runt 150 cm och 50 kg. Arten förekommer i Sverige både på Västkusten och i Östersjön, men östersjöbeståndet är hårt ansatt av bland annat fiske där de förekommer som oönskad bifångst, ofta med resultatet att de fastnar i fiskenät och druknar när de inte kan gå upp till ytan för att andas.

Läs mer:
http://www.sambah.org
http://www.kolmarden.com/Skolor-och-Utbildning/Forskning/SAMBAH
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3641055.ece
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vanlig_tumlareTaggar:  Östersjön Marinbiologi Forskning
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Kon-Tiki Lanta släpper en app till Android för att stödja Project Aware.

2013-02-27
Kon-Tiki Lanta släpper en app till Android för att stödja Project Aware.
Kon-Tiki Lanta släpper en app till Android för att stödja Project Aware. Appen ger användaren tillgång till en artdatabas med bilder och fakta om många ..»

Läkemedelsrester påverkar fiskar

2013-02-23
Läkemedelsrester påverkar fiskar
Forskare från det svenska forskningsprogrammet Mistrapharma har publicerat en rapport som visar att fiskar påverkas av medicinrester i avloppsvattnet. ..»

Bottendöden i Östersjön fortsätter

2013-02-21
Bottendöden i Östersjön fortsätter
Nya rön visar att de syrefattiga bottnarna breder ut sig ännu mer. Jämförelser mellan 2011 och 2012 visar på klar ökning av andelen bottenyta i Östersjön ..»

ROV för hobbybruk

2013-02-20
ROV för hobbybruk
En lite fjärrstyrd miniubåt med videokamera kan nu köpas för "endast" 40 000 kr på den amerikanska webbplatsen Hammacher Schlemmer. Användaren styr ROV:en ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »