Namn: Lösen:

Transportgas


Sv. Etappgas. Eng. Travel gas

Gas som används för att förflytta en dykare ner på djupet, när bottengasen har för låg syrehalt för att kunna användas på grunt vatten. Om dykningen sker till djup större än 65 m så kan inte en syrehalt som motsvarande vanligt luft (21 %) användas utan att dykaren riskerar syrgasförgiftning. Genom att sänka syrgashalten till 16 % kan dykaren gå ner till maximalt 90 m djup, men ligger då på gränsen av man en människa klarar av att andas på ytan utan att få syrebrist. Därför krävs en kombination av syrefattig bottengas och en syrerikare transportgas som dykaren använder på grundare djup på väg ner och upp från dyket. Transportgasen har därför högre syrehalt för att kunna användas vid ytan, och till skillnad från ren dekogas så används den även på nedvägen.
Transportgasen är vad man kallar normoxisk (normal eller högre syrgashalt) och används när bottengasen är hypoxisk (lägre syrgashalt än man kan andas vid ytan).

Relaterade ord: Andningsgas Bottengas Dekogas Etappflaska Etappgas Gasblandning Gasbyte Hyperoxi Hypoxi Normoxisk Partialtryck Stageflaska Syrgasförgiftning Teknisk dykning
TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER