Namn: Lösen:

Dyk nr: 71, Kårevik


DYKARE :
PARKAMRAT :
Sandra  
DATUM :
2004-10-02
MAXDJUP :
20,4 meter
DYKTID :
40 minuter

Oki, äntligen gick min käke med på att jag kunde dyka igen och i skulle jag även om det kanske skulle bli lite stressigt! Som den tidsoptimist jag är så trodde jag naturligtvis att vi, mot alla odds, skulle klara av ett snabbt dyk med gott om tid över. Resultatet blev naturligt vis att vi traditionsenligt kom iväg bra mycket sent pga försovningar, köer, ofyllda flaskor och iden att äta något innan kanske kunde vara en bra ide. Allt detta ledde givetvis till stress efter dyket och personbästa för mig med 25 minuter för att duscha och byta om för att vara i tid till puben.. Nåja, tidsplaneringar är för fegisar och eftersom vi är så enastående tuffa var tanken otänkbar!

Så, väl framme insisterade kontrollfreaket först på en inspektion av stället. Jag menar, bara för att alla andra göteborgare utom jag dykt där betyder ju inte att det var smidigt, för många dykare verkar ju vara lite smågalna förklädda bergsgetter vid tanke på somliga dykplatser jag kikat på. Snackade även med några som just dykt och saligt pratade om minst 10-15 meters sikt men vi lyckades nog bara få 5-6 meter i snitt och 7-9 meter som bäst så antingen A/ använde vi olika måttsystem, B/ hade vi väldigt olika krav på vad man skulle se och hur klart eller C/ det var så bra sikt innan dem, välj själva.

Efter ha insett att även jag skulle överleva att ta mig i bytte vi raskt om och tog på paketen vid bilen för en stärkande promenad ned till vattnet, motion är nyttigt har jag hört.. Sedan var det bara att vada ut i brännmanetsgröten skyddandes regulatorn högt från vattnet och dem och hoppandes att man inte halkade just då.. Klarade detta galant och blev sedan felfritt guidad till ledningen. Måste säga att den och ravinen ned gjorde stället till en himla sympastiskt och lättnavigerad plats som inte ens en navigeringsidiot borde kunna komma vilse på.

Ledningen följdes ned över första lilla dropoffet och sedan via sand/grus ravinen med sina snäckor, små smörbultar och en liten kammussla ned till nästa dropp med den minsta sabella jag sett, nån sjöros, död mans hand, sjöpung, och den första ogrenade fjäderpolypen jag lyckats se så jag blev snabbt lycklig! Mindre lycklig blev jag av att jag för första gången i min dykkarriär fick rejält störande problem med masken.. Fast, efter jag lugnt lyckats fixa båda spännerna och remmen under tiden jag fortsatte simma med bibehållen flytkontroll, kände jag mig faktiskt riktigt nöjd med mig själv :-)

Svängde vänster och fortsatte sedan enligt dykplanen sakta kikandes i skrevor, på väggar och härligt överhäng ned till ca 20-21 meter, dagens personliga gräns för mig då, med gårdagen som undantag, en veckans nästan fasta och lite sömnproblem fick mig att att vilja hålla mig någorlunda grunt. På vägen dit hade jag, som den bortskämda kallvattens cocktaildykare jag är, lite problem med den ovana känslan av lite ström men med lite skärpning löste sig det med. Lyckades få syn på en trollkrabba som jag visade Sandra, några torskar, antagligen en sej, en tejstefisk som blixtrade förbi och Sandra visade mig den största leopardfläckiga smörbult jag sett som låg fullt synlig i ett hack i väggen och försökte vara osynlig, wow!

Blev lite orolig någon sekund när jag frågade Sandra om hur mycket luft hon hade kvar och hon verkade se lite paff ut och gav ett snabbt tecken om halv tank. Tyckte inte att hon borde vara i någon farozoon direkt med hennes normala luftförbrukning men kikade iaf för att försäkra mig om att det verkligen var 100 bar, som hon mycket riktigt hade, hon menade och inte "hjälp så lite!".. Hade hur som helst inte varit någon fara då jag i annat fall hade luft för oss båda att ta oss tillbaks på. Vände, gick lite högre upp tillbaks och kikade lite mer ingående på sjöborrarna och fick även då syn på en illandes röd en som fick lite närmare studering. Roade mig även under dyket med att, förgäves, försöka använda ljussignaler som glatt ignorerades så jag fick inte vara lat utan peta varje gång jag ville något.

Hemvägen gick felfritt med de planerade djupare stoppen på 14 och 9 meter och ett urmysigt säkerhetsstopp på 5 meter där jag roade mig med att ligga och svävandes vaggas av vågorna medan jag filosoferade över hurvida det var fult att bli avundsjuk över hur några få dyk gjort "somliga" himla mycket duktigare och kom fram till att det unnade jag henne då det ju dessutom blir till min fördel :-) Avslutade naturligt nog med ett simmandes stopp på 3-2 meter i några minuter. Hur som helst en härlig dag jag gärna gör om och det viktigaste av allt, mitt 50:onde dyk i år!

Väder och bottentemperatur : Växlande solighet och 13 grader och lite strömt vatten
Utrustning : Torris, cykelbyxor, t-shirt och underställ
Paket och vikt : 327 och 6 kg (behövdes idag)
Tid : 40 minuter
Luft i / upp : 255-260 / 135 => ca 122 bar
Djup max / medel : 20,4 / 10,0 meter
Sac : 21,38