Namn: Lösen:

Udda valfynd i Bohuslän

Publicerad den 4 december 2010  (Läst 3 326 gånger.)


Ovan: Arten kan bli minst 5,5 m lång.<br>Överst: Kraniet saknas på det aktuella fyndet.
Ovan: Arten kan bli minst 5,5 m lång.
Överst: Kraniet saknas på det aktuella fyndet.

Det var den 5:e november som femåriga Katja och Isak hittade skellet på stranden i Tjurpannans naturreservat utanför Grebbestad. Huvudet saknas så marinbiologerna tror att den dött ute till havs och sedan drivit in till stranden. Den kan ha dött så långt bort som i Nordsjön.

Man är inte helt säker på arten eftersom det finns flera liknande näbbvalar, och för att vara säker så krävs en DNA analys, men Svante Lysén, konservator vid Naturhistoriska museet i Göteborg tror att det är en Sowerbys näbbval.

Tjurpannan är den kuststräcka i Sverige där man oftast stöter på valkadaver, det är dock bara ett fåtal som faktiskt hamnar på stranden.Läs mer om fyndet:
http://bohuslaningen.se/nyheter/tanum/grebbestad/1.1043260-udda-skelett-hittat-vid-grebbestad

Sowerbys näbbval:
- Maxläng: 5,5 m
- Maxvikt, 1,5 ton
- Kännetecken:Mörkblå / mörkgrå ovansida, ljusare undersidan, vuxna hannar har två förlängda tänder i underkäken som är synliga utanför munnen, honor har också dessa två tänder men de är inte lika långa, små bröstfenor och en liten ryggfena som sitter långt bak på kroppen, stjärtfenan har en böjd kant och är inte kluven.
- Föda: Fisk och bläckfisk
- Habitat: Lever i öppet hav på djup mellan 500-2000 m i norra Atlanten mellan Kanada i väst, Madeira i sydost, Island i norr och Norge i väst.

Läs mer om Sowerbys näbbval:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sowerbys_n%C3%A4bbval
http://en.wikipedia.org/wiki/Sowerby%27s_beaked_whale
http://www.valar.se/index.php?page=artbeskrivningTaggar:  Marinbiologi
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2010-12-02
Riktig dykklubb på nätet
Dykarklubben Nätdykarna är en nybildad klubb som uteslutande ska existera online och som skall utgöra ett komplement till lokala dykklubbar runt om i ..»

NM i uv-foto avgjord

2010-11-29
NM i uv-foto avgjord
I år var Sverige och SSDF värd för de nordiska mästerskapen i uv-foto. Vinnare i år blev Christian Skauge från Tjøme og Nøtterøy Dykkerklubb i Norge med ..»

Fototävling Människan och havet

2010-11-28
Fototävling Människan och havet
Genom att ladda upp bilder på SvD''s webbsida senast den 31:a november så kan alla delta i Mattias Klums tävling som han anordnar för att väcka uppmärksamhet ..»
2010-11-28
Hurtig bärgad
Bogserbåten Hurtig som sjönk vid kajen i Kynningsrud, Uddevalla, i våras är nu bärgad efter att man tömt bränsletanken och svetsat igen alla luckor. Bärgningen ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »