Namn: Lösen:

Dyk nr: 91, hällebäck


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2005-07-02
MAXDJUP :
32,9 meter
DYKTID :
54 minuter
VISAD :
744 ggr

Dyk nr : 1
Väder : Varmt och soligt!
Sikt : 6-10 meter
Vattentemp djup/yta : 8 / 18 grader
Utrustning : Torris, cykelbyxor, tunn bomullströja, tunna understället, sommarluvan och torrhandskar.
Djup max/medel : 32,9 / 13,7 meter
Paket och vikter ; 327 och 7 kg (för mycket!)
Tid : 54 minuter
Luft i/upp : 270 - 115 = 155
SAC : 16,96
Stopp : 1 min på 15, 12 och 9 meter, 3-4 minuter på 5 och en minut på 3 meter.

Dagen höjdpunkter : Tänja personlig djupgräns och se sjögurka!

"LET'S (helst inte) PARTY!"
Svärföräldrarna skulle köra båten i gullmarn-området och erbjöd oss att haka på under helgen, något vi inte var sena att nappa på då det skulle innebära att vi blev bortskämda efter dykdagarna med ex maten fixad och gott till! Visserligen går det inte att dyka från deras båt, men inget hindrade att ta bilen upp med grejerna och bara dra snabbt dit vi ville.. Första natten blev i Grundsund och givetvis hamnade vi brevid ungdomarnas partybåt, suck... Låt oss bara säga att jag var väldigt frestad att på morgonen efteråt ge igen och väcka dem med den lilla mistluren, något jag inte tror att de övriga nära dem hade protesterat alltför våldsamt mot.. Varför, dvs förrutom att de förtjänade det? Tja låt oss säga att ett djupare dyk än jag brukade var planerat och jag gärna hade velat vara perfekt utsövd. Nåja, vaknade inte helt knäckt och de hade ju trots allt haft ok musiksmak!

" COOLA (brrr!) KLÄDER OCH GOA TYPER."
Käkade frukost, som vad det gäller att duga som dykfrukost fick MVG, och plockade ihop grejerna som kommit med i sista sekunden. "Hm, var är mitt craftunderställ? Äh, det ligger säkert med tunna understället!". Nope det gjorde det inte och jag kan upplysa om att cykelbyxor och en tunn bumullströja inte direkt dög som substitut för den som undrar... Drog iaf till Hällebäck där vi mötte upp med Åsa och Stefan, himla trevliga typer! Babblade en hel del som vanligt, Gav lite dykplatsbeskrivning åt de som undrade, bestämde maxtid innan båda paren skulle vara uppe om de inte ville mötas av räddningstjänst, och en dykplan mellan mig och Anders lades också upp. Kom så småningom i vattnet där det konstaterades att "fryskläderna" iaf var svala och sköna i ytan så värsta värmeslaget undveks. Vi gick ned vid första udden medan de andra drog hela vägen till andra udden, äckligt hurtigt, måste bero på lättare vanvett eller sinnessjukdom :-)

"DJUPARE BERUSNING TACK!"
Gick ned och började nedstigngen mot de planerade ca 33, med en paus vid stenkrosset runt 20-25 meter där roliga djur kikades efter. Fick inte syn på något direkt upphetsande, stensnutror, eremitkräftor, brunsnultror och bergyltor och det vanliga med havsnejika, bägarkoraller, kalksvamp, sjöpungar och död mans hand givetvis. Nåja, dags att sjunka djupare och tänja djupgränsen lite lagomt! Måste erkänna att efter 30 meter passerats fick både datorn och manometern täta kollar. Orsaken var givetvis till stor del att det mentalt kändes lite spännande att passera gränsen där djupare tidigare känts tabu. Nu kände jag mig dock mogen för det, grejerna och jag var i form, men nog fick hur det kändes, och hurvida jag började bli narked, en del uppmärksamhet alltid! Kanske tur då bottnen ite direkt erbjöd något av intresse just där i början, några eremitkräftor, tångräkor och en maskeringskrabba till att börja med.

Konstaterade att där fanns visst inget direkt skäl att gå djupt och att de första spåren av något som med lite god vilja kunde vara narked började dyka upp. Efter att bestämt mig för att "Nope, här var tråkigt, bara intetsägande dybotten med enstaka anemoner och eremitkräftor, ska vi gå uppåt nu?" visar Anders mig en stor blekröd sjögurka, "Jippie, mitt livs första! Här är ju kul trots allt!" Hur kunde jag missat den? *harkel* var nog lite narked iaf.. Nåja, då jag lärt av andra var jag givetvis tvungen att mäta den med hjälp av underarmen, kan ju inte sticka ut och vara självständig heller! Den gick från fingertopparna till förbi armbågen, m.a.o ca 45 cm. Efter den mätövningen var Anders nog övertygad om att jag var narked och föreslår att det är dags att dra uppåt! Kan i.o.f.s ha med att han känner min dator vid detta laget också...

"MER ATT SE OCH KINDPUSSANDE BRÄNNISAR..."
Vänder upp och tillbaks så sakterliga. Konstaterar att grundare var det klart intressantare och även om växligheterna och anemonerna (tråkigt) inte är lika fräscha som i våras så är djurlivet klart intressantare och betydligt ymmigare! Får förutom brunssnultra och stensnultra syn på skärsnultror, en skygg sjökockshona, svart smörbult, några rötsimpor, vanlig smörbult, mer berggyltor, olika sorters sjöpung, blåmusslor och givetvis ett antal sjöstjärnor av det vanliga slaget och ishavssjöstjärna. Nåja, åter dags att dra uppåt en bit. Tränade ett tag på trimmen och avvägningen, något som åtminståne än så länge kändes helt ok även om jag säkert kommer att ifrågasätta mitt omdöme nästa år! Var väl därför inte den mest uppmärksamma men lyckades iaf få syn på en liten vilt simmande kammussla som jag visade Anders, såg klart urhäftigt ut och vilken fart den hade! Blev synnerligen lycklig då de oftast nöjer sig med att ligga still! Lyckades även se några små hårsjöstjärnor och ormstjöstjärnor, varav den ena uppenbarligen blivit mumsad på då flera av benen var amputerade.

Glider sakta upp mot säkerhetsstoppet och nu är det örnögat Anders som visar mig en större plattfisk, troligast sanskädda eller skrubba. Han börjar också verka lite frånvarande så jag kollar, vis av erfarenheten om händelsen med halstätningen, för säkerhets skull att han verkligen är ok. Jodå, ingen fara, han kikade bara lite på microlivet! Sedan märks att värmen har kommit med brännisar lite överallt, några som är så artiga så och ger mig en liten kyss på kinden.. Tackar, men jag kunde ha avvarat den! Kommer såsmåningom upp, jag lätt frusen, och snacka om perfekt navigering, exakt där vi gick i! Av med grejerna, lite mer snack och planering över resterande dyk och sedan iväg för luftfyllning och mycket mer mat än som är nyttigt, men gott var det!