Namn: Lösen:
Andrej Hoffmann

Andrej Hoffmann

Vid tillfället för intervjun:
ÅLDER: 60
BOSATT: i Mjöbäck
YRKE: numera pensionerad arkitekt.
DYKT SEDAN: 1998
ANTAL DYK: 235
Medlemsnummer: 2395


Hej Andrej, allt bra med dig?
Hej! Tack det är relativt bra med mig, trots att just nu är jag definitivt inte i "hög form".

Vem är egentligen Andrej Hoffman?
Jag har alltid varit och är fortfarande fascinerad och förälskad i havet! Jag är betagen av havet! I mina yngra år har jag utbildat mig till att bli sjökapten. Tjänst gjorde i Marinen på u-båtar och minsvepare som maskinist. Min stora dröm var att arbeta på havet. Även dykning har alltid varit i mina planer.

Du har ju blivit nominerad av våra läsare varför tror du att de är nyfikna på vem du är?
Uppriktig sagt så är jag väldig förvanad (samtidig smickrat) att någon har nominerat mig till veckans medlem! Det är ju hedrande och det tackar jag för till den person som föreslagit min ynka person och att Du vill placera mig bland alla dessa celebriteter, som utnämnda tidigare!

När började du dyka och varför?
Jag tog mitt ow- dykcertifikat i Varbergs Dykarklubb, 1998. Min instruktör var Sven-Olof Bengtsson. Jag har länge sedan funderad på att dyka men det gick många år innan jag tog ett beslut om att gå en dykutbildning. Som jag nämnde ovan; min kärlek till havet och undervattensliv var min "drivkraft" till att jag till slut bestämmde mig att ta cert. Jag ångrar, att jag inte började dyka tidigare.

Kan du kort beskriva din dykkarriär?
Jag "fick" mitt cert precis när jag skulle fylla 50, alltså "5 i 12"! som jag brukar säga. Då tänkte jag. "nu eller aldrig". Det var ett stor steg för mig, ty jag är handikkappad och då visste jag inte om jag klarar alla momment som ingår i utbildning. Just pga. av mitt handikkapp som jag vågade inte anmälla mig till en dykkurs! Jag var väldig osäkert om jag får dyka! Det var i min tjänst i marinen som jag råkat ut för en olycka, som 19-åring, bröt jag nacke och blev totalförlamad. Efter mycket tur och många års träning kunde jag hjälpsam gå och använda min höger hand. Jag är inte helt återställd efer förlamning och är som det heter:"rörelsehindrad". Så mitt sätt att göra "karriär" var att delta i många dyk kurser. Idag är jag DM trots att inte utövar aktivt dm-tjänsten (av förklariga skäll). All min utbildning gjorde jag här i Sverige. Jag utbildade mig i PADI system.

Har du några andra intressen förutom dykningen?
Förutom dykning är jag intressarat av akvaristik. Just nu har jag hemma 6 st akvarier, bla, en 720 liters kar med Malawiciklider. Jag gillar läsa allt som handlar om dykning, dykfilmer, böcker etc. Älskar uv-foto, trots att jag själv har inte fotat ännu så mycket.

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
Jag befinner mig på en båt i tex. Röda Havet (som jag älskar). Vi är på väg mot ett spännande rev med både koraller, fiskar, mackroliv och vrak, med trevlig sällskap: roliga och sympatiska dykkamrater och det är en låång resan med mååånga dyk, där vi upplever en del spännande händelser. Dessutom har jag lärd mig uv-filma för att efter resan kunna leva på minnen från alla underbara dyk som jag gjord!

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Dyk som jag minns med glädje är mina dyk i Röda Havet. Abu Nuhas revet, där dök jag på "Carnatic" och "Giannis D", dessa dyk kommer jag minnas resten av mitt liv. Både vrak och fiskliv var underbara och se. Jag tycker mycket om Röda Havet som har allt och ligger bara 5 timmar flyggning från Sverige. Här har jag dykt en del i "Gullmarn" och i Vinga skärgård, Kungsbackafjorden. I min dyklogg finns en del att läsa om Röda Havets dyk som jag skriver med förtjusning om! Här måste jag säga att det är John Gulliver som introducerade Röda Havet för mig, ty det var han som, var min dyk-och resekamrat, under min första resan till Röda Havet! Det är jag väldigt tacksam för, ty hur många som vill resa med en handikkappad? Än en gång; tack John!

Vad tycker du om dykarna.nu?
Jag älskar "dykarna.nu" ! Det är alltid först den sida som jag besöker när jag öppnar min dator! Det är en stor ära att vara medlem bland alla dessa dykcelebriteter som är medlemmar här. Alla kunniga och kompetenta dykare som bessiter otrolig kunskap i olika dyk ämne

Har du planerat nått kul den kommande tiden?
Just nu måste jag "bli av " med skada som "ådrog mig" pga. olycklig utfört behandling på sjukhus (läkaren har "klantat till", så jag är mer handikkappad än förut! Så fort jag bli bättre så vill jag komma i väg till Röda Havet eller Malta.

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Jag kunde dyka så mycket som jag vill, ni som kan dyk så mycket ni bara orkar och njut av dessa dyk, men dyk säkert! Jag avundas er alla som kan utbilda sig inom tek. dykning för att kunna utforska mål som ligger djupare än sportdykning tillåter! Ha det gott Alla och sköt om Er!

Artikeln läst 4399 gånger.

Nominera en medlem
Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!Jonas RoosChristian ReslowHenrik L JonssonPål TyreniusCatarina JostéusTor JörgensborgMartin QuenselPeter SteinhoffAndreas SwillsPetter JohansonAnders JälmsjöAndrej HoffmannMirka KinnunenAnnika BonnérKjell NylundMats HorngrenAngelica Rydelius BergmanMicke TiljaJill LundgrenJan WilskeErik RådströmJakob SelbingChristopher ZellAnders ThulinJesper BerglundChristian SvärdAndreas FritzFilip KalinskiChristian Balousa AnderssonTony HolmMats KarlssonInge LennmarkStaffan von ArbinSten MeyerÅke LarssonAnders NäsmanMillis KeeganAntonio MartinezTomas AspRoger Xerxes RosenvingeSofia GulinStefan BarthMark DoughertyPär AhlgrenJonas PavleticAlex DawsonRik GouldErika HeinemanRoger IngeboRahel ZemoiAndreas SannermanSofia SvärdHenrik EnckellUrban LundRaul BäckPer LagerbergTobias ÅbergLinda NormarkRichard LundgrenAnders PuranenTomas PerssonAnnelie PompeFredrik AstlidJohn GulliverLinda HaglundDmitri GorskiMattias VendlegårdCharlotta CarlénMagnus KeijserAnders StåhlMicke WolhardtNils MöllerströmRoland BedeCalle LundinKim DavidssonLinnéa LiloMagnus HagmanBjörn CarlssonUlf ErikssonGöran NilssonJonas EklöfSten StockmannErik Lindberg