Namn: Lösen:

Dyk nr: 62, Klätten, Grebbestad


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2004-08-13
MAXDJUP :
25,3 meter
DYKTID :
50 minuter

Anders hade fått en snilleblixt om att bjuda mig på en dykhelg och det tackar man ju inte direkt nej till så mitt på dan bar det av till Dyk och äventyr i grebbestad! Kom fram i god tid för att hinna göra iordning utrustningen, slappa lite och kika på faciliteterna varav de för dykning och utrustning var mycket bra men faciliteten för naturbehov bestod av ett utedass ståendes i den 30-gradiga solen, urk!

Såsmåningom hade de andra anlänt, utrustningen kånkats ner och torrisen sats på och vi var iväg till resans första och även bästa dyk! Den enda som visade sig sakna buddy på denna turen var en himla trevlig finne men innan vi hann erbjuda honom att haka på oss blev han ihoparad av skepparen med ett annat par, synd! Väl framme fick vi en ok genomgång av skepparen som sedan genom ypperligt sjömansskap släppte av oss perfekt för nedgång så att den lilla ytströmmen inte blev något problem.

Gick ned, i det lugna först 22-gradiga och sedan 13 gradiga vattnet med sin mycket goda sikt under språngskiktet på 14-17 meter, och följde först en liten sandstig åt höger från öns "vik", förbi ett litet vrak som mest bestod av stomme och en bit däck med två "båtgrejer" på, fram tills ett mycket varierat landskap. Det bestod först av större och mindre väggar med alger (bla kalkinlagrade plymalger), massor av anemoner, ätliga sjöborrar, solsjöstjärnor (en knallgul!) och ishavsjöstjärnor (en del riktigt små), sjöpungar och död mans hand på varav en del av händerna påminde väldigt mycket om vissa bilder av manliga kroppsdelar man kan hitta klottrade på toaletter.. Anders påstod sedan av någon anledning att jag hade snuskig fantasi, kan inte förstå varför..

Förutom det fick jag även där först skymten av några nya skygga snultror som envist höll sig precis på lagomt avstånd för att inte kunna ses nog för identifiering, mycket frusterande! Medan vi simmade vidare mot stenröset fick jag mer nya syner av några större fiskar som sedan identifierades som sej, vitling, torsk och eventuellt kolja! Snart kom stenröset fram med rätt stora krabbtaskor, stor intensivt blå ochljusorangefärgad trollhummer som vägrade visa sig för Anders, stensnultror och berggyltor som vanligt, blågyltehonor, några okända snultror? och de nu mindre skygga snultrorna som kunde identifieras som skärsnultror och var riktigt vackra med sitt lätta blåskimmer..

Började gå upp efter väggen igen, duckandes i hinderbanan av brännmaneter varav bara en fick in en träff, och såg där skalet av en sjöborre, någon form av gul svamp, bägarkorall och spiralrörmask. Säkerhetsstoppet tillbringades vid ett knivskarp hörn av klippan och nu var skärsnultrorna väldigt närgångna och nyfikna, särskilt då på Anders blå och dränkta torrhanske :-) Gick upp och klättrade med möda upp för stegen, vars steg säkert var lagomt anpassade för normalstora till stora killar med fenor men knappast för mindre tjejer, men som tur var fanns iaf ett handtag vid sidan och belöning efteråt av starkt gott kaffe, härligt!

Vattentemp yta/djup : 22?/13 grader
Sikt yta/medel/bäst : 2-5 / 10-15 / 15-20 meter
Paket, vikt : 327, 7 kg
Luft i/upp, tid : 275/110, 50 minuter
Djup max/medel : 25,3/15,5
SAC : 18,12