Namn: Lösen:

Dyk nr: 50, SS Breda, Oban, Skottland


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2004-07-08
MAXDJUP :
20,7 meter
DYKTID :
42 minuter

(Enl. känd melodi) Money, money, money.. Blev fel från början med info från butiken om 30 min senare avgång och hur lång dyktid och ytintervall vi ville. Fick tyvärr en känsla av att pengar och trycka in så mycket som möjligt var vad Puffin divers drevs av, inte skepparen. Kan ha något att göra med att de istället för att småprata med de nya gästerna uppmanade oss att se oss omkring och känna oss fria att göra av med hur mycket pengar som helst.. Hade kunna varit lite kul självironi om bara det inte sett ut som om de sa det på allvar utan humor..

Resultatet av informationen från butiken, som vi förstått den, blev en stressad skeppare, Ian, som trodde kunderna var hopplösa och vi i vår tur kände oss lika lurade, särskilt då när han försökte få det till maxtid på 40 min och korta ytintervall, något vi fick påpeka att så var inte avtalet.. Inte för att vi planerade vanvettslånga dyk på konstant djup om nu så dykmålet blev ett sådant.

När missförstånden retts ut blev han en guldskeppare, om än visst van vid effetivare byten av paket osv än vår vana hann:-) på värsta lyxribben med vadderade säten och en härlig fart, speciellt i svängarna :-) Efter ha talat med oss om vår erfarenhet och vad vi gillade valde han ut det för oss perfekta målet! Gillade säkerhetstänkandet att ha en central dit antal personer, avgångstid och mål meddelades plus att vi, förutom var syrgasen fanns, meddelades om processer vid man över bord och även vid skeppare över bord.

Väl framme vid målet gav han oss en ypperlig dykplatsbeskrivning och sedan valet vid vilken av de olika bojade delarna vi ville dyka på och åt vilket håll. Det blev från mitten till fören på SS Breda med rätt mycket ytström tills vi kom ned. Var lite skeptisk då jag tidigare inte impats alltför av vrak men det dumma vraket lurade mig och fick mig helt trollbunden, aldrig får man ha sina fördommar i fred :-) Otroligt välbevarad med många detaljer som väskor, sovbunkar, porslin, mast, nåt ankaraktigt (vad vet jag om sånt) och ramen av kabinen klart synliga så även en landkrabba som mig fattade vad jag såg.

Samtidigt hade den även en del vackra anemoner på sig och ett stort utbud av fiskliv kombinerat med flera stora öppningar att sjunka ned i och kika in utan risk, även om Anders ibland verkade på väg in i skeppet omedvetet i sin fotocoma fast jag oroade mig i onödan antar jag :-) och lite mindre öpnningar att kika ner i uppifrån, mycket faschinerande och vackert! Det jag såg annars var conger eal, gigantiskt stora berggyltor och combers, cod, pouting, liten okänd wrasse, pollack, sjöstjärnor, sjöborrar, sjöpung, massa sabellor, krabbor, vackert sjögräs (okänt), död mans hand och andra fingeranemoner, kalksvamp och krabbtaska som stod på bakbenenen och virvlade/piskade framför munnen?

Bakgrund :
SS Breda är ett 105 meter långt skepp från andra världskriget som 1941 drabbades av att chockvågen från tyskarnas bomber som slog ut pumpen och fick henne att ta in vatten. Man lyckades stranda henne på en sandbank i 4 dagar under vilka alla människor och kapplöpningshästarna som fanns ombord hann räddas innan hon drogs ut igen för att sedan sjunka på mellan 35-14 meter?, ståendes lätt lutandes med däcket uppåt och fören på den grundare delen.

Vattentemperatur botten/ytan : 11/14
Sikt : 8-12 meter
Paket / Luft i/upp / vikt : 327 /250/120 / 9 kg ev tungt trots ytström.
Max/medeldjup : 20,7 /14,6
Tid :42 min
SAC : 17,62