Namn: Lösen:
Roger Xerxes Rosenvinge

Roger Xerxes Rosenvinge

Vid tillfället för intervjun:
Ålder:33 år
Yrke: Bygger linser till Ir-kameror
Bosatt: Stockholm
Antal dyk: Många.
Medlemsnummer: 615


Hej Roger, allt bra med dig?
Allt är väl! Njuter av att det snart är vår.

Vem är egentligen Roger Xerxes Rosenvinge?
Jag är en 33 årig dykfantast som ursprungligen kommer från ett litet kustsamhälle i Norge men flyttade till Sverige under 90 talet. Var med och grundade fridykningsklubben Örebro Apnea där jag fortfarande sitter som ordförande men bor och jobbar numera i Stockholm.

Du har ju blivit nominerad av våra läsare varför tror du att de är nyfikna på vem du är?
Kanske är det namnet som sticker ut:-) samt att jag i tid och otid skriver en massa på forumet:-)

När började du dyka och varför?
Ända sedan jag var liten var jag fascinerad av havet och dykning. Min far dök aktivt under barndomen och som liten hade jag klara minnesbilder över hur spännande det såg ut. Som mycket liten såg jag även en dokumentär om fridykaren Enzo Maiorca på tv och det stärkte ytterligare mitt intresse. Jag delade dykmask med min storebror och vi började utforska sjöbottnar i sökande efter förlorade skatter och okända havsmonster. Som 15åring kunde jag hålla andan i flera minuter och dyka ned till 30 meter. Ju mera jag var i vattnet desto mera trivdes jag. Fortfarande i dag kommer jag upp till ytan med ett leende och skrattar för mig själv. När jag är 80 år kommer jag nog göra samma sak.

Kan du kort beskriva din dykkarriär?
Jag började tidigt att fridyka men tog CMAS ** 1991 och lyckan var gjord! Jag fridök och sportdök där det fanns vatten och lyckades genom åren att samla på mig många dyk. Utbildade mig senare till PADI och NAUI AI. Jag jobbade även ett tag på Sicilien som Divemaster och jobbade sedan på Oxygene i Örebro där jag höll apnea/fridykningskurser och ansvarade för dräktservice.

Har du några andra intressen förutom dykningen?
Jag bergsklättrade och flög paraglider aktivt tidigare när jag bodde hemma i Norge men tyvärr har det blivit svårare att göra nu. Jag försöker åka snowboard på vintern och resa en del. Annars läser jag mycket böcker och tränar lite när inspirationen infinner sig. Har varit lite lat senaste tiden men annars brukar jag träna en del fridykning och simma många längder med mina kära monofenor.

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
Det kan nog variera. Det kan vara att jag är hemma i Norge och kollar utöver fjorden. Det är morgon och det glittrar i havet. Man andas in havslukten och stänger ögonen en kort stund och ler innan man går tillbaka och börjar byta om. Man kan ha dykt där tidigare så man återvänder till något kärt och bekant annars kan det vara ett nytt ställe som ska utforskas. Ibland är det ett vrak som ska ses, andra gånger fiskar, naturformationer eller växtliv. Vissa gånger söker man bara känslan att få komma ned i vattnet igen.

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Jag har många så det är svårt att välja. Flera av dem är från olika vrakdyk, korallrev eller vackra tareskogar men ett är från när jag var dykguide på Sicilien. Under ett dyk simmade en stor fisk (vet inte vad den heter på svenska, enbart på italienska) upp till mig. Arten kallades tydligen av de lokala dykarna för ”havets hund”. Den närmade sig nyfiken och började härma mina rörelser. När jag stannade, stannade den också. När jag kollade gjorde den samma sak. Det var som om den bedömde mig och undrade vilken konstig art jag var. Jag såg lika nyfiket tillbaka. Vi simmade tillsammans ett tag och härmade varandra till den blev less och simmade i väg. Jag kom upp med en trevlig upplevelse.

Vad tycker du om dykarna.nu?
Det är en bra mötesplatts för dykare där alla kan dela med sig av erfarenheter. Under en tung dag på jobbet kan jag även söka på dykbilder och drömma mig bort en stund. Ser annars fram i mot dykpuben! Vilket bra initiativ från er!

Har du planerat nått kul den kommande tiden?
Jag sticker snart till Trysil för att åka snowboard några dagar med mina jobbarkompisar! Det ser jag fram i mot!

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Vi kan kolla i beundran på gamla filmer av Cousteau och känna lite av pionjärandan och upptäckarglädjen men fortfarande är största delen av havsbotten outforskad och de flesta vrak är ännu inte hittade. Vi lever i en spännande tid där vi dykare har verktygen att kunna besöka denna unika världen. Dykning behöver inte vara komplicerad. Man behöver inte ha den senaste utrustningen eller en massa cert för att kunna glädjas fult ut. Det unika finns i närmaste vatten redo att upptäckas eller återupptäckas av dig!

Artikeln läst 5570 gånger.

Nominera en medlem
Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!Jonas RoosChristian ReslowHenrik L JonssonPål TyreniusCatarina JostéusTor JörgensborgMartin QuenselPeter SteinhoffAndreas SwillsPetter JohansonAnders JälmsjöAndrej HoffmannMirka KinnunenAnnika BonnérKjell NylundMats HorngrenAngelica Rydelius BergmanMicke TiljaJill LundgrenJan WilskeErik RådströmJakob SelbingChristopher ZellAnders ThulinJesper BerglundChristian SvärdAndreas FritzFilip KalinskiChristian Balousa AnderssonTony HolmMats KarlssonInge LennmarkStaffan von ArbinSten MeyerÅke LarssonAnders NäsmanMillis KeeganAntonio MartinezTomas AspRoger Xerxes RosenvingeSofia GulinStefan BarthMark DoughertyPär AhlgrenJonas PavleticAlex DawsonRik GouldErika HeinemanRoger IngeboRahel ZemoiAndreas SannermanSofia SvärdHenrik EnckellUrban LundRaul BäckPer LagerbergTobias ÅbergLinda NormarkRichard LundgrenAnders PuranenTomas PerssonAnnelie PompeFredrik AstlidJohn GulliverLinda HaglundDmitri GorskiMattias VendlegårdCharlotta CarlénMagnus KeijserAnders StåhlMicke WolhardtNils MöllerströmRoland BedeCalle LundinKim DavidssonLinnéa LiloMagnus HagmanBjörn CarlssonUlf ErikssonGöran NilssonJonas EklöfSten StockmannErik Lindberg